neděle 1. listopadu 2020

Lars Kepler: Zrcadlový muž

Mám ráda detektivní thrillery, knížky, od kterých se nemůžu odtrhnout, ačkoliv je už dávno po půlnoci a budík je nařízen na proklatě brzkou hodinu. K autorům, kteří tohle dokáží, patří Lars Kepler, což překvapivě není jednotlivec, ale manželská dvojice (Alexandr Ahndoril a jeho manželka Alexandra Coelho Ahndorilová). Jejich pseudonym odkazuje na klasika žánru - Stiega Larssona, autora Milénia (aneb Mikael Blomkvist a Lisbeth Salanderová zasahují), a na astronoma a objevitele Johanna Keplera. 



Zrcadlový muž je součástí jejich velké série, kde hlavním hrdinou je kriminalista  Joona Linna. Tenhle policista řeší ty nejzapeklitější případy a přitom má sám ve svém životě nejedno temné tajemství (recenze na některé z předchozích dílů: StalkerLovec králíků). Tento, již osmý díl, začíná únosem mladé ženy cestou ze školy. Na její nalezení jsou nasazeny všechny síly, ale je to marné a nakonec je případ odložen. O pět let později je mrtvé tělo dívky nalezeno na dětském hřišti uprostřed Stockholmu. Joona Linna objeví na záznamu z kamerového systému svědka, psychicky nemocného muže, který nedaleko odsud venčil psa. Martin, tak se onen svědek jmenuje, ale odmítá mluvit, jeho vlastní traumata z dětství i dospělosti ho přemáhají na každém kroku. Mohla by mu pomoci hypnóza, se kterou má už Linna nějaké zkušenosti z minula? Anebo snad manželka Pamela, která před pár lety tragicky přišla o dceru a ráda by teď adoptovala dívku stejného věku? Joona Linna začíná nacházet spojitosti s jinými případy ztracených dívek  - vypadá to, že jeho speciální schopnosti dedukce, fenomenální paměť a fyzická nezničitelnost přijdou brzo k užitku. 

  


Musím říct, že jsem se na další díl série už dlouho těšila, přece jen Lazar vyšel už před dvěma lety. Zrcadlový muž patří k těm knihám, do kterých se s potěšením začtu a prakticky je zhltnu na jeden či dva zátahy (512 stran!), a pak se je vědomě i podvědomě snažím zapomenout, neb z těch scén mě jímá úzkost... Představte si, že by se v noci někdo vkradl do vaší ložnice a tam vás vyfotografoval...  A to je teprve začátek... Téma je opět neobvyklé (fakt by mě zajímalo, kam na to ti Ahndorilovi chodí), byť tentokrát zabalené do v poslední době trochu nadužívaného obalu (sexuální násilí na ženách). Dohromady to ale skvěle funguje, příběh se výtečně čte - krátké kapitoly,  množství přímé řeči, napětí, spád.  Trochu mi scházelo napojení na Linnův osobní život, v tomto díle jsme se z jeho tajemné minulosti nedozvíme prakticky nic, byť "ono" jméno se ve formě anagramu na konci přece jen objeví - tak snad příště.  Moc mě to bavilo, možná k tomu přispělo i zdání, že jsem odhalila pachatele (o to větší překvapení mě na konci čekalo). 

Pokud chcete v téhle vypjaté pandemické době přijít na jiné myšlenky, tak se Zrcadlovým mužem se vám to povede rozhodně. Nechci předjímat, jak budou vypadat vánoce 2020, ale touhle knihou milovníky knih Larse Keplera rozhodně potěšíte. 


Hodnocení: 95%


Lars Kepler: Zrcadlový muž
  • Nakladatel: Host
  • EAN: 9788027504008
  • ISBN: 978-80-275-0400-8
  • Originál: Spegelmannen
  • Překlad: Kloučková, Karolína
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 511 stran, česky
  • Rozměry: 13,5 × 20,5 cm
  • Rok vydání2020 (1. vydání)



Žádné komentáře:

Okomentovat