čtvrtek 17. srpna 2023

Bizarní filmy režiséra Jensena

Původně jsem chtěla jít v pátek do kina. Jenže když on má ten Oppenhaimer tři hodiny... A na Barbie se mi nechtělo už vůbec. Tak jsem usoudila, že si dám něco online. Pár kamarádů mi už dřív doporučovalo film dánského režiséra Anderse Thomase Jensena Rytíři spravedlnosti.  Zapátrala jsem a nakonec zakoupila dvoudenní předplatné do Edison online. Postupně jsem během víkendu shlédla tři další filmy od tohoto režiséra - který určitě nemůže být normální - a do konce prázdnin se z toho budu vzpamatovávat. 

Ale zážitky jsem si odnesla skvělé. Černý absurdní humor, bizarní situace, prostě dánská kinematografie (viz seriály Království, Vláda, Most, film Chlast). A skvělý Mads Mikkelsen v každém z nich (stejně tak i herci Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro nebo Ole Thestrup). 

Tak to berte jako filmový tip, až se vám taky nebude chtít do kina. 

 

 

Rytíři spravedlnosti (csfd)

Nasazený voják Markus se vrací domů ke své dospívající dceři poté, co jeho manželka zemřela při tragické nehodě vlaku. Zdá se, že to byla pouze nešťastná shoda náhod, dokud se neobjeví matematický geek Otto se svými dvěma excentrickými kolegy Lennartem a Emmenthalerem. Otto také cestoval ve zničeném vlaku. A je přesvědčený, že za tím někdo musel být. Jak se hromadí stopy, Markusovi je jasné, že mohlo jít o pečlivě naplánovaný atentát, jehož obětí se nakonec náhodou stala jeho manželka. Komedie Anderse Thomase Jensena je moderní bajkou o solidaritě, náhodnosti vesmíru… a, no, o smyslu života.



Adamova jablka (csfd)


Neonacista ve výkonu trestu Adam přijíždí na faru, aby se zde věnoval veřejně prospěšným pracím. Farář Ivan je pro Adama na první pohled nestravitelnou osobou. Jako jeho první práci Adamovi zadá upéct jablečný koláč z jablek ze stromu na pozemku fary, který napadlo hejno havranů. Podle Ivana je to Boží trest a je na Adamovi, aby v této zkoušce obstál. Adamovi je to upřímně jedno. Jedinou modlou je mu obrázek Hitlera nad postelí a přemýšlí, jak by se z téhle díry co nejrychleji dostal. Po pár dnech však zjišťuje, že s farářem není něco v pořádku. Co se zprvu Adamovi jevilo jako náboženský fanatismus se zdá být psychickou chorobou. Když Ivan jednoho dne náhle zkolabuje, dozvídá se Adam od lékaře překvapivou novinu. Bizarnost celé situace mu však nedovolí odejít a Adam je nucen čelit celé řadě nevšedních situací. Celým filmem nás provází úryvky z knihy Jobovy, která je příběhu symbolickým předobrazem.



O kuřatech a lidech (csfd)

Gabriel a Elias se u smrtelného lože svého otce dozví, že jsou adoptovaní. Jejich biologickým otcem je Evelio Thanatos, odborník na výzkum kmenových buněk. Po příjezdu na ostrov Ork bratři zjistí, že mají další tři sourozence – velmi neortodoxní sourozence. Jako zkultivovat trio neotesaných buranů, kteří chodí spát se slepicemi a pro ránu nejdou daleko? Uznávaný mistr černých severských komedií se po desetileté režijní pauze vrací s filmem o vejcích, která padla daleko od stromu. 



Řezníci (csfd)

Svend a Bjarne pracují v malém dánském městečku jako řezníci. Každý den musejí poslouchat urážky od svého šéfa, až se nakonec rozhodnou pro založení vlastního malého krámku. Začátky podnikáni jsou značně bezútěšné, příliš se jim nedaří, několik náhod jim ale pomůže k získání velké zakázky. Od té doby je jim štěstěna nakloněna a obchody se pomalu hýbají k lepšímu. Slogan filmu " Na chuť lidského masa nikdy nezapomenete", napoví, o co že to půjde...





Žádné komentáře:

Okomentovat