neděle 28. října 2018

Leif GW Persson: Zemřít dvakrát

Leif GW Persson je švédský kriminolog a autor detektivek, které jsou docela populární i v Česku, zatím jich tady vyšlo 8. Já jsem se k němu dostala letos na jaře přes knihu Umírající detektiv, která se mi dost líbila, a tak jsem se nemusela dlouho přemlouvat ani k nejnovějšímu přírůstku - detektivce, která právě vychází v nakladatelství MOBA: Zemřít dvakrát.


Musím přiznat, že mé překvapení bylo tentokrát veliké. Prvních 150 stran jsem vůbec netušila, co si mám o knize a zejména o hlavním hrdinovi myslet. V čele oddělení vražd oproti předpokladům nestojí žádný klasický a seriózní kriminalista, vrchním vyšetřovatelem je totiž komisař Evert Bäckström, šovinistický, narcistický, sobecký, nekorektní chlápek, milující dobré jídlo, luxus a ženy. Bäckström se rád předvádí, bere úplatky, a to jak ve formě tekuté, tak tradiční, a hlavně všechnu práci deleguje, aby se mohl někam zašít - do masážního salonu, restuarace, baru či na kanape schrupnout si před večeří. Kam se na něj hrabe kapitán Exner z nedávno uvedeného televizního seriálu, který mi zatím přišel jako nejpříšernější postava svého druhu. Po pravdě ale musím říct, že jsem si nakonec na tohoto policistu i jiný styl psaní zvykla a docela dost si knížku užila. Nebylo to i tím, že přes své špatné stránky je Evert Bäckström zároveň i nejlepším kriminalistou v zemi, který se prakticky nikdy neplete a objasněnost jeho případů je skoro stoprocentní?

O čem kniha je? Desetiletý skatu Edvin najde na letní výpravě na opuštěném ostrově lebku s kulkou uvnitř. Protože Edvin je velmi inteligentní kluk, zabalí lebku do igelitky a vypraví se k ní ke svému sousedovi a velkému učiteli Evertu Bäckströmovi. Je zahájeno vyšetřování a analýzou DNA se dojde k určení totožnosti oběti. A tady se objevuje háček, resp. velký hák. Obětí je Švédka thajského původu Jaidee Kunchaiová, která ovšem tragicky zahynula v roce 2004 při tsunami v Thajsku. Byla jednou z 543 švédských obětí této přírodní katastrofy, po identifikaci švédskými policisty byla na místě zpopelněna. Nikdo ale nemůže zemřít dvakrát, to je komisaři Bäckströmovi jasné hned. A tak se rozjíždí velké vyšetřování,  které Bäckströmovi lehce naruší jeho obvyklý režim sestávající z dobrého jídla, skvělého pití a nějakých těch tělesných požitků.  Nejvíc práce samozřejmě odvedou Bäckströmovy nejbližší kolegyně Annika Carlssonová a Nadja Högbergová, tentokrát se ale musí trochu zapojit i on, hlavně tím, že se snaží co nejdál od případu udržet přidělenou státní zástupkyni, která svými zásahy objasnění záhady spíš hatí. 


 

Zemřít dvakrát je kniha plná sarkasmu a černého humoru, kde se docela rychle vyvíjí děj. Velkou část příběhu přitom zabírá popis kriminalistických metod, které sice nejsou zrovna akční, ale o to zajímavěji jsou popsané. Poučné byly i odskoky do minulosti - do historie Prokletého ostrova či popis vyšetřování přírodní katastrofy v Asii.

Knížka je pěkně přeložená Jaroslavem Bojanovským, který se stal Perssonovým dvorním překladatelem v Česku (krom toho překládá třeba dalšího mého oblíbeného Švéda: Johana Theorina). Zamrzí pár překlepů, které v knize jsou, ale to je spíš otázka pro editora, navíc na těch pětsetdvaceti stranách se to dá ještě unést.

Suma sumárum, zdá se, že se budu muset vrátit k předchozím třem dílům této série, kterými jsou Linda - příběh zločinu, Ten, který zabil draka a Jak to bylo doopravdy s Pinokkiovým nosem - tak atypickou postavu v severské krimi, jako je komisař Evert Bäckström si asi nemohu nechat ujít:-)




Díky nakladatelství MOBA za recenzní výtisk. 

Hodnocení: 90%


Leif GW Persson: Zemřít dvakrát
  • Nakladatel: MOBA
  • EAN: 9788024382920 ISBN: 978-80-243-8292-0
  • Originál: Kan Man dö tva ganger?
  • Překlad: Bojanovský, Jaroslav
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 520 stran, česky
  • Rozměry: 13,5 × 21,2 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat