středa 27. července 2016

Ashlee Vance: Elon Musk

Fantasta? Vizionář? Génius?


Chystáte se o prázdninách na dlouhé přejezdy autem a vybíráte, jakou knihu si pustíte do uší? Co třeba osudy vizionáře, průkopníka komerční astronautiky, obnovitelných zdrojů energie a člověka, který uvedením elektromobilů Tesla na trh nastartoval novou éru automobilismu?


Když se na počátku roku 2015 objevila na trhu kniha „Elon Musk,Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti“, způsobila senzaci. Svět zajásal, konečně se našel důstojný nástupce Steva Jobse, zakladatele Applu. Kdo je tedy Elon Musk? Autor, americký reportér Ashlee Vance, ho čtenáři servíruje jako hrdinu nové doby. Jako vizionáře, který vidí do daleké budoucnosti. Jako velmi vzdělaného člověka, který rozumí fyzice, výrobě elektromobilů i raket do vesmíru, jako člověka, který má velký osobní podíl na tom, jak vypadají produkty, které jeho továrny produkují. Elon Musk se narodil v Jihoafrické republice a jeho příběh představuje čirý americký sen. Z chudého studenta, který začal svou kariéru webovou stránkou upozorňující na služby restaurací v okolí, k firmě PayPal, kterou Musk spoluzakládal a jejíž prodej mu dal potřebný kapitál pro další rozvoj, se stala postupně globální celebrita. Musk se rozhodl, že si splní svůj dětský sen o tom, že dostane lidstvo na Mars. Založil společnost SpaceX, kde se vrhli na vývoj raket schopných dorazit na oběžnou dráhu Země a pak ještě dál. Musk a jeho lidé vsadili na technologie, jejichž cena a velikost se stále snižuje a podařilo se jim vyrobit levnou a opakovaně využitelnou raketu, která komerčně vynáší na orbit družice, nebo zásobuje ISS. Kromě meziplanetární dopravy se ale Musk vrhl i na další odvětví, které souvisí s jeho nadšením pro zelené technologie a obnovitelné zdroje energie. Kromě toho, že spoluvlastní jednu z největších amerických firem na fotovoltaiku, dokázali v jeho továrně Tesla vyrobit dokonalé, luxusní a uživatelsky přívětivé elektroautomobily budoucnosti.


Všechny Muskovy úspěchy mají ale i svou odvrácenou tvář. Musk je velmi tvrdý na své zaměstnance, problémy má i s partnerkami a rodinou. I když se autor knihy Muska zastává, již jen z popisu je jasné, že tenhle člověk vykazuje dost znaků dissociální poruchy osobnosti či Aspergerova syndromu. Inu, vždy je něco za něco. Musím přiznat, že omlouvání Muska a jeho častého „chování řeznického psa“ mi v knize docela vadilo. Autor se sice snaží své nadšení Muskem opticky vyvažovat tím, že zpovídá jeho nejbližší spolupracovníky či bývalé zaměstnance, zároveň je to ale jaksi ve stylu „účel světí protředky“. Je vidět, že  Vance Muskovi naprosto propadl. Jinak je ale kniha pěkná jízda! Každý musí uznat, že Musk je opravdu výjimečný člověk, který dokáže splnění svých snů vydupat ze země. Je odhodlaný a schopný pracovat 20 hodin denně, umí se chladnokrevně rozhodovat i v situacích, kdy je pod velkým tlakem, vybírá si ty nejschopnější lidi na světě, od kterých vyžaduje maximální nasazení. Možná, že to opravdu bude on, kdo dokáže dostat lidi na Mars, už teď se mu ale podařilo změnit svět kolem nás tak, jako málokomu.


Pokud jste fanoušky technologií, nebo máte rádi biografie úspěšných lidí, pak knihu Elon Musk nemůžete vynechat. V češtině knihu vydal Jan Melvil Publishing, s audioknihou teď přichází na trh OneHotBook. Audioverze je velmi uživatelský přívětivá, dlouhé kapitoly jsou rozděleny na poslouchatelné úseky, hlas Filipa Švarce je příjemný a k tomuto typu literatury se velmi hodí. Myslím, že i on se nechal strhnout nadšením, které z knihy sálá. Přiznávám, že z tato kniha mi opravdu velmi zpříjemnila automobilové přesuny začátku letošních prázdnin a bylo mi líto, že celá nahrávka má jen necelých 13 hodin. No a pak jsem pochopitelně litovala, že osudy Elona Muska nemůžu stylově poslouchat v dokonalém interiéru tichého Modelu S či Modelu X…

Díky Neoluxoru za pěkný poslech:-)



Hodnocení: 95%


Ashlee Vance: Elon Musk, Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti
  • Nakladatel: OneHotBook
  • EAN: 8594169480862
  • Popis: 1× CD MP3, délka 12 hod. 49 min., česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)

  • Nakladatel: Jan Melvil Publishing
  • ISBN: 978-80-87270-73-8, EAN: 9788087270738
  • Překlad: Nevrlá, Eva
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 368 stran, 14,3 × 22,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)



Žádné komentáře:

Okomentovat