pondělí 21. října 2024

Jana Jašová: Krutý měsíc

Jana Jašová je pro mne poměrně neznámé jméno. Zaznamenala jsem ale, že její kniha Krutý měsíc získala žánrovou Magnesii Literu v kategorii detektivka, takže nebylo co řešit. Nastupující podzim je pro detektivky jako stvořený. A tahle byla opravdu výborná.



Děj knihy se odehrává o Velikonocích roku 2021. Pamatujete si na tu dobu, nebo vám ji už váš mozek vygumoval jako něco, co se snad ani nestalo? A přitom jsou to jen tři a půl roku... Byl tvrdý lockdown, děti už zase nechodily do školy, byl zákaz nočního vycházení a přes hranici okresu se mohlo jen se zvlášním propustkou. Aneb jak tenkrát říkal můj oblíbený Láďa Zibura: Jsou konverzace, který by nikdo nepochopil ani před měsícem. Třeba tahle dnešní: "Čau, prosímtě, nemáš tiskárnu?" "Nemám. Kam pojedeš?"

No a právě tehdy se v lese, v autě, uprostřed noci probudí z těžkého alkoholového opojení jedna z hrdinek - Tamara. Nejdivnější ale je, že všude je krev... Tamara si navíc vůbec nepamatuje. Po návratu domů zjistí, že v domě svého bohatého přítele, ve kterém tráví spolu s ním a se svým synem už několikátý depresivní týden, nikdo není. Ani sousedka Betyna, která žije se třemi dětmi a starou matkou v domě nedaleko, netuší, kde by mohl Ben být. Tajemství možná skrývá její starší dcera Ema, Benova kamarádka, ale odmítá cokoliv říci. Podivně se chová i Betynina matka, jenže u té je spíš setrvalý stav, za který zjevně může nastupující Alzheimer. Tamara se obrátí na Policii, ale ta má za to, že Ben utekl za svým otcem do zahraničí. Na co si Tamara nemůže vzpomenout? Proč jejího přítele Michala Tatera ve vsi všichni, včetně Betyny, nenávidí? Proč Ema krade jídlo a utíká do noci, jakou minulost skrývá Betyna a kde přišla její matka ke covidu? A kde se vzal princ (teda vlastně pumpař) na bílém koni vychovávající syna s postižením?

Krutý měsíc je napínavá a zajímavě vystavěná kniha. Má spád, děj posouvají rychle dopředu krátké kapitolky, které na střídačku vyprávějí Betyna a Tamara. Zápletka má své kořeny v minulosti, krom úvodní krve se tu sice už nic vyloženě děsivého neodehrává, přesto se čtenář nemůže odtrhnout. Možná za to může to skvělé vylíčení atmosféry - malá, nepříliš prosperující severočeská vesnice kousek od hranic s Německem, kde se všichni znají a navzájem pomlouvají, to mi zní dost povědomě, v téhle oblasti (byť tedy naštěstí ve městě) přece jen už nějaký pátek bydlím. A ten covid... Schválně jsem si otevřela svůj deník z té doby. Jo, všechno sedí. Zavřené jsou i speciální školy, pod dalším ministrem zdravotnictví se houpe židle (jestlipak si ještě vzpomenete na ministra Blatného?), denní počty nakažených se blíží deseti tisícům a i když se očkuje už od ledna, zatím přišly s první dávkou na řadu jen nejstarší věkové skupiny a zdravotnický personál. Pár dobových "humorů" z mého diáře:

  • Ještě to nikoho nenapadlo? Fakt jsem první? Tak jo. OBĚTUJME DUBEN!!
  • Chci se zeptat. Můžu už na víkend z Prahy 5 do Černošic, nebo budu muset odletět zase do Dubaje ?
  • Velikonoce, sváteční čas, kdy přecházíme od "můžou za to lyžaři" k "můžou za to koledníci."
  • Škoda že se ve školách nevyrábí součástky do aut, mohly by zůstat otevřené. Děti by aspoň nějakou tu gumovou lištičku určitě zvládly, když jejich vrstevníci v Číně v pohodě vyrobí značkové boty.
Jinak ano, pár připomínek bych ke knize měla - ta romantická linka s Jimem, který čte Atlas mraků, mi tam úplně neseděla, stejně jako konec částečně ve stylu Tajemný hrad v Karpatech, ale to jsou asi drobnosti. Jinak jsem si tuhle českou detektivku užila, jako už dlouho žádnou jinou. Dám si Janu Jašovou do hledáčku:-)

zdroj Novinky.cz


Hodnocení: 100%



Jana Jašová: Krutý měsíc
  • Nakladatel: Motto
  • EAN: 9788026725442
  • ISBN: 978-80-267-2544-2
  • Doporučená prodejní cena: 399 Kč
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 360 stran, česky
  • Rozměry:13,2 × 20,5 cm
  • Rok vydání: 2023 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat