sobota 3. srpna 2019

Kryštof Hošek: Adam a Eva (Sculpture line 2019)

Sculpture line je sochařský festival, který představuje sochy a výtvarné objekty předních domácích i mezinárodních tvůrců pod širým nebem, a to v řadě českých, moravských a letos i evropských měst. Pravidelně bývá nějaká ze soch i v Liberci, dnes jsem Vám ale vyfotila jednu ze soch, která se nachází v Praze, na Jungmannově náměstí.


Autorem je Kryštof Hošek, pětatřicetiletý autor, který vystudoval sochařství na Akademii výtvarných umění v Praze a ve své sochařské tvorbě se věnuje primárně figurativním motivům.


ADAM A EVA

Sousoší je symbolickým odkazem k počátku člověka a lidství jako takového, kdy se člověk svým vědomím a rozumem vyčlenil z říše zvířat. Tento dar rozumu mu byl zároveň ,,osudný" v podobě všech -ismů, ideologií a náboženství, kterých je homo sapiens tvůrcem.

Ve snaze vytvořit si pravidla, která by vedla k lepšímu životu jedinců ve společenství, stal se člověk obětí vlastní touhy, ega a vůli k moci. Postupně se začali naprosto ignorovat elementární hodnoty společnosti.

V současnosti se relativizuje i pojem pravdy, často už nemá jedinec sám možnost zjistit, co je pravda a co lež. Člověk se nevědomky stává jen chodícím nástrojem ,,Heideggerova gestellu," systému, který mu odebral jeho vlastní identitu.





Žádné komentáře:

Okomentovat