pátek 4. listopadu 2022

Evžen Boček: Aristokratka pod palbou lásky

Tak se zdá, že to máme za sebou. Skončila nám Aristokratka. A já, která ji už někdy od roku 2014 čtu a pravidelně kritizuju (viz díl 1, 2 a 4), cítím nostalgii. Že já si tu zámeckou ságu s podivným gangem nakonec oblíbila? A vlastně marně pátrám v paměti, zdali ještě nějakou českou sérii sleduju tak dlouho?
 


Oficiální anotace by mě tentokrát asi nenalákala: Z královského výletu do Nizozemí si Marie III. Kostková přiveze kromě zážitků a fotky s Jejím Veličenstvem královnou Beatrix také milostnou šmodrchanici, která se „vystříbří“ až na úplném konci nového pokračování; na zámku se, mimo jiné, zjeví i Helenka Vondráčková. Milostných šmodrchanic se ovšem na Kostce vyskytne víc, a většina bude zaznamenána filmovým štábem nizozemské televize. Pod palbou lásky se ocitne i kastelán Josef!

Co tedy můžete čekat? Marie III. z Kostky se blíží ke svým kletbou zatíženým dvacátým narozeninám a těžko říct proč, ale navzdory všem trendům i zdravému rozumu se hodlá v tomto raném věku provdat. Nápadníky má dva - staronového Maxe Launa, chudého šlechtice ze sousední Hvězdy a Marka - holandského milionáře a pohledného pilota stíhaček. 

"Nechce se mi věřit, že to píšu, ale Josef má pravdu. Lidi mají spoustu volného času, s nímž si neví rady, tak se poflakují po památkách, aby ho nějak utloukli a na chvilku vypadli z domu. Kromě toho ještě čtou bulvární Blesk. Jelikož Helenka Vondráčková ani jiná česká celebrita nic zajímavého zřejmě nespáchala, tak včerejší sobotní přílohu „zaplácli“ dramatickým rozborem mojí komplikované milostné situace. Článek je uveden titulkem NA CO TA KÁČA ČEKÁ? a zcela nepokrytě straní Markovi. Blesk se zdráhá uvěřit, že se fakt nedokážu rozhodnout mezi „miliardářským nebešťanem s vlastním souostrovím a jachtou velikosti letadlové lodi a zoufalcem v umaštěném vaťáku a otrhaných montérkách“. Autor/autorka — zkratka dt — si myslí, že bych se měla jít nechat vyšetřit, jestli zrovna neprodělávám zápal mozkových blan."

Nevyřešená milostná rovnice ale není to jediné, co Marii trápí. V předchozím díle, zřejmě v přechodném pominutí smyslů (způsobeném návykovou látkou) svolila k tomu, že se stane hvězdou holandského dokumentu (anebo spíš reality show?) ze života šlechty. A tak je teď každý na Housce sledován okem kamery  kameramanky Emy a režisérky Heleny. Zaznamenán je tak i jeden z vrcholů knihy popisující víkend, kdy si na Housce dali sraz pejskaři.

Vzpamatovavší se Josef podnikl další pokus o útěk před uširvoucím štěkotem. S bolestnou grimasou nasedl na své modré silniční kolo značky Favorit, nohy si utáhl do klipsen na pedálech a vyrazil. Prchající cyklista bohužel zaujal dvojici afghánských chrtů, kteří se vytrhli své paničce a vystartovali za Josefem. Stokilová ženská se vůbec nepokusila je zastavit a omezila se jen na „uklidňující“ vzkaz: „Žádný strach. My jsme hraví a nikomu nic neuděláme.“ Ke sprintujícím chrtům se rychle přidali další, včetně evidentně nicnechápajících pudlů, takže k Josefovi dorazila poměrně pestrá smečka. Uprchlík byl dostižen na mostě, stržen z kola a zmizel v chumlu radostně štěkajících pronásledovatelů. Jeho situace byla o to zoufalejší, že nedokázal vyprostit nohy z klipsen. Pokud bych to sledovala v přímém přenosu, nevěřila bych, že vyvázne živý.

Naštěstí téměř vzápětí přiběhli majitelé a své „hravé“ miláčky z Josefa odstranili. Působilo to dojmem úspěšné štvanice na jelena a nejspíš by mě nepřekvapilo, kdyby našeho válejícího se kastelána „zhasli“, svázali mu ruce a nohy, navlekli ho na dlouhé bidlo a vítězoslavně odnesli. Fakt je, že ona obézní machna, která přisupěla s brunátným obličejem, své chrtí svěřence pochválila za předvedený výkon. Je to k nevíře, leč Josef nejenže přežil, ale kromě obličejového tiku se mu nic závažnějšího nestalo. Psi se totiž zaměřili na bicykl. Prokousli pneumatiky a sežrali kožené sedlo a omotávku řídítek. Ruce se mu ovšem třásly tak, že nebyl schopen povolit řemínky na klipsnách, takže se pár metrů plazil i se zuboženým kolem. Vypadal jak nějaký porouchaný humanoidní stroj. Rozpojení obou postižených provedla pod dohledem kamery Helena, která následně „skutečného chlapa“ znovu odvedla do jeho nory a vzápětí si od matky přišla vyptat prozac. Josef jich zřejmě snědl málo, protože každou chvíli vyletovaly z jeho oken na štěkající psy všelijaké předměty. Jezevčíka trefilo těžítko.

Boček možná touto kapitolkou ztratil nemálo příznivců, ale my, co bydlíme na sídlišti zamořeném těmi čtyřnohými štěkajícími potvorami, nepokrytě tleskáme.

Holandské duo přináší na hrad krom všudepřítomného záznamového zařízení i nečekané milostné vztahy - ve vegance Emě se zhlédne pan Spock (a způsobí tím málem kolaps kuchyně paní Tiché), Helena se pak zcela nečekaně rozhodne bojovat s Miladou o Josefa. Ten se ale nemíní nechat ulovit, ostatně v tomhle díle je mu věnováno více prostoru, což kvituju - je mi jako postava nejsympatičtější.

"Podle Josefovy teologie není peklo nějaká vysokotavicí pec plná smažících se nešťastníků, ale nikdy nekončící mačkanice příšerně otravných lidí, kteří bez přestání „melou pantem“ a chtějí se družit."

Další milostně poblouzněnou dvojicí je doktor Benda a jeho (ex)manželka, pár, který  chce na Kostce uzavřít sňatek. 

Kromě toho, že se chtěl Benda „pochlubit“ životní láskou a ukázat jí všechny ty „skvělé lidičky“, přijel „probrat“ svatební obřad, který by chtěl uspořádat na „na našem zadluženém zámečku“. Po této informaci jsem zažila další nával arytmie, zvlášť když Benda už Milunce slíbil, že já a Deniska budeme dělat družičky. Deniska označila tento nápad za „absolutní psycho“ a možnost „ohození se“ do bílých šatů s krajkou připustila pouze s podmínkou, že se předtím „naláduje perníkem jak Jeníček a Mařenka“. Obávám se, že pervitin půjde při Bendově svatbě na dračku. Při prohlídce Kostky mně totiž Milunka svěřila „tajemství“. Obřadu a následné hostiny pro nejbližší přátele se zúčastní i její kamarádka Helenka Vondráčková, která pak novomanželům zazpívá. Až Josef uvidí a uslyší zhmotnění své nejstrašnější můry, bude potřeba, aby u něj stál někdo s injekční stříkačkou a okamžitě do něj aplikoval nějakou „oblbovací“ látku. Ačkoliv svatba nejpopulárnější české zpěvačky všech dob se na Kostce odehrála před čtrnácti lety a Helenka už se stihla i rozvést, Josef kvůli tomu ještě pořád křičí ze spaní. Pro něj a vlastně i pro všechny ostatní by bylo úplně nejlepší nacpat do něj preventivně barbituráty, aby „veselku“ prospal ve své díře.

V podobném duchu, zahrnujícím mimo jiné vpád zásahové jednotky, několik pobytů v nemocnici a jeden návrat z vězení,  pokračuje kniha až do vítězného konce. 

Evžena Bočka určitě nepovažuju za krále české humoristické literatury (obávám se, že trůn je už dlouhou dobu prázdný, z mého pohledu na něj aspiruje maximálně princ Ládík). Každopádně je to ale zřejmě autor nejprodávanější (všech dosavadních dílů Aristokratky se dohromady prodalo přes půl milionu kusů a jak se někde svěřil nakladatel Reiner, Boček snáší zlatá vejce). Nepřekvapuje mě proto, že ač se tahle kniha tváří jako poslední, je to spíš předvánoční marketingový tah. Už je totiž opatrně avizován jakýsi prequel, který se bude odehrávat v 80. letech. 

Snadné čtení, které zvládne i nečtenář (a čtenáři zabere maximálně jedno odpoledne), reálie, které si umí každý představit (se školou na zámku byl snad někdy každý), to je prostě model, který by byla hloupost opustit. Navíc je vidět, že to psaní autora fakt baví. Já kvituju, že Bočkův humor, i když často hodně jednoduchý a polopaticky (a někdy taky na druhou stranu poutavě cynický), není nikdy zlý, ubližující či rozdělující.  

Aristokratku pod palbou lásky jsem přečetla během jednoho dlouhého čekání u zubařky, což se spolu s nostalgií avizovaného posledního dílu možná odrazí i na jejím hodnocení - čtyři hvězdičky z pěti, nejsem tentokrát objektivní.

A jeden bonus - pusťte si rozhovor s autorem na DVTV, pochopíte, kdo je v knize Josef:-) 

„Podej muflonovi prst a sežere tě i s chlupama. Začíná to procházkou v parku, pak budou chtít odemknout záchody, potom posedět někde v teplíčku u kávičky, pak jenom nakouknout do zámku a skončí to celoročním nonstop provozem jak zastavárna.“


Hodnocení: 80 %

Evžen Boček: Aristokratka pod palbou lásky
  • Nakladatel: Druhé město
  • EAN: 9788072278824
  • ISBN: 978-80-7227-882-4
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 332 stran, česky
  • Rozměry: 13,5 × 19,5 cm 
  • Rok vydání: 2022 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat