neděle 10. června 2018

Jessica Townsendová: Nikdyuš

Dorazila mi zásilka z Knihozemě a v ní byla kniha Nikdyuš. Mimochodem, znáte Knihozem? Tenhle pěkný projekt aktuálně realizuje nakladatelství Albatros, jeho cílem je představit 12 nejzajímavějších knih pro děti a mládež, které v poslední době vyšly. 

Nikdyuš, aneb Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová, je knížka, která k tomu nejlepšímu dětskému čtivu letos rozhodně patří. Nikdyuš (v angličtině Nevermoor) je debut dvaatřicetileté Australanky Jessicy Townsendové. Příběh se rodil dlouho, Jessica Townsendová na něm pracovala skoro 10 let, cizelování se ale vyplatilo - záhy po vydání kniha prorazila na žebříčky nejprodávanějších bestsellerů, je srovnávána s prvními díly Harryho Pottera, filmová společnost 20th Century Fox už zakoupila práva na film, autorka se pustila do dalších pokračování série.


Co je to tedy ten Nikdyuš a kdo je Morrigan Crowová z podtitulu? 

Morrigan je prokleté desetileté dítě. Měla ten pech, že se narodila v nejnešťastnější den dvanáctiletého cyklu a jako taková nosí smůlu. Cokoliv se v jejím okolí stane, padá na její hlavu. Její otec, vysoce postavený kancléř, jen vypisuje šeky. A nejhorší je, že každé prokleté dítě v Nejposlednější den věku, v den, kdy Nebeský orloj na věži přejde ze soumračné modři do safírové, námořnické modré a nakonec do hluboké, neproniknutelné černi, v den svých narozenin zemře... Čeká to i na Morrigan, jenže chvilku před tím se stane něco nečekaného - Morrigan dostane během Dne předkládání nabídek pozvánku stát se členkou Divinské společnosti. Morrigan to považuje za krutý žert, možnost, že by unikla svému osudu, je nepravděpodobná, Divinskou společnost navíc nikdo nezná. A přece, několik hodin před Morriganinou smrtí se dostaví její nový patron, zrzavý Jupiter North, a za dramatických okolností ji odveze s sebou na mechanickém pavoukovi do Nikdyuše - tajné a svobodné země. 

Jupiter ubytuje Morrigan ve svém prazváštním hotelu Deucalion, kde jsou jejími sousedy například obří mluvící kočka, nebo trpasličí upír (pardon upíří trpaslík) a kde se pokoje i dorůstající lustry teprve rozhodují, jak budou vypadat. Nikdyuš je země plná kouzel a zábavy - každý rok tu například na vánoce svádějí souboj Santa Claus s Vánoční královnou, městskou hromadnou dopravu obstarává Paraplová dráha, v Trollosseu se pravidelně konají dostihy kentaurů na kolečkových bruslích a děti tu létají na dracích. 

Jenže nic není tak idylické, jak se Morrigan může zdát - čekají na ni totiž čtyři těžké zkoušky. O devět míst kandidátů v Divinské společnosti se totiž bude soutěžit, členy se chtějí stát stovky dětí. Každý zájemce musí krom odvahy, nebojácnosti a dalších předností předvést také nějaký vlastní grif, něco, v čem je dobrý a v čem vyniká. Může jezdit na drakovi, krást jako ďábel, zpívat jako anděl, prostě cokoliv, co porota ocení. Jenže Morrigan vůbec netuší, jestli nějaký grif má. Pokud ne, bude to průšvih, Jupiterova pověst a její život budou v pytli....


 
 

Díky Nikdyuši jsem si výrazně rozšířila obzory a slovní zásobu. Zjistila jsem totiž, co znamená literární kategorie "middle grade" a čím se liší od "young adult". Tak tedy poslouchejte - "middle grade "je kniha pro děti od 8 do 12 let věku, má obvykle 30-50 tisíc slov (i když u fantasy klidně i více), věk protagonisty je zhruba 10 let, výjimečně o něco více, nenajdete tu žádné nadávky, násilí ani sex (max. zamilování a první pusu), kniha se zaměřuje na přátele a rodinu, postavy často reagují na to, co se jim stane, vyprávění je psané ve třetí osobě. Oproti tomu "young adult" je určen pro čtenáře od 13 do 18 let, knížky jsou delší (50-75 tisíc slov, u fantasy i víc), vyskytují se tu násilí, první vztahy a lásky, ostřejší výrazy (byť to není nutné pravidlo). Hlavnímu hrdinovi je cca 14-15 let (studuje max. na střední škole), příběhy se zaměřují na to, jak protagonista funguje v prostředí rodiny a přátel, jestli se hrdina nějak neodlišuje apod. Psáno často v ich formě. 

Nikdyuš je typický představitel middle grade, stejně jako třeba již zmíněný Harry Potter, z mého dětství by do této krabičky určitě spadaly knížky Arthura Ransome o Vlaštovkách a Amazonkách, nebo i knihy Astrid Lindgrenové. 

A jak se mi líbil Nikdyuš? No, musím říct, že mi docela dlouho trvalo, než jsem se chytla. Zhruba pětinu knihy jsem si říkala, co to proboha je? Co je to za výrazy a jazyk? Mimochodem, knihu přeložil Vladimír Medek, který se svým bratrem Pavlem stojí i za tím Potterem. Nakonec jsem si ale zvykla a zbytek knihy jsem si v rámci možností užila. Na můj vkus je trochu překombinovaná, ale nepochybuju, že dětem se  bude líbit. Je totiž docela vtipná a originální, dialogy jsou legrační, nechybí honičky ani domácí miláčkové, některé situace a aktivity děti docení víc, než dospělí. Máte-li doma dítko, které rádo čte a baví ho dobrodružství, taková třetí až pátá třída, kupte mu Nikdyuš třeba za vysvědčení. Těch 460 stran ho zabaví na dlouho.



Děkuji AlbatrosMédia za poskytnutí recenzního výtisku.


Hodnocení: 80%

Jessica Townsendová: Nikdyuš (Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crownová)
  • Nakladatel: Albatros
  • EAN: 9788000050584 ISBN: 978-8000-050-58-4
  • Originál: Nevermoor: The Trials of Morrigan Crow
  • Překlad: Medek, Vladimír
  • Popis:1× kniha, vázaná, 480 stran, česky
  • Rozměry: 13 × 20 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat