středa 13. prosince 2023

Petr Brandl: Příběh bohéma

Výborná výstava ve Valdštejnské jízdárně. 

Doporučuju před návštěvou poslechnout si rozhovor s kurátorkou - mě tenhle náhodně v rádiu vyslechnutý rozhovor na výstavu velmi nalákal:

"Saša Michailidis se ptá kurátorky Sbírky starého umění Národní galerie Praha Andrey Steckerové a archivářky NGP Radky Heisslerové. Impozantní oltářní díla z českých a moravských kostelů, podobizny šlechticů, žánrové a mytologické výjevy, autoportréty... To vše můžete vidět ve Valdštejnské jízdárně v Praze na výstavě věnované nejvýznamnějšímu malíři barokního umění v Čechách Petru Brandlovi. Co se z výstavy i z jeho díla dozvíme o Brandlově bohémsky pohnutém životě?"

 https://podcasty.seznam.cz/podcast/akcent/oltarni-dila-z-ceskych-a-moravskych-kostelu-autoportrety-petra-brandla-291505

A také stáhnout si a naposlouchat předem audiopruvodce ze stránek Národní galerie: 

"Na výstavě můžete vidět spoustu mých děl, ale můžete mě také slyšet. Hlas mi propůjčil herec Ondřej Bauer a promlouvám k vám slovy autora divadelních her Reného Levinského. Tak si poslechněte můj příběh plný dramatických okamžiků, nudit se nebudete. Váš, Petr Brandl."

https://www.ngprague.cz/audioguide/petr-brandl/


Petr Brandl byl český malíř, jeden z hlavních představitelů vrcholného baroka v Čechách. Výstava přibližuje jeho nejvýznamnější díla, včetně velkých oltářních obrazu, která byly kvůli výstavě poměrně nákladně restaurována. Zároveň ale umělce představuje jako člověka z masa a kostí - VIP své doby, který byl ale, jak zaznělo v doprovodném filmu, "finančně prakticky negramotný". Vydělával obrovské částky, které ale většinou padly na jeho nákladný život, takže chudák manželka Helena se s ním soudila i o minimální výživné na děti. 

Moc pěkná výstava, ten Brandl. Pěkně nainstalované, čitelné texty zaměřené jak na dílo, tak na život umělce. Možná lehce bulvární, ale nešť. Účel světí prostředky. Super audiopruvodce v podobě krátkých, skoro rozhlasových monologů. Audio část i na výstavě - čtyři kreslené (sketchnote) díly s komentářem Hádka. 
























Žádné komentáře:

Okomentovat