středa 7. června 2023

Princ Harry: Náhradník

Jednou z nejočekávanějších letošních knih je Náhradník, autobiografie prince Harryho, druhorozeného syna současného britského krále, který se rozhodl pro život mimo královskou rodinu. Náhradník je Harryho zpověď, nebo spíš obhajoba. Popisuje v ní svou životní cestu, kterou vnímá dost odlišně od toho, jak ji vidí veřejnost i jeho nejbližší příbuzní, zejména otec, král Karel III. a bratr William, následník trůnu.



Je jisté, že Harry neprožil zrovna šťastné dětství. Od malička se vnímal jako náhradník, který „přišel na svět pro případ, že by se Willymu něco stalo, aby v případě nutnosti poskytl náhradní díly, třeba ledvinu“. Manželství jeho rodičů se nepovedlo, po rozvodu přišla tragická ztráta matky, princezny Diany, ze které se nikdy nevzpamatoval. Nedostalo se mu odborné pomoci a ani podpory ze strany rodiny. Následovalo mládí prožité v chlapeckých internátních školách a bouřlivé dospívání, kdy svými výstřelky plnil první stránky bulváru, alkoholem ani drogami se ostatně v knize příliš netají. Své přešlapy (nacistická uniforma na večírku, nahé fotky atd) se sice snaží vysvětlovat černým humorem, nedostatkem akademických znalostí či jen prostým nedomýšlením důsledků svého chování, vychází z toho ale spíš jako rozmazlené dítě, který rychleji jedná než přemýšlí a které chce hlavně pobavit.

Paradoxně Harrymu asi nejvíc vyhovovala vojenská kariéra – na jedné straně velká psychická i fyzická zátěž, řád, disciplína, na druhé straně pocit sounáležitosti s ostatními, hrdost na sebe i na svou vlast. Harry poprvé zažíval pocit, že je někde sám za sebe, že někam patří, že něco umí. Jako navigátor a pilot vrtulníku absolvoval dvě mise v Afgánistánu, v obou případech byl ale předčasně stažen po vyzrazení své přítomnosti, kdy se stal horkým cílem Talibánu a rizikem pro své spolubojovníky.  

Po návratu domů se Harry propadl do svých nálad  a ač se snažil najít smysl v práci pro vojenské veterány, bylo to pro něj náročné.  Poslední část knihy popisuje jeho seznámení s Američankou Meghan Markel, která mu do života přinesla něco nového – lásku, pochopení, přijetí. Jejich soužití s královskou rodinou se ale ukázalo jako velmi problematické a vedlo v konečném důsledku k vyvázání se z královských rolí a dramatickému odchodu z vlasti.

Je pravda, že ač mnohý z nás podvědomě touží po životě globální celebrity (kdo by se nechtěl narodit jako princ či princezna?), ve skutečnosti to moc záviděníhodné není. Chtěli byste mít bodyguardy za zády na každém kroku? Přáli byste si žít v rodině, ve které se city a emoce neprojevují a kde vládnou pevná rigidní pravidla? Neděsilo by vás, že vaši rodinu dnem i nocí sledují paparazzi, kteří čekají na cokoliv, co by se dalo zveličit a zveřejnit? Možná si říkáte, že tohle k tomu všemu patří – chceš-li cestovat po světě a setkávat se s hvězdami, musíš to snášet. V případě britské královské rodiny se to ale očividně přehání a ne každý je tak silný, jako byla Alžběta II., aby to zvládl.

Je zřejmé, že Harry si nese svá traumata, po své matce toho zdědil hodně, včetně přecitlivělosti a náročné povahy. Tahle poněkud bulvární kniha (některé detaily týkající bratra a rodiny jsou už za hranou) ale ke stabilizaci jeho života těžko přispěje. Kniha se velmi dobře čte, zároveň má ale člověk pořád pocit, že naslouchá jen jedné straně, přičemž ten druhý pohled citelně chybí.  Harry navíc dělá to, co v knize tak odsuzuje – vydělává peníze vytahováním pikantností na veřejnost.  Vzpomeňme na rozhovor s Oprah Winfrey, který vidělo 50 milionů diváků, nebo neméně úspěšnou sérii pro Netflix. I kniha láme rekordy - v den vydání se jí prodalo více než 1,4 milionu výtisků, čímž se stala nejrychleji prodávanou knihou literatury faktu všech dob.

Britská královská rodina je dlouhodobým tahákem, její skandály se propírají po celém světě, takže je zajímavé přečíst si otevřenou zpověď jednoho z protagonistů. Jste-li fanouškem královské rodiny, pak máte knihu už určitě doma, pokud zatím váháte, věřte, že na léto to bude ideální čtení:-)

V Anglii během svatebního víkendu:-)

Poděkování patří internetovému magazínu Knihkupec za poskytnutí recenzního výtisku (recenze zde).


Hodnocení: 90%


Princ Harry: Náhradník

  • Nakladatel: Práh
  • EAN: 9788072529681
  • ISBN: 978-80-7252-968-1
  • Doporučená prodejní cena: 549 Kč
  • Originál:Spare 
  • Překlad: Jeníková, Jitka
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 440 stran, česky
  • Rozměry: 15,5 × 23,5 cm
  • Rok vydání:2023 (1. vydání)


1 komentář:

  1. Já stále váhám. Musím říct, že jste to perfektně shrnula. Možná mi to tak i stačí.... Jinak teda - je možné, že jsem na Vás ještě nenarazila? Možná někdy v minulosti? Určitě bych si vzpomněla díky jménu (jsem taky Kubíková) ale píšete už pěkně dlouho, jak vidím, a mám pocit, že Váš blog ještě neznám. A to se snažím knižní aspoň trošku sledovat :-) Jdu Vás tady trošku prolustrovat :D

    OdpovědětVymazat