sobota 20. února 2021

Michaela Duffková: Zápisník alkoholičky

Nevím, jak to máte se Suchým únorem vy, ale já nic podobného nedržím. Moc mě tyto stádní akce nebaví a hlavně, minimálně za poslední rok se má spotřeba alkoholu snížila tak o 80 procent. Nechodím do divadel, kde bych si mohla dát o přestávce skleničku, nevídám se s kamarádkami v kavárnách ani restauracích, vlastně ani v práci jsem už nebyla ani nepamatuju. Za poslední čtvrt rok si můžu započítat tak akorát láhev vaječného koňaku, který mi pomohl přežít vánoce, pár skleniček na narozeninách synovce a sem tam nějaké to pivo k večeři. Rozhodla jsem se ale, že si o té alkoholové závislosti něco přečtu, zvlášť, když je to v dnešní koronavirové době tak velké téma.





Volba padla na knihu Zápisník alkoholičky, která zvítězila v roce 2019 v soutěži Magnesia Litera v kategorii Magnesia blog roku. Její autorka, Michaela Duffková, se pak na nějakou dobu stala nepřehlédnutelnou hvězdou médií, takže jsem ji zaregistrovala i já:-) Blog byl prezentován slovy: Autobiografické příběhy a vyprávění mladé ženy, bojující se závislostí na alkoholu, o léčbě a poléčebném návratu do běžného života. Abstinující alkoholička Michaela Duffková založila a píše tento osobně laděný blog pro všechny, které zajímá problematika závislosti na alkoholu, ať už z vlastní zkušenosti nebo z pohledu blízkého člověka. Líčením svého osudu však zaujme i ostatní. Naprosto upřímně zveřejňuje vlastní trnitou cestu závislostí, včetně procesu léčby a následného návratu do běžného života, a klade si za cíl mj. pomoci ostatním lidem bojujícím s obdobnými problémy, podpořit je na cestě k odvykání a abstinenci. Což je v zemi, kde je alkohol nedílnou součástí společenského života, více než záslužné.

A v zásadě přesně tohle v knize najdete - od dětství s otcem, který hodně pil, přes partičky v mládí, rychle založené manželství, přerušená studia a brzké rodičovství, nesoulad v rodině, konflikty s rodiči partnera atd. To vše autorka řešila skleničkou či dvěma, posléze lahví (dvěma, třema lahvemi) vína, nakonec dokázala vypít prakticky cokoliv. Dokázala přitom sice fungovat jakž takž v práci a částečně se starat i o dceru, její osobní a partnerský život byl ale v troskách a ani naléhání blízkých s tím nedokázalo nic udělat. Nakonec se ale sama rozhodla, prošla detoxem a úspěšně i následnou odvykací kúrou. V knize popisuje přetrvávající problémy v manželství, ze kterého se rozhodla odejít, smrt otce alkoholika, problémy s vlastním zdravím i rozhodnutí začít své zkušenosti s alkoholem a s bojem s ním sdílet. Facebookový blog se stal rychle velmi čteným, byla to asi první otevřená zpověď z oblasti ženského alkoholismu. Zájem o dané téma v autorce probudil snahu pomáhat v této oblasti dál - vytvořit vlastní centrum, které by pomáhalo zvládat alkoholovou závislost a šířit osvětu i dalším způsobem.


Což o to, úsilí je to rozhodně chvályhodné, nicméně kniha sama o sobě je z hlediska literárního dost příšerná. Redaktorsky nezpracovaná, zejména v první části se události často opakují (blogové příspěvky se překrývají s vypravováním - jako by to snad nikdo ani nečetl?), autorka ze všeho vychází jako nezralá osobnost, která neví co chce (a vůbec se to netýká alkoholového období, spíš doby poté, co závislost překonala), chybí tomu prostě nějaký tvar, oblouk. Výjimkou je možná vztah s otcem a popis jeho konce, i když i to je dost hystericky popsané. Manželské peripetie během a na konci knihy byly spíš ubíjející, zcela nepochopitelné pro mě pak po dočtení knihy bylo zjištění, jak to vlastně s manželstvím dopadlo (konečně jsem ten autorčin blog na FB navštívila). Ano, pokud máte s alkoholem problém (nebo někdo váš blízký), pak vám to asi vadit nebude, protože půjdete po obsahu a možná dokonce oceníte, že je to psáno velmi jednoduše. Pokud si ale chcete knihu prostě jen přečíst a něco se o tématu dozvědět, aniž byste měli onu alkoholovou motivaci, pak budete zřejmě zklamáni, podobně jako já. Nevyužitá šance. Autorce nicméně držím palce v jejím dalším životě bez alkoholu...

V letošním roce chystá Michaela Duffková vydat knihu Zápisník abstinentky, to už se ale asi obejde bez mne... 


Hodnocení: 40%


Michaela Duffková: Zápisník alkoholičky
  • Nakladatel: Motto
  • EAN: 9788026717072
  • ISBN: 978-80-267-1707-2
  • Ilustrace: Applová, Jindra
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 248 stran, česky
  • Rozměry: 14,3 × 20,8 cm
  • Rok vydání: 2020 (1. vydání)





Žádné komentáře:

Okomentovat