úterý 31. března 2015

Catharina Ingelman-Sundberg: Půjčiti stříbro, loupiti zlato

Liga seniorů podruhé, aneb loupíme za lepší svět


Pětice švédských důchodců známá z knihy Brambory na vloupačku se znovu objevuje na scéně. Loupeže je začaly bavit a pro své cíle potřebují opravdu hodně peněz…



Märtha, Lumen, Motyka, Anna-Greta, Stina jsou švédští senioři, kteří se nadchli pro velký úkol – budou zpříjemňovat stáří lidem v domovech důchodců, ve kterých se služby v poslední době rapidně zhoršily.  Plán sice vyžaduje spoustu peněz, naši přátelé naštěstí vědí, jak si je opatřit. Nejjednodušší bude peníze uloupit, už s tím mají své zkušenosti a navíc, kdo by podezříval zmatené staré lidi na kolečkových křeslech?  Las Vegas leží důchodcům u nohou – po několika příjemných týdnech v kasinu přijde úspěšná akce a finance jsou vzápětí přes internet převedeny na konta potřebných. Jenže jak se ukáže, peníze z účtů někdo vytuneloval!  Naštěstí je Märtha studnicí nápadů: co pro změnu vyloupit banku? A do domovů pak poslat rovnou dárky – nový nábytek, kompenzační pomůcky, iPady a elektrické vozíky?  Stačí jen vše dobře naplánovat, každodenním tělocvikem se dostat trochu do kondice a před akcí se posilnit moruškovým likérem. To ale ještě naše skupina netuší, že bude muset měřit síly nejen s policií, ale i s novými sousedy z motorkářského gangu. Tihle od pohledu nebezpeční hoši s tetováním, nezdravým životním stylem a podivnými aktivitami nebudou snadným oříškem. Penzisté s bohatými životními zkušenostmi si ale už poradili s mnohem většími výzvami.


Kniha Půjčiti stříbro, loupiti zlato  je druhým dílem humoristické trilogie o neobvyklém kriminálním gangu. Nemusíte mít obavy, není to žádná nastavovaná kaše, naopak, těšte se na setkání se starými dobrými přáteli. Penzisté jsou zábavní, roztržití, ale hlavně - plní energie a nápadů. Jejich způsoby, jak se dostat k penězům a přitom zmást všechny kolem, jsou veskrze originální.  Je jasné, že většinu zápletek je nutné brát s nadhledem, to ale čtenářský zážitek neumenšuje. Nesmíte ale čekat klasickou kriminálku.  Tady žádná krev neteče (maximálně koňská), honičky se nepěstují (přece jen s chodítky by hrdinové daleko neutekli), starouškové jsou milí, slušní, dobře vychovaní, žádní psychopaté, kterými se jinak současná krimi literatura jen hemží. Konečně hrdinové, kterým je možné fandit. Po přečtení dostanete chuť na skořicovou pletýnku a hned poté začnete uvažovat, jestli nevedete nudný život a neměli byste změnit životní styl.


Kniha pro všechny generace, která ukazuje, že stáří může být prima. Těšme se na poslední díl.  


Děkuji knihkupectví Neoluxor za recenzní pdf. V březnovém čísle měsíčníku Neoluxor si můžete tuto recenzi také přečíst.

Recenzi na předchozí díl najdete zde.
Hodnocení: 80%



Catharina Ingelman-Sundberg: Půjčiti stříbro, loupiti zlato

  • Nakladatel: Argo
  • ISBN: 978-80-257-1402-7, EAN: 9788025714027
  • Popis: 1× kniha, 320 stran, česky
  • Rok vydání: 2015


Žádné komentáře:

Okomentovat