pondělí 30. září 2019

Petra Dvořáková: Chirurg

Jak jsem zjistila, před pár dny vydala Petra Dvořáková svou další knihu. Neodolala jsem, chtěla jsem si přečíst něco lehčího a musím říct, že v tomto ohledu kniha naplnila má očekávání dokonale.




Petra Dvořáková, to je druhý Jaroslav Dietl. My, co jsme viděli Nemocnici na kraji města v premiéře, to dokážeme posoudit (no, dobře kecám, když šla Nemocnice poprvé, bylo mi pět let a asi jsem se na ní tenkrát nedívala). Každopádně jsem ale tenhle skvost československé quality tv viděla tolikrát, že je mi to úplně jasné:-) Pětačtyřicetiletý chirurg Hynek Grábl, to je jedna malá Nemocnice na kraji města vměstnaná do jedné postavy. Nevěříte? Hynek pije. Stejně jako kdysi mladý Karel Sova musel i on opustit kvůli problémům s alkoholem pražskou kliniku a odejít do nemocnice v pohraničí. Hynek a sestřičky, to je stejné jako Arnošt Blažej. Místo málomluvné Iny je tu ovšem temperamentnější Andrea - sexuální scény jsou tedy rozhodně explicitnější, než v černobílém seriálu ze 70. let. Podobně jako Arnošt to má Hynek i doma - manželka ho už nepřitahuje, tchán - velké zvíře - ho rozčiluje, snad jen ty děti už má Hynek větší. Pubertální Jáchym je tak možná paralela s problematickou dcerou doktora Štrosmajera. Hynek v chirurgické ambulanci - úplně vidím, jak primář Sova ordinuje v Týništi. Jen místo socialistického šlendriánu je tu kapitalistická snaha o zisk za každou cenu. Ale dobře, finanční otázky se v Boru tolik neřešily. 

Chirurg je každopádně velmi čtivá kniha a určitě si v ní najdou své nejen příznivci Nemocnice, ale i ti, kteří sledují Ordinaci v růžové zahradě nebo Modrý kód. Lékařské prostředí je prostě v našem prostředí oblíbené a žádané a Dvořáková ho umí skvěle vystihnout, protože ve zdravotnictví léta pracovala. K tomu zvládá i řemeslo, dokáže napsat uvěřitelné dialogy, velmi dobře umí používat obecnou a nespisovnou češtinu (snad až na jedno zakletí "jdi k čertu!" - to bych opravdu chtěla vidět, jestli se mezi kolegy v nemocnici používá), prostě záruka čtenářského úspěchu. Bavilo mě použití ich formy - můžete si tak s hlavním hrdinou prožít všechny jeho vzlety a pády, mám pocit, že se Petře Dvořákové podařilo pěkně vystihnout mužské vnímání světa (i když to by nám asi měl potvrdit spíš nějaký čtenář rodu mužského). Permanentně naštvaný, unavený a vyhořelý pětačtyřicátník, to každopádně dokážu ocenit z vlastní zkušenosti:-)

Co mi ale vadí, stejně jako na předchozí autorčině knize Dědina, je absence nějakého hlubšího smyslu. Příběh, který by se nějak vyvíjel,  něco by vygradovalo a nějak se to vyřešilo (nebo taky ne), čtenář by prožil katarzi, mělo by to nějaký přesah - tak nějak si představuji román... Tohle je spíš taková oddychovka ze současnosti, čtení na odreagování... Nicméně, pokud máte chuť na tenhle typ literatury, můžu Dvořákovou jednoznačně doporučit, s ní vedle rozhodně nešlápnete. A navíc, všichni jsme přece pacienti:-)

FOTO: KAMILA ŠOLTÉSOVÁ

Hodnocení: 85%

Petra Dvořáková: Chirurg
  • Nakladatel: Host
  • EAN: 9788075779670
  • ISBN: 978-80-7577-967-0
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 340 stran, česky
  • Rozměry: 14 × 21 cm
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat