pátek 18. října 2024

Miloš Urban: Dr. Alz

Taky máte občas pocit, že blbnete? Zapomínáte, nemůžete si vybavit slova, jste roztržití? Tak jen doufejte, že vás nedostal Dr. Alz, stejně jako hrdinu stejnojmenného románu Miloše Urbana.



Hlavním vypravěčem knihy je Gustav Molitor, toho času sedmdesátník v důchodu, dříve redaktor v nakladatelství. Na Gustavovi se začíná projevovat nastupující demence, možná dokonce právě onen zlověstný Alzheimer, ale on sám si to připouští jen velmi pomalu. Na řadu lékaře si začíná vše zapisovat - a to nejen drobnosti typu co měl včera k večeři, ale i svůj celý dosavadní život. Vzpomínky na dětství, na nevydařené manželství, na vztah s dětmi, na práci. Vrací se k oblíbeným filmům, muzice, kterou kdysi poslouchal, kolegům či milenkám, se kterými toho dost zažil. Vycházejí mu z toho historky často trapné, občas ale také tragikomické či ilustrující dobu. Ač je náš hrdina většinu času pořád ještě lucidní, chvíle, kdy se mu nějaký zážitek pomotá, jsou stále častější. I psaný projev vykazuje znaky progradující nemoci - pletou se mu slova (občas docela vtipně), lidi i zážitky, v reálném světě se ztrácí a své blízké přivádí do nezáviděníhodných situaci. 

Dr. Alz je kniha svým způsobem humorná a zároveň i neskutečně depresivní. Nečekejte úplně ucelený příběh, ale proud vzpomínek vás určitě zaujme. Oceňuji, jakým způsobem se autor tohohle smutného tématu zhostil, většina literárních i filmových děl na toto téma akcentuje spíš tu negativní stranu věci. Pokud máte to štěstí, že se vás to zatím netýká, tak se zasmějete, přesto ale někde vzadu v hlavě zní temná strunka. Neboť jak říká sám hrdina: "Důstojnost rovná se dobře fungující mozek. To by mě během života s tehdy dobře fungující hlavou nenapadlo, ale teď vidím, že je to tak."

Miloš Urban je známý český prozaik, překladatel a literární redaktor. Proslavil se již svými prvními romány Sedmikostelí, Lord Mord, Santiniho jazyk. Za Hastrmana obdržel v roce 2002 Literu. Dr. Alz přichází na trh jako jeden z titulů letošního Velkého knižního čtvrtku.


Miloš Urban a jeho nová kniha

Psáno pro časopis Knihkupec, kterému děkuji za recenzní text.
Hodnocení: 90 %


Miloš Urban: Dr. Alz
  • Nakladatel: Argo
  • EAN: 9788025744932
  • ISBN: 978-80-257-4493-2
  • Doporučená prodejní cena: 398 Kč
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 256 stran, česky
  • Rozměry: 11,4 × 16,5 cm


Žádné komentáře:

Okomentovat