pondělí 7. listopadu 2022

Angela Marsonsová: Vražedná mysl

Angela Marsons je stálice, klidný přístav, do kterého se uchyluju, když si chci přečíst spolehlivou detektivku. Kriminálku, kde vím, co od koho čekat, kde mě nerozčílí případ, když si to chci prostě užít. Jen je mi líto, že mi to vždycky tak rychle uteče... Takže vzhůru na dvanáctý díl. 



Oficiální anotace: Samanthu Brownovou, mladou vysokoškolačku, nalezli doma v posteli s proříznutým hrdlem a nožem v ruce. Bez zjevných známek násilí či boje. Zdá se to jako jasný případ sebevraždy. Podivná reakce dívčiných rodičů však tuto teorii zvrátí a Kim pochopí, že tady šlo o vraždu. Jak ji však vyšetřit, když všechny stopy už jsou nenávratně ztracené? Nikdo nezajistil DNA ani otisky prstů a tým kriminalistů nemá k dispozici nic víc než několik fotografií těla. A informace o Farmě jednoty, zdánlivě neškodném uzavřeném společenství, v němž dívka žila. Zjistit o něm něco bude těžké. Jedině že by do něj Kim nasadila svého člověka. Netuší ale, co všechno tím riskuje…

Tentokrát nás britská autorka přivede do prostředí sekty, uzavřeného společenství, které trestá, pokud se z něj někdo rozhodne odejít. Inspektorka Kim Stone evidentně nečte detektivky, protože ji připadá úplně absurdní, že by se něco takového mohlo vyskytovat na poklidném anglickém venkově. O sektách neví (narozdíl například ode mně, sečtělé ženy středního věku:-) skoro nic - netuší, jak vymakaný systém to je, jak zranitelný (a tím pádem zneužitelný) může každý z nás být, jak rychle se dá do tohoto toxického, ale navenek otevřeného a přívětivého systému spadnout. Kdyby to věděla, nepustila by do něj dobrovolnici Tiff (do budoucna možná další členku týmu?). Naštěstí Penn (zbožňuji jeho bráchu, nadaného kuchaře Jaspera s Downovým syndromem) a na svatbu hubnoucí Stacey dají spolu s Kim do řešení případu všechno, takže se nemusíme bát, že by to nedopadlo. I když výsledek vyšetřování je docela překvapivý. Dobrá je i vedlejší vyšetřovací linie, kterou má tentokrát na triku Bryant - vrací nás do hluboké minulosti jeho počátků u policie a přináší i morální dilemata.  



Vražedná mysl (zajímalo by mě, kdo vymýšlí tyhle nezapamatovatelné názvy? přečetla jsem všech dvanáct dílů, ale podle jména bych jich dala dohromady sotva pět...) mi přinesla přesně to, co jsem od ní očekávala. Napětí, spád (přečteno za večer, i když vlastně: skončila jsem v půl druhé ráno), předvídatelné vyšetřovatele, uspokojení nad tím, že to zase dobře dopadlo a já se můžu těšit na další díly. Potěšilo mě, že ač se dříve psalo, že Angela Marsons má s nakladatelem uzavřenou smlouvu na 16 knih, podle wikipedie je aktuálně naplánováno vydání celkem 25 knih s detektivem inspektorkou Kim Stoneovou (a 16 jich už je na světě - v angličtině). Tak sláva! Vražedná mysl má na databázi knih hodnocení 95%, s čímž se zcela ztotožňuji. 



Jestli tuhle sérii neznáte, tak vám závidím, protože se do ní můžete pustit od začátku:-) Možná vás naláká 10 věcí, které o Kim Stone nevíte (citace z webových stránek autorky)
  1. Tajně se bojí jehel.
  2. Její oblíbený televizní pořad je Top Gear.
  3. Bydlela by v karavanu, kdyby tam bylo místo pro její motorky.
  4. Dává přednost stříbrné před zlatou.
  5. Nikdy nebyla u moře.
  6. Rok jezdila na mopedu, než složila řidičské zkoušky.
  7. Jako své guilty pleasure sleduje soudní drama Soudkyně Judy.
  8. Chodí na záhadné procházky podél kanálů, jen aby zjistila, kam vedou.
  9. Nesnáší veřejné projevy.
  10. Ví, že bez Bryanta by byla ztracená, ale nikdy by to nepřiznala.


Hodnocení: 95%   




Angela Marsons: Vražedná mysl
  • Nakladatel: Kalibr 
  • Edice: Edice světový bestseller
  • EAN: 9788024281346
  • ISBN: 978-80-242-8134-6
  • Originál: Killing Mind
  • Překlad: Kunová, Jana
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 360 stran, česky
  • Rozměry: 15,5 × 23,3 cm
  • Rok vydání: 2022 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat