neděle 9. července 2023

Sally Page: Sběratelka příběhů

Nechtěli byste si občas přečíst nějaký na první pohled úplně obyčejný, ale přesto milý, vtipný, ba dojemný příběh? Přesně tohle nabídla ve svém prozaickém debutu začínající britská spisovatelka Sally Page, která svou knihou Sběratelka příběhů (v originále The Keeper of Stories, 2022) okouzlila čtenáře i respektované noviny The Sunday Times.  A možná zaujme i vás.


Hlavní hrdinkou knihy je skoro padesátiletá Janice, profesionální uklízečka, která o sobě nemá valné mínění a která nemá žádný vlastní příběh. Snad právě proto začne sbírat příběhy ostatních. Nachází je všude, kde se ocitne: v autobuse, prádelně a samozřejmě i u lidí, pro které pracuje. Do její sbírky příběhů patří řidič autobusu, který vypadá jako učitel zeměpisu, Fiona, která se vyrovnává se smutkem po zemřelém manželovi tím, že vyrábí domek pro panenky s pohřebním ústavem v přízemí, nebo jedna nesympatická manželská dvojice, u které Janice uklízí jen proto, že mají neuvěřitelně inteligentního psa, který se jmenuje Decius (jako ten římský císař).



A právě tato poslední rodina Janice požádá, zda by se nepostarala o devadesátiletou dámu, která by jinak skončila v domově pro seniory. Paní B. o dohled nestojí, i Janice by tuhle práci ráda odmítla, nicméně ukáže se, že obě ženy sdílí vášeň pro knihy a příběhy, čímž se započne jedno podivuhodné přátelství. Stará paní prožila velmi pestrý život, dokonce působila i jako špiónka, Janice si však získá příběhem slečny Becky, která jako by vypadla z její oblíbené knihy Jarmark marnosti. Paní B. také tuší, že její nová společnice je všechno, jen ne nudná uklízečka, podaří se jí ji ale přesvědčit, že i její příběh stojí za vyprávění?

 


Sběratelka příběhů je půvabná kniha, která ukazuje, že literatura (a psi!) dokáží lidi sbližovat a že někdy mohou mít lidé, které přehlížíte, docela zajímavý příběh. Najdete tu pestrou směs dojemného, vtipného, smutného i veselého vyprávění, stejně tak i tajemství, odvahu a velké přátelství. A také naději, že pokud spolu lidé budou více mluvit, budou jejich vztahy a životy mnohem lepší, než čekali. Příjemná kniha pro ženy na letní čtení.

Sally Page vystudovala historii a pracovala v reklamě. Nejvíc ji ale bavily květiny a tak si otevřela vlastní květinářství, o kterém napsala několik knih. Sběratelka příběhů je její prvotina (2022), která překvapivě prorazila. Díky nakladatelství Ikar se nyní dostává i k českému čtenáři.    



Díky knihkupectví Luxor za recenzní text.

Hodnocení: 90%

Sally Page: Sběratelka příběhů

  • Nakladatel: Ikar
  • Edice: Edice světový bestseller
  • EAN: 9788024950860
  • ISBN: 978-80-249-5086-0
  • Doporučená prodejní cena: 429 Kč
  • Překlad: Kordíková, Jana
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 320 stran, česky
  • Rok vydání: 2023

Žádné komentáře:

Okomentovat