středa 4. července 2018

Cecil Beaton: Fotograf královen

Sir Cecil Walter Hardy Beaton CBE, (14. ledna 1904 – 18. ledna 1980) byl anglický módní a portrétní fotograf, dále též scénograf a kostýmní výtvarník. Jednalo se o trojnásobného držitele ocenění Oscar, z toho dvě ocenění za dnes již legendární film My Fair Lady, za celkové výtvarné řešení a kostýmy, dále také o čtyřnásobného držitele prestižní divadelní ceny Tony. Ve svých snímcích nekladl důraz ani tak na portrétovaného nebo na to co měl na sobě, ale spíše na atmosféru a celkový dojem celé scény. V Hollywoodu třicátých let měl možnost portrétovat celou řadu filmových hvězd, v roce 1937 jako dvorní fotograf portrétoval královskou rodinu a během druhé světové války pracoval jako válečný fotoreportér pro Britské ministerstvo informací.





A právě tento Cecil Beaton má v současné době v Praze v Museu Kampa výstavu, která je nazvaná Fotograf královen. Jsou tu fotografie královské rodiny, Winstona Churchilla i celebrit minulého století - Grety Garbo, Marilyn Monroe, Micka Jaggera,  Audrey Hepburnové, ale třeba i Gertrude Steinové.  Výstava se nachází ve třech přízemních sálech Musea Kampa, je tu poměrně hodně fotek, jsou ale spíše menších rozměrů. 

Výstavu jsem si docela užila - absolvovala jsem ji s několika skupinkami starších dam - Sokolek, které si sem odskočily ze Sletu. Poslouchat jejich komentáře týkající se královské rodiny byla velká zábava:-)

Výstava potrvá do října 2018.

Výstava je připravena ve spolupráci s National Portrait Gallery v Londýně.
Kurátorka: Alexandra Šlosarčíková











Více o výstavě zde

Žádné komentáře:

Okomentovat