čtvrtek 21. června 2018

Neil Gaiman: Odd a mraziví obři

Poslední knížka ze mé zásilky z Knihozemě, knížka, která se do současných parných dní vyloženě hodí: Odd a mraziví obři. 



Knížka je dílem britského spisovatele sci-fi a fantasy Neila Gaimana. Musím se přiznat, že ač je to legenda, kterou zřejmě není ani potřeba čtenářům představovat, já jsem od něj četla jen jednu jedinou knihu, kterou navíc ani nenapsal sám: výborný román Dobrá znamení (spoluator Terry Pratchett). Už dlouho se chystám na to, že se pustím do Sandmana, Nikdykde nebo Oceán na konci uličky, ale zatím na to ne a ne dojít. Nabídka nakladatelství AlbatrosMédia přečíst si Odda a mrazivé obry mi tedy přišla víc než vhod. 




Děj knihy se odehrává na dalekém severu kdysi dávno, kdy ještě moře brázdili udatní a tvrdí Vikingové. Hlavním hrdinou je malý, asi dvanáctiletý kluk Odd, který přišel o tátu a navíc se sám zmrzačil – má pochroumanou nohu po nepovedeném kácení stromu. Štěstí se mu vyhýbá, s náhradním otcem ani s kupou nevlastních sourozenců si nerozumí... A tak se jednoho dne uprostřed předlouhé zimy Odd rozhodne, že odejde do lesů, do staré otcovy lovecké chaty. Cestou potká lišku, orla a medvěda, z nichž se záhy vyklubou začarovaní severští bohové, kteří potřebují Oddovu pomoc. Pomůže jim Odd získat původní podobu? Potřebuje k tomu jen pár maličkostí: získat Tórovo kladivo a osvobodit sídlo bohů Ásgard od mrazivých obrů. 



Tahle knížka je určená dětem cca od 8 let, ale víte co? Já jsem si ji užila:-). Je to příběh, který děti nenásilnou formou přivede k poznání, v tomto případě k nahlédnutí do severské mytologie. Je na Vás Edda moc těžká? Pak začněte s Oddem, příp. s další knihou Neila Gaimana cílenou na děti – se Severskou mytologií, která u nás vyšla v loňském roce. Čeká na Vás krásná bohyně Freya, moudrý, ale věčně zachmuřený Odin, lstivý polobůh Loki, o jehož kouscích se ne vždy sluší mluvit před dětmi, i silný a jednoduchý Tór se svým kladivem… A děsiví ledoví obři, kteří s bohy neustále bojují. Děti mohou knížku vnímat jako jednoduché dobrodružství malého dvanáctiletého kluka, který pomáhá zakletým zvířatům, rodiče si pak vychutnají další vrstvy a třeba je to (tak jako mě) dovede i k tomu, že si o severským mýtech načtou něco víc. Kniha je psaná velmi přístupným jazykem (díky patří překladatelce Heleně Šváchové, která překládala například Fantastická zvířata a kde je najít), má spád a je i zábavná. 
 


Co ale z knihy dělá skvost, který si přejete mít v knihovně, to není ani tak obsah, jako forma. Tahle kniha je totiž vizuálně opravdu maximálně povedená. Zaujme už na první pohled – svrchní desky mají vyříznutý otvor ve tvaru ledových rampouchů, ze kterého vykukují obří oči… Nádherných černobílých ilustrací lemovaných stříbrnými okraji, které evokují mrazivou severskou zimu, je ale kniha plná, výtvarník Chris Riddell si s obrazovou přílohou neskutečně vyhrál. Ilustrace jsou propracované, až si říkám, jestli se některých obrů nebudou děti před spaním bát. Tahle kniha rozhodně vybočuje z běžné produkce knížek pro děti a určitě byste ji neměli minout. 



Díky AlbatrosMédia za recenzní výtisk. 

Hodnocení: 95% 




Neil Gaiman: Odd a mraziví obři 
  • Nakladatel: Albatros
  • EAN: 9788000050591, ISBN: 978-80-00-05059-1 
  • Originál: Odd and the Frost Giants 
  • Překlad: Šváchová, Helena
  • Ilustrace: Riddell, Chris
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 160 stran, česky 
  • Rozměry: 16,6 × 24,4 cm 
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání) 

1 komentář:

  1. Určitě vyzkoušej i jiné knihy od Gaimana, je skvělý. A pokud se ti Odd líbil, sáhni třeba po publikaci Spáčka a vřeteno. Vznikla ve spolupráci se stejným ilustrátorem a je prostě kouzelná ♥

    OdpovědětVymazat