pondělí 10. října 2022

Mikel Santiago: Lhář

Probudil se vedle zakrvácené mrtvoly a myslí si, že je vrah. Nebo se mu to jen zdálo? Je přece v nemocnici, doktoři říkali, že měl autonehodu. A on si opravdu skoro nic nepamatuje. Jenže v onen večer se určitě něco se stalo, rána na jeho hlavě to potvrzuje. A on byl u toho.


Hlavním hrdinou knihy je Alex, mladý kluk, zahradník, ale taky trochu dealer drog. Po letech v cizině se vrátil domů, aby se postaral o dědečka ztrácejícího paměť. Aktuálně  prožívá dobré období, našel si přítelkyni z bohaté rodiny, má šanci získat dobrou práci a vymanit se tak z dluhů, které nasekal kvůli matčině nemoci. Jenže co když půjde do vězení? Ta mrtvola totiž reálně existuje a Alex vůbec netuší, co s ní má společného. Amnézie trvá, a pokud se mu přece jen něco vybaví, jsou to věci, se kterými by na policii určitě neběžel. Má jedinou šanci – vrátit se po vlastních stopách a rozlousknout celou záhadu sám. Pouští se do pátrání, které ho přivede nejen do opuštěných fabrik či na rozeklané mořské útesy, ale také do vlastní minulosti. Co se odehrálo před lety? Jakou roli v tom hrál onen mrtvý muž a jednotliví členové Alexovy rodiny, včetně zapomínajícího dědečka? A vzpomene si Alex nakonec, co se v onu noc vlastně přihodilo? Anebo je Alex prostě a jednoduše lhář?




Thriller úspěšného a hojně překládaného, ale v Česku zatím neznámého španělského autora Mikela Santiaga nás zavádí do atraktivního prostředí – do přímořského městečka autonomního Baskicka. Zajímavý je i hlavní hrdina, poněkud nespolehlivý vypravěč, který se při odhalování pravdy zaplétá stále hlouběji nejen do svých vlastních lží, přesto ale v čtenářích vzbuzuje od první chvíle sympatie. Čtenáře zaujme i početná řádka vedlejších postav. Kniha je napínavá, plná zvratů, autorovi se daří držet slušné tempo vyprávění. Máte-li rádi psychologické thrillery s překvapivými konci, pak je Lhář tím správných tipem na nadcházející dlouhé večery. A já pevně doufám, že Lhář nebude zároveň poslední knihou, která máme šanci si od Mikela Santiaga přečíst.


Hodnocení: 80%


 Mikel Santiago: Lhář

  • Nakladatel: Vendeta
  • EAN: 9788027703432
  • ISBN: 978-80-277-0343-2
  • Originál: El mentiroso
  • Překlad: Melicharová, Tereza
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 408 stran, česky
  • Rozměry: 13,5 × 20,5 cm
  • Rok vydání:2022 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat