neděle 31. prosince 2023

The best of 2023: česká beletrie

Co se mi nejvíc líbilo z českých knih v právě uplynulém roce? Do nejužšího výběru se dostalo 6 knih: 


Anna Beata Háblova: Směna

Velmi zvláštní kniha o výtvarnici, která pracuje v supermarketu za kasou...


Oficiální anotace: Románový debut ostrého zraku. Hrdinkou knihy je mladá výtvarnice Petra, která trýznivě balancuje mezi touhou po uměleckém uplatnění a odvržením všeho, co souvisí s její prvotní životní volbou. Jako ostře řezané reliéfy se jí vynořují vzpomínky na studium malby, které ji podstatně formovalo. A vedle toho je tu i namáhavá, neradostná přítomnost spočívající v monotónní práci pokladní v supermarketu, k níž se z pragmatických důvodů uchýlila. Sugestivní líčení těchto dvou kontrastních světů nabízí nezvyklou perspektivu, která nespočívá jen v ponoru do vnitřního zápasu románové protagonistky. Svorníkem díla je téměř až detektivní zápletka vyjevující vášeň, s jakou je možné nořit se do umění. Autorka si klade podstatné otázky ryzosti tvorby i lidských vztahů. Její příběh není zprávou o unikání, ale spíše zdařilou konfrontací s hranicemi vztahů i sebevyjádření. Člověka popisuje jako křehkého tvora, který ve svém letu nevyhnutelně naráží do skla globalizované civilizace, vlastní samoty i osudu. Ten je možné snad poznat, pochopit, přijmout, ale ne už tak snadno změnit.


Petr Stančík: Pravomil

Knihy Petra Stančíka mám v oblibě dlouhodobě, tahle mi zcela zapadla do jeho stylu. Životní osudy jednoho českého hrdiny na pozadí dějin našeho státu. 


Oficiální anotace: Nový román nositele ceny Magnesia Litera inspirovaný skutečným příběhem válečného hrdiny, který se na sklonku života vrací do vlasti, aby vykonal spravedlnost. Pravomil na vlastní kůži prožívá klikaté dějiny 20. století od prvních lásek za první republiky přes výslechy na gestapu, mrazivé peklo sovětského gulagu, krvavé boje na frontě a dobývání uranu pro Stalinovy bomby, aby nakonec došel k poznání, že vzít spravedlnost do vlastních rukou znamená ztratit srdce. Pravomil je strašidelně poetická kronika dvacátého věku lidstva, prosáknutá tématy zločinu a trestu, práva a nespravedlnosti anebo nejobecněji smyslu života.

Zuzana Dostálová: Karneval zvířat 

Účastníci zájezdu, aneb čeští hudebníci na koncertním turné po Západu. Covid na obzoru. Hořkosladké. 


Oficiální anotace: Ponožky, pyžamo, smokink, rum. To všechno si musí zabalit houslista českého symfonického orchestru, když vyrazí na zahraniční zájezd po koncertních síních. A přidat k tomu notnou dávku trpělivosti, aby se dovedl tísnit v autobusu i v hotelových pokojích, přežil všechny zastávky na benzinkách rádoby vtipné požadavky kolegů. Houslista Evžen je navíc dobrák od kosti a svým spoluhráčům vychází vstříc prakticky ve všem: ať už potřebují uvolnit hotelový pokoj pro milostná dostaveníčka, nebo chtějí půjčit peníze. K tomu se zamiloval do flétnistky a netuší, jak jí své city vyjevit. Zuzana Dostálová ve svém novém románu dává čtenářům nahlédnout do zákulisí orchestru a odhaluje, že poslové výsostného umění často nemají na růžích ustláno. Živit se kulturou není žádný med.

Veronika Opatřilová: Počkej na moře

Šedesátá léta v malém městě v Anglii, příběh (v té době) zakázané lásky mezi studentem a profesorem. 


Oficiální anotace: Milostný gay příběh z Anglie 60. let pojednávající o křehkosti lidských vztahů, o životních volbách a odvaze jít si za svým. O okamžicích, které by mohly trvat věčnost. O tom, že chceme někam patřit, a o tom, jak poznáme, že jsme nepřiplavali na špatný břeh, kde nás čeká jen konec. Mladý univerzitní student z Göteborgu přijíždí na ostrov Wight u břehů Anglie, aby tam strávil semestr studiem angličtiny. Na první pohled se ničím neliší od desítky výměnných studentů ze Švédska, kteří se v 60. letech 20. století jezdí do Anglie učit cizí jazyk. Brzy po příjezdu potkává staršího muže, profesora literatury a neúspěšného spisovatele. Poznává v něm stejné tajemství, jaké se sám pokouší skrývat, a mezi oběma muži propukne vášnivá milostná aféra, která má navzdory uvolněné atmosféře a proměnlivé době šedesátých let stále nedozírné následky pro jejich životy. Počkej na moře je komorním příběhem o přitažlivosti a oddanosti, zkoumající hloubku lidské duše na pozadí bouřlivých šedesátých let v Anglii.


Michal Kašpárek: Fosilie

Velmi zábavný pohled na tři současné generace - sněhová vločka dcera, boomer otec a konspirátor a možná trochu dezolát děda. Pro mne asi nejvtipnější kniha roku. Jen tu recenzi jsem nějak nezvládla... 


Oficiální anotace: Tři generace, tři životní postoje. Děda, otec, dcera. Děda tráví důchod psaním řetězovych e-mailů o tom, jak mizí normální svět, a stává se konspirátorskou celebritou. Otec Vladimír, počítačovy expert a fanoušek vědeckého pokroku, se samostatně vypracoval ke skvěle placenému místu v technologické firmě. Rád si vypočítává, co všechno udělal pro blaho rodiny i lidstva, a vždycky mu vyjde, že na sebe může byt právem pyšny. Až do chvíle, kdy zjistí, že z jeho dcery Julie se stala ekologická aktivistka, která nekompromisně bojuje právě proti tomu, v co sám věří. Kousavy román Michala Kašpárka se čte jako katalog mezigeneračních nedorozumění. V ostře načrtnutych situacích a vtipně podanych dialozích se střetávají tří rozličné pohledy na svět.

Leoš Kyša: Sudetenland

Alternativní historie, aneb co by se stalo, kdyby po válce nedošlo k odsunu Němců...


Oficiální anotace: Sametová revoluce ve světě, kde neproběhl odsun Němců. Na Bruntálsku je zavražděn bývalý inspektor Gestapa a jeho smrt otevírá staré křivdy a dávná tajemství. Podmanivý příběh z alternativní reality napsal Leoš Kyša, známý pod pseudonymem František Kotleta. Vydejte se do Československa na počátku devadesátých let, které je jiné, než si pamatujete. Blíží se první svobodné volby v Československu po pádu komunistického režimu a v pohraničí to vře. Více než milion Němců, kteří zůstali v česko-polském pohraničí po zastaveném odsunu, se hlásí o svá politická práva. V Praze se obávají návratu komunismu a v Bratislavě začínají snít o silné autonomii. A nezapomeňte, že dojde k vraždě... Jak by vypadal příběh Československa po Sametové revoluci, kdyby neproběhl kompletní odsun sudetských Němců? V této knize najdete jedinečný pohled na historii, která se sice nestala, ale přesto před vámi ožívá. Příběh je inspirován skutečnými místy a osudy.


Bonusově k tomu 3 autoři detektivek - loni mě nejvíc bavili:

Kristýna Trpková a její trilogie: Stvůra, Vesnice a Vetřelec

  


 
Jiří Březina: Nalezení








Žádné komentáře:

Okomentovat