sobota 27. března 2021

Bernard Minier: Údolí

Nutně jsem si potřebovala přečíst něco nenáročného, oddychového, ba odpočinkového. Volba padla na nového Miniera, již šestý díl jeho příběhů s kriminalistou Martinem Servazem. Naštěstí sehnat knihu bylo jednoduché, v rámci naší knihovny funguje půjčování e-knih, tak to bylo na pár kliknutí.



Martin Servaz byl po smrti spisovatele Erika Langa (kniha Sestry) suspendován a aktuálně netrpělivě čeká na výsledky disciplinárního řízení. Doma se stará o malého syna Gustava a během horkého léta se rozvíjí jeho vztah s dětskou lékařkou Léou. Pak ale vše změní jeden noční telefonát - bývalá partnerka Marianne a Gustavova matka, kterou před lety unesl seriový vrah Julian Hirtmann, utekla po letech ze zajetí a volá o pomoc. Martin na nic nečeká a vydává se do malého městečka na francouzské straně Pyrenejí Marianne hledat. Městem ovšem po jeho příjezdu otřese vražda mladého drogového dealera, jehož tělo bylo nalezeno brutálně znetvořené, podobně jako o pár měsíců dříve mrtvola jiného mladého muže. Navíc záhy dojde k otřesu a sesuvu půdy, které město odřízne od světa. Odstranění závalu může trvat celé týdny, a protože, jak se ukáže, nešlo o přírodní katastrofu, ale zlý úmysl, začne se záhy mezi obyvateli šířit strach a snahy vzít spravedlnost do svých rukou. Dynamika davu, ta může mít panečku grády. Servaz ve vyšetřování nemůže oficiálně figurovat, případ ale vede bývalá kolegyně a kamarádka Iréne. Souvisejí  vraždy se zmizením jeho bývalé milenky? Podařilo se Marianne utéci a pokud ano, kde se skrývá? Co spojuje oběti a kdo se jich mohl chtít zbavit? Pomůže s vyšetřování excentrická psychiatrička nebo mniši z nedalekého kláštera? Proč se všichni nemohou zbavit pocitu, že vrahem je někdo, koho dobře znají?



No, co si budeme povídat. Bylo to docela napínavé. Atmosféra ponurá, Pyreneje divoké, středověký klášter byl jak ze Jména růže, jen ta vážná hudba se tentokrát nekonala (a na tu rockovou jsem se chytala ještě míň). Současnost zastupovalo hlavně vědomí postupného úpadku společnosti, zlo, které uchvacuje svět, krize autority i spravedlnosti a obava o to, kam současná západní společnost směřuje - o tom všem nechává autor svého hlavního hrdinu neustále přemýtat. Rozuzlení jsem částečně uhodla a částečně mě hodně překvapilo. Celé vlastně těžko uvěřitelné, ale to je přece Minierův trademark. Ač nepřekonatelné mi stále připadají první tři díly série, i tahle kniha  můj záměr přijít na jiné myšlenky splnila. Jen jsem si to asi měla víc šetřit,  tím jednodenním intenzivním čtením v mobilu jsem si zase o něco zkazila oči... :-)



Hodnocení: 85 %

Bernard Minier: Údolí
  • Nakladatel: XYZ
  • EAN: 9788075978479
  • ISBN: 978-80-7597-847-9
  • Originál: La Vallée
  • Překlad: Žák, Jiří
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 552 stran, česky
  • Rozměry: 15 × 21 cm
  • Rok vydání: 2021 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat