pondělí 23. srpna 2021

Susanna Clarková: Piranesi

Susanna Clarková napsala někdy před 14 lety knihu Jonathan Strange & pan Norrell. Vlastně si z ní skoro nic nepamatuju, jen to, že mě tenkrát vážně nadchla. Po dlouhé pauze, která byla mimo jiné způsobena autorčinou nemocí (únavový syndrom?), ji loni, uprostřed koronavirové pandemie, vyšla nová kniha: Piranesi. Velmi rychle bylo jasné, že to bude literární událost. Knihu jsem si obratem zakoupila s tím, že si ji přečtu o prázdninách. Pořád ale na ni nebyla ta správná chuť, dvakrát jsem ji někam dovezla a ani neotevřela. Včera ale na Piranesiho došlo – a o pár hodin později jsem tuhle knihu okouzlena odložila přečtenou.



Je velmi těžké psát, o čem kniha je, aniž by člověk prozrazoval to, co by si měl čtenář užít sám. Tak možná oficiální anotace?

Piranesi vždycky žil v Domě. Ten má stovky, ne-li tisíce místností a chodeb, v nichž je uvězněný oceán. Vodní labyrint. Piranesi se čas od času vídá se svým přítelem, Tím Druhým, jenž Piranesiho potřebuje pro vědecký výzkum Velkých a Tajných Vědomostí. Piranesi si své poznatky zaznamenává do deníku. Pak se začnou objevovat vzkazy; ne vše je takové, jak se zdá. A když vyjdou na světlo důkazy o existenci dalšího člověka a možná i jiného světa mimo zdi Domu, Piranesi začne rozplétat pavučinu lží – i když je pravda všechno, jen ne příjemná. Piranesi je hlavní postava románu. Giovanni Battista Piranesi byl italský malíř z osmnáctého století, který proslul cyklem čtrnácti leptů Smyšlené představy žalářů. Svět Labyrintu a Piranesiho kresby mají hodně společného.

Tak co, jste moudřejší? Piranesi je novodobý Robinson, který obývá nekonečný Dům, který zároveň představuje svět. Něco jako polorozbořený antický chrám? Do horních komnat pronikají mraky a déšť, v dolní části jsou pak zhroucené místnosti plné vody a oceánu, tady Piranesi získává potravu (ryby a řasy). Prostřední část je určena k životu, byť i tady to čas od času zatopí voda. Dům je složen z obrovského množství místností, z nichž každá je plná soch. Ty v zatopených patrech mají několik desítek metrů na výšku, ty v obyvatelných patrech pár metrů, některé jsou velké jako Piranesi sám.


  



Piranesi je povahou vědec - s přesností vypočítává přílivy, které dorazí do jeho oblíbených komnat, vydává se na expedice do vzdálených síní a hlavně katalogizuje sochy, které jsou pro něj tím nejdůležitějším v Domě. Vše si precizně zaznamenává do svého deníku, dělá si odkazy a katalogová hesla. Zároveň je ale trochu jako Pátek – užaslý, nadšený, naivní a dětinský. Čistá duše. Chodí za svými oblíbenými sochami, rozmlouvá s ptáky a také pravidelně navštěvuje ostatky 13 lidí, které v Domě našel - přináší jim obětiny a povídá si s nimi. Svou samotu si užívá a raduje se z ní. Pak je tu ještě Ten druhý, který sem chodí dvakrát týdně asi na hodinu, Piranesi ho zbožňuje a považuje ho za přítele. Jenže jak už čtenář tuší, právě v tomhle vztahu bude zakopaný pes.

Atmosféra, to je to, co vás okouzlí. Dům a jeho klid, nezměrná samota. Cítíte to vlhko, které proniká zdí, vůni oceánu, chlad, který stoupá od vody. A ticho narušované jen šploucháním vody a zvukem ptáků. Piranesi žije v souladu s Domem, rozumí mu, je přesvědčený, že Dům ho také chápe a pomáhá mu. A pak se pomalu začíná z hlubin vynořovat příběh. A ten do sebe zapadá. No, prostě NĚCO.


Přiznávám, že prvních pár kapitol jsem se vůbec nechytala. A pak jsem do toho světa začala pronikat, začalo se mi tam líbit a nechtělo se mi z něj… "Krása Domu je nezměrná, jeho Laskavost nekonečná."

Susanna Clarková se narodila roku 1959 v anglickém Nottinghamu. Po studiích na Oxfordu pracovala v nakladatelství, učovala angličtinu v Turíně a Bilbau a poté se opět vrátila ke knížkám jako redaktorka. Její román o anglické magii Jonathan Strange a pan Norrell byl přeložen do dvaatřiceti jazyků včetně češtiny. Povídky s obdobnou tematikou Dámy z Grace Adieu vydalo v českém překladu nakladatelství Argo v roce 2009. 


Pokud se o knize Piranesi chcete dozvědet víc, zkuste docela dobrý podcast Do slov, který připravuje Bára Votavová a Ondřej Lipár - červnový díl byl věnován právě této knize. 


Hodnocení: 100%


 Susanna Clarková: Piranesi
  • Nakladatel: Argo
  • EAN: 9788025734506
  • ISBN: 978-80-257-3450-6
  • Originál: Piranesi
  • Překlad: Janiš, Viktor
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 248 stran, česky
  • Rozměry: 15 × 21 cm
  • Rok vydání: 2021 (1. vydání)
OSTATNÍ ZÁKAZNÍCI SI TAKÉ KOUPILIArgo. Autorka žije v Cambridgi.

2 komentáře:

  1. Strange s Norrellem mě zklamali, bylo to k nepřečtení (jaký kontrast s nadšenými recenzemi) https://blog.wuwej.net/2008/01/20/susanna-clarkova-jonathan-strange-pan-norrell.html.
    Takže když jsem se dozvěděl o novém počinu, rovnou jsem to vyloučil.
    Ale teda po Tvé recenzi... si to přece jen koupím. Máš mě na svědomí! ;)

    OdpovědětVymazat