úterý 9. října 2018

Ján Vilček: Láska a věda: Paměti

Životopisy slavných lidí obvykle nepatří mezi můj oblíbený žánr. Na druhou stranu, kdykoliv se do nějaké biografie či autobiografie pustím, po přečtení se sama sebe ptám, proč je nečtu častěji? Asi si dobře vybírám - byla jsem nadšená ze Steva Jobse, unešená z Elona Muska, poučená osudy Winstona Churchilla. A aby úspěšná řada pokračovala, přidala jsem do ní autobiografii slovenského mikrobiologa, vědce, objevitele a filantropa Jána Vilčeka.



Tahle kniha se ke mně dostala vlastně náhodou. Někdy v létě vyšel v jakési magazínové příloze rozhovor s tímto vědcem se zmínkou, že na českém knižním trhu by měla být k mání i životopisná kniha. Chtěla jsem udělat radost své mamince, která zbožňuje autobiografie lékařů, a tak jsem mrkla na stránky Kosmase. S překvapením jsem zjistila, že knihu Láska a věda mají zrovna ve výprodeji za neskutečných 24 Kč. I s poštovným cena nedosáhla ani třetiny běžných cen. A tak jsem biografii obratem objednala, leč k přečtení jsem se dostala až teď.


Ján Vilček prožil pohnuté dětství. Narodil se v roce 1933 na Slovensku v  židovské rodině, maminka byla oční lékařka a tatínek pracoval v průmyslu. Rodině se díky konexím (a zřejmě i díky úplatkům) podařilo vyhnout transportu do koncentračního tábora, přesto však její členové nebyli v bezpečí. Ján strávil nějaký čas schovaný v katolickém klášteře, posléze s matkou utekli z Bratislavy do Prievidze,  během Slovenského národního povstání  se pak ukrývali na venkově. Po válce vystudoval Vilček lékařskou fakultu, už během studia se začal zabývat imunologií, vědeckou kariéru zahájil ve Virologickém ústavu Akademie věd v Bratislavě. 

V roce 1964 emigroval se svou manželkou na Západ, přes Vídeň a Německo se dostali do USA, kde Vilček získal díky předchozím kontaktům místo na Newyorské univerzitě. Zde se věnoval hlavně interferonům, které hrají roli při regulaci imunitního systému. Nejdůležitějším objevem kariéry byl lék Remicade (Infliximab) používaný na léčbu, resp. zmírnění příznaků Crohnovy choroby, ulcerózní kolitidy, Bechtěrevovy choroby či psoriázy. Díky patentové ochraně získal Vilček značné příjmy z licenčních poplatků. Velkou část svých budoucích zisků věnoval Vilček své alma mater - Newyorská univerzita získala více než 120 milionu dolarů na výzkum a vzdělávání (tento dar je největším, který kdy věnoval zaměstnanec své vlastní fakultě). Vilček se svou ženou založil také nadaci, která podporuje mladé vědce a umělce - imigranty. Za lékařské objevy a filantropickou činnost získal Ján Vilček řadu ocenění, v roce 2013 například od prezidenta USA Baracka Obamy. 


Kniha Láska a věda vznikla a v roce 2016 a podrobně shrnuje výše uvedené životní osudy významného vědce. S knihou autorovi pomáhali profesionálové a je to na ní znát - je psaná poměrně dynamicky a poutavě. První část knihy se věnuje objevu Remicadu, tady jsem měla trochu problémy s překladem, je to dost odborné čtení a český překlad mi přišel trochu šroubovaný. Když pak ale kniha přešla do líčení dětství a mládí, už to bylo v pohodě. Zajímavá byla kapitola věnovaná sbírání uměleckých předmětů - Vilček má sbírku předkolumbovského umění a dále i sbírku moderního amerického umění a docela zajímavě o nich hovoří. 

  

Jsou knížky, u kterých si říkám, že by je měli číst lidé někdy na prahu dospělosti, v době, kdy se rozhodují o své budoucnosti. Tahle k nim určitě patří, ukazuje, že tvrdou prací spojenou s trochou štěstí může člověk dokázat cokoliv, a to i přesto, že se narodí ve špatnou dobu na špatném místě. Je skvělé číst o lidech, pro které je jejich práce celoživotním nadšením, je fajn připomínat si rodáky z našeho koutu Evropy, kteří něco v životě dokázali a z jejichž objevů těží miliony lidí. 

Hodnocení: 90%


Ján Vilček: Láska a věda: Paměti

  • Nakladatel: Prostor
  • EAN: 9788072603398
  • ISBN: 978-80-7260-339-8
  • Originál: Love a Science. A Memoir
  • Překlad: Lipenská Harrison, Kateřina
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 320 stran, česky
  • Rozměry: 12,6 × 20 cm
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)


Žádné komentáře:

Okomentovat