neděle 23. září 2018

Elena Favilli a Franchesca Cavallo: Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky

Máte doma malou holčičku a chcete ji povzbudit, aby se nebála jít za svými sny a stala se přesně tím, kým chce být? Pak mám pro Vás skvělý tip: čtěte si spolu večer před spaním Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky! Věřte mi, budete koukat, obě:-)




Dvě italské autorky, jinak též zakladatelky firmy Timbuktu Labs, která věří na moderní technologie a zabývá se budoucností dětské hry, se rozhodly, že napíší inspirativní knihu pro malá děvčata, která bude plná následováníhodných ženských osudů. A peníze je napadlo vybrat v crowfundingové kampani na Kickstarteru.  Že to byl opravdu dobrý nápad, se ukázalo velmi záhy - ačkoliv v plánu bylo dát dohromady 40 tisíc dolarů, nakonec se od celkem třinácti tisíc dárců sešlo přes 675 tisíc dolarů.


Vznikla tak kniha, ve které se moc pěkně snoubí obsah s grafickou podobou. Vlevo na stránce najdete vždy příběh výjimečné ženy (event. více žen) a vpravo je pak doplněn portrét. Kniha je graficky opravdu "vymazlená" - na ilustracích se podílelo celkem 60 výtvarnic z celého světa. 

Na koho se může těšit? Určitě tu najdete jména, která byste čekali - vědkyni madam Curie, pilotku Amelii Earhartovou, císarovnu Kateřinu Velikou, malířku Fridu Kahlo, faraonku Kleopatru, učitelku Marii Montessori, filosofku Hypatii, spisovatelky Astrid Lindgrenovou, sestry Bronteovy, političky Evitu Peronovou či Železnou lady Margaret Thatcherovou, královnu Alžbětu I., zpěvačku Marii Callasovou, Yoko Ono, tenistky sestry Williamsovy nebo architektku Zahu Hadid. Většinu jmen ale tvoří dámy, o kterých jste asi nikdy neslyšeli: jedná se o astronautky, špičkové vědkyně, bojovnice za svobodu a mír, aktivistky za práva žen či za práva menšin,  sportovkyně, špionky, pirátky či třeba tatérky. Musím se přiznat, že z uvedené stovky žen jsem se chytala zhruba u třetiny. O to zajímavější je to ale čtení (a následné googlení). Kniha Vás zavede jak do minulosti, tak do žhavé současnosti. 


Knižka je určena dětem od šesti let a tomu také odpovídá obsah jednotlivých příběhů - jsou pochopitelně velmi zjednodušené, úvod každého osudu připomíná trochu pohádku, holky jsou tu většinou trochu paličaté, ale nakonec si i přes odpor okolí prosadí svou.  U většiny žen je také vybráno jen určité období jejich života, byť nám dospělým se ve spojení s daným jménem zpravidla vybaví nějaká úplně jiná story (takhle kontroverzní může být třeba Coco Chanel, Virginia Woolfová nebo Margaret Thatcherová).  Asi by mě zajímala verze pro větší holky, ale co se dá dělat:-) Překvapilo mě, že je v knize třeba příběh žákyně základní školy, která se narodila jako kluk, ale od malička věděla, že je holkou. Na druhou stranu - i tohle jsou věci, které některé malé holky potřebují řešit a je pravda, že moc informací se jim v téhle oblasti asi nedostane, takže díky za příběh Coy Mathis. 

 

Myslím, že knížku Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky bych si jako malá přála dostat.  A kdyby moje generace mohla podobné knížky v dětství číst, možná by to tu dnes vypadalo trochu jinak... Jinak poslední kapitola v knize je určená právě malým čtenářkám - mohou ji doplnit svým vlastním osudem:-)



Každopádně, takhle knížka je určená nejen holčičkám, byť její název na malé příslušnice něžného pohlaví ukazuje, ale i klukům - i ti by měli mít povědomí o tom, kolik je na světě výjimečných žen a co všechno zvládnou. Pokud byste ale chtěli být genderově vyvážení, pak vězte, že Ben Brooks napsal knihu  "Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční" - přijde mi to tedy trochu jako parazitování na pověsti, ale budiž... Jinak Malé rebelky už mají i pokračování, takže pokud Vám 100 žen nestačilo, můžete se těšit na další stovku. 

Je jasné, že každý z nás by svou stovku inspirativních lidí sestavil jinak, já jsem ale docela vděčná italským autorkám za rozšíření obzorů. Pokud by Vás pro změnu zajímaly výjimečné ženy z našeho kulturního okruhu, pak Vám zcela aktuálně můžu doporučit speciální číslo časopisu Vlasta, které vyšlo u příležitosti stého výročí republiky pod názvem Inspirativní české ženy. Opravdu jsem si početla, byť tohle je už čtení pro "velké holky".


Pokud jste rodiči malých dětí a na Malé rebelky jste dosud nenarazili, pak rychle do knihkupectví pro první vánoční dárek:-)



  


Hodnocení: 90%



Elena Favilli a Franchesca Cavallo: Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky
  • Nakladatel: Albatros
  • EAN: 9788000050461
  • ISBN: 978-8000-050-46-1
  • Originál: Good Night Stoories for Rebel Girls
  • Překlad: Franková, Alžběta
  • Popis:1× kniha, vázaná, 224 stran, česky
  • Rozměry:19,2 × 25,5 cm
  • Rok vydání:2018 (1. vydání)

1 komentář:

  1. Na tuhle knížku se děsně těším! :-) Vypadá náherně a líbí se mi celkově tne koncept... Tak snad na Vánoce :-D

    OdpovědětVymazat