neděle 16. září 2018

Anne Frasierová: Nejsem mrtvá


Máte chuť přečíst si napínavou detektivku? Zkuste thriller Nejsem mrtvá, první v češtině vydanou knihu Anne Fraiserové, v USA poměrně populární  a úspěšné autorky. 



Kniha začíná velmi nečekaně - blackoutem. Výpadku elektřiny využije k útěku Jude Fontaineová, žena, kterou již tři roky drží v zajetí neznámý násilník. Bývalá kriminalistka se vrací do světa, který ji už nezná - její přítel má novou partnerku, na policii ji identifikují až na základě otisků prstů, tak moc změnilo mladou ženu několik let týrání a strádání. Jude se ale nevzdává, chce zjistit, proč byla unesena a vrátit se ke své práci na oddělení vražd. Není to ale vůbec jednoduché, nepomáhají ji v tom ani zbystřené smysly, které si letitým pobytem ve tmě vycvičila, ani nový parťák Uriah, který má o zdravém rozumu své kolegyně jisté pochybnosti. A co když klíč bude ve vyřešení nového případu: utopené mladé dívky? A neztratilo se těch dívek náhodou více? Mohou stopy, vedoucí do minulosti, odhalit i něco dalšího a temnějšího?

Musím přiznat, že mě tahle kniha bavila. Má spád, krátké a rychlé kapitoly, střídají se vypravěči, takže čtenář má možnost vidět celou situaci pohledem Jude i jejího kolegy Uriaha, příp. očima jedné z obětí. Stockholmský syndrom v přímém přenosu. Jude je navíc svérázná a nekonvenční hlavní hrdinka, která se umí dívat lidem do hlavy. Zajímavé také je, že s traumatem se tu nepotýká jen ona, i její parťák má něco, co před okolím skrývá. Psychologická zápletka tedy na jedničku. Trochu slabší mi nakonec vyšlo vyústění celého případu. Ano, je to propletené a pěkně promyšlené, přišlo mi to ale málo uvěřitelné. Snad se další díly série budou ubírat trochu reálnějším směrem. I tak jsem ale knížku přečetla na jeden zátah a bylo mi trochu líto, že ten napínavý večer skončil. 

 


Nejsem mrtvá (v originále The Body Reader) je knížka, která vzbudila poměrně velkou pozornost -  v roce 2017 získala ocenění jako nejlepší původní paperback od International Thriller Writers. Autorka touto knihou zahájila úspěšnou sérii, letos v červnu vyšel druhý díl, třetí kniha s Jude  Fontaineovou je naplánována na léto příštího roku. Pokud se nakladatelství Ikar rozhodne další osudy této nekonvenční vyšetřovatelky přeložit, budu první, kdo si je pořídí. 


Děkuji knihkupectví Luxor za pěkné čtení. 


Hodnocení: 80%



Anne Frasierová: Nejsem mrtvá
  • Nakladatel: Ikar 
  • EAN: 9788024936390 
  • ISBN: 978-80-249-3639-0 
  • Originál: The Body Reader 
  • Překlad: Vlčková, Jana 
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 280 stran, česky 
  • Rozměry: 15 × 23 cm 
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání) 


Žádné komentáře:

Okomentovat