čtvrtek 19. září 2019

David Lagercrantz: Dívka, která musí zemřít

Je to tu! Třetí díl volného pokračování série Milénium právě vychází. Svou knihu Dívka, která musí zemřít přijel v září do Prahy představit sám autor, švédský novinář David Lagercrantz. 



Vše začalo v roce 2005, kdy vyšla kniha Muži, kteří nenávidí ženy. Syrový detektivní příběh s investigativním novinářem Mikaelem Blomkvistem a drsnou hackerkou Lisbeth Salanderovou se velmi rychle se stal celosvětovým bestsellerem. Celá trilogie pak překonala všechny rekordy: knih se prodalo přes 100 milionů, série se dočkala i filmového zpracování. Autor knih, švédský novinář Stieg Larsson, se ale úspěchu svého díla nedožil, zemřel již v roce 2004. Dědicům autorských práv nedal úspěch spát, a tak byl pro napsání dalších dílů angažován spisovatel David Lagercrantz. Dívka v pavoučí síti i Muž, který hledal svůj stín si našli své čtenáře velmi rychle a je tedy jisté, že se Dívka, která musí zemřít (v originále The Girl Who Lived Twice) na knižních pultech moc neohřeje. 

O čem je tedy další dobrodružství Lisbeth Salanderové a Mikaela Blomkvista? Vše začíná nalezenou mrtvolou bezdomovce, který má v kapse telefonní číslo na známého investigativního novináře. Vypadá to, že muž z ulice to přehnal s alkoholem, ale soudní patoložce se na celém případu něco nezdá. Muž má nezvyklou tělesnou konstituci, chybí mu prsty na rukou, navíc se údajně před smrtí zmiňoval o několika známých lidech, vč. švédského ministra obrany. Právě tohle zaujme Blomkvista, na kterého se patoložka obrátí, s hledáním původu mrtvého muže by mohly pomoci znalosti kamarádky Lisbeth. Jenže hackerka řeší právě své vlastní problémy – ráda by se jednou provždy vypořádala se svým dvojčetem Kamilou. Útok v Moskvě se zdaří jen částečně, další zastávkou na cestě v utajení je Praha. V mezidobí se jí podaří vyřešit nejasnosti kolem bezdomovcova původu i to, co ho pojí s vysokým švédským politikem - tajemství, které může zahýbat současnou i budoucí politickou scénou…



Myslím, že jsem od téhle knihy čekala trochu víc. Stieg Larsson se ve svých thrillerech zabýval kromě detektivní zápletky především švédskými společenskými tématy, např. extremismem či nacionalismem. Lagencrantz se sice v pokračováních věnoval některým globálním tématům (svoboda na internetu, AI), nebylo to ale zdaleka tak intenzivní. A v Dívce, která musí zemřít, se to projevuje nejvíce – ač se tu okrajově zmiňují témata jako dezinformace, fake news, nenávistné projevy či ruské trollí farmy, hlavním tématem je ryze osobní historie, navíc spojená s něčím tak absurdním, jako je výstup na Mt. Everest. Ani linie zlé sestry tolik netáhne, čtenář má pocit, že tohle už někde četl, slyšel, viděl. 

Nicméně: vědomí, že jsme toho spolu tolik zažili, překoná všechny překážky. Přese všechno chceme vědět, jak to dopadne, kdo si vytáhne černou kartu a kdo přežije. Kniha se čte svižně a pokud Vás předchozí díly zaujaly, máte o podzimní zábavu vystaráno.



Díky knihkupectví Luxor za možnost přečíst si knihu o pár týdnů dřív než zbytek světa:-)

Hodnocení: 70%


David Lagercrantz: Dívka, která musí zemřít
  • Nakladatel: Host 
  • Originál: Hon som maste dö
  • Překlad: Kloučková, Karolína
  • Rok vydání: 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat