neděle 31. července 2016

Ota Ulč: Priscilla

Nějaká česká kniha na léto? Proč ne? Když se objevila nabídka z nakladatelství Šulc-Švarc na recenzi knihy Oty Ulče Priscilla, moc dlouho jsem neváhala. Oficiální anotace láká na vylíčení osudů Ulčovy čínské manželky. Rasově a kulturně smíšené manželství Čecha – emigranta a Číňanky z vlivné čínské rodiny ve Spojených státech amerických? To zní zajímavě.



Jenže… Více než o Priscille je to sebepropagační kniha o samotném autorovi. Jak sám v knize říká „o mém občasném zlozvyku doširoka se producírovat, jmény známějších lidí se ohánět“. Málokdy se mi stane, že mě kniha otráví už třetí větou… „Jedna dobrá duše přeživší Osvětim a Dr. Mengeleho (který ji při selekci poslal směrem k přežití, kdežto její rodinu opačným směrem k plynu a smrti), mě napřed s sebou vzala do postele a poté do rodiny českých židovských lékařů.“  Podobnými odskoky se kniha jen hemží. No, ale slíbila jsem recenzi, a tak jsem se do skoro třísetstránkové knihy pustila.

První část knihy se zabývá Ulčovým životem v socialistické vlasti, kde vystudoval právnickou fakultu a stal se soudcem. Posléze ale v roce 1959 při zájezdu do NDR emigruje do západního Německa, těší se zvláštnímu zacházení  ze strany tamních tajných služeb (komunističtí soudci z ČSSR zpravidla neutíkali), prožívá řadu sexuálních dobrodružství a nakonec se v rámci uprchlického programu dostává do Spojených států. V USA  vystuduje politické vědy na Columbijské univerzitě a posléze získává místo univerzitního učitele v Binghamtonu. Žení se s Priscillou, švýcarsko-čínskou aristokratkou z kdysi velmi vážené a bohaté rodiny, která v té době pracuje pro OSN. 

A v této fázi se z autobiografické knihy stává cestopis, protože manželé Ulčovi  měli cestování ve velké oblibě. A tak se s nimi vydáváme do Asie, na Taiwan, kde žila část Priscilliny čínské rodiny, která spolu s Čankajškem uprchla z kontinentu před Mao Ce Tungem. Procestovali zdejší ostrovy, dostali se dokonce na ostrov Quemoy, kde vrcholila propagandistická válka mezi oběma státy. Podívali se i do Thajska, Singapuru či Hongkongu. Následuje návrat do USA a intermezzo spojené s koupí domu a narozením potomka, které Ulč prokládá popisem svých emigrantských aktivit – přátelstvím s Ivanem Svitákem či manžely Škvoreckými. Naštěstí jen o něco málo později se rodina is malým synem vydává na cestu kolem světa. A tak se spolu s nimi mimo jiné podíváme do Malajsie, Austrálie, na Nový Zéland, na Filipíny, do Mikronésie, Polynésie a na další ostrovy Tichého oceánu. Je to zajímavé putování, přece jen sedmdesátá léta minulého století, to byl svět ještě úplně jiný, neglobalizovaný. Zbytek knihy je věnován dalším epizodám z Ulčova života – jeho právní pomoci podvodnému českému lékaři Brychovi a s ní spojenému cestování k protinožcům, pobyt v Jihoafrické republice, kde vrcholil apartheid, návštěva Číny i cestování Spojenými státy. Manželka Priscilla se tím vším proplétá jako věrná společnice, která vaří svému exhibicionistickému manželovi vepřo, knedlo, zelo a svíčkovou a zprostředkovává kontakty se svou rozvětvenou a po celé zeměkouli rozšířenou rodinou. Ulč z jejich smíšeného manželství těží i ve své akademické kariéře, kde se mimo jiné zaměřuje např. na rasismus v různých kulturách.

V závěru knihy je Priscille věnována trochu větší pozornost, autor se více o své ženě dozvídá prostřednictvím svého syna, který dobře chápe obě kultury svých rodičů a snaží se jim je navzájem více zprostředkovávat a vysvětlovat. To už je ale doba po sametové revoluce, kdy Ulčovi začínají jezdit do Česka.  Ota Ulč se ve staré vlasti snaží prosadit jako emigrantský světaznalec, jeho manželka se ale ve zdejším jazykově a kulturně tak odlišném prostředí necítí nejlíp. Její smrtí kniha v nedávné minulosti kniha nakonec končí.

ze stránky Oty Ulče

No, přiznejme si,  od této knihy jsem očekávala něco jiného. Srovnání kultur,  ženský a mužský pohled, něco jako je knížka Mitsuko, která mě velmi oslovila (je to autentický příběh o japonské dívce, která se před první světovou válkou provdala za rakousko-uherského diplomata a strávila celý život se svou početnou rodinou v západních Čechách). Nakonec jsem se ale  musela spokojit se spojením sebestředného Oty Ulče  a jeho života mezi celebritami (což bylo celkem náročné) a cestopisu o putování kolem světa v době, kdy cestování ještě vůbec nebylo populární (to bylo mnohem zajímavější).  Docela mi ale vadil autorův rozevlátý styl, kde se řada myšlenek často opakuje, důležité informace ale chybějí a objevují se až v průběhu textu (chtělo by to trochu lepší redakční práci), kde se ozřejmují vzdálené příbuzenské a sousedské vazby  ve snaze dokázat čtenáři, jak důležitým člověkem autor je (opravdu potřebuji vědět, že Ulč byl nepokrevně a velmi vzdáleně spřízněn s Einsteinem?). No ale, pokud jste rádi četli třeba Thora Heyerdahla či Miroslava Stingla, může se vám tahle knížka popisem cestování v oblasti Tichomoří líbit.  Rozhodně to ale není prázdninové čtení pro ženy, jak by se z anotace a přebalu knihy mohlo zdát.




Děkuji nakladatelství Šulc-Švarc za recenzní výtisk. 



Hodnocení: 50%

Ota Ulč: Priscilla

·         Nakladatel: Šulc a Švarc
·         ISBN: 978-80-7244-390-1, EAN: 9788072443901
·         Popis: 1× kniha, brožovaná, 320 stran, 13 × 20 cm, česky
·         Rozměry: 13 × 20 cm
·         Rok vydání: 2016 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat