pondělí 19. listopadu 2018

Jaroslav Rudiš: Český ráj

Nejnovější literární počin Jaroslava Rudiše, novela Český ráj, vyšla před několika týdny a už je rozebraná. Liberecká krajská vědecká knihovna ale uspořádala s Jaroslavem Rudišem čtení a díky předvídavosti našeho knihkupce Martina Fryče bylo možné si na místě Český ráj zakoupit (a v případě ochoty vystát dlouhou frontu si i nechat autorem podepsat). Autorské čtení mě nalákalo, Rudiš byl zábavný a úryvky z knihy v jeho podání zněly velmi vtipně. Takže zakoupeno a následně během zbytku večera cestou do Prahy i přečteno.



Děj knihy se odehrává v jednom nejmenovaném městečku, kam do pánské sauny pravidelně chodí parta chlapů různého věku. Celkem by snad mělo být těch mužů 16, říkal Rudiš na besedě, ale nepočítala jsem. Nemají jména, pro rozlišení se používají jen jakési indiánské přezdívky založené převážně na zaměstnáních nebo nějaké jiné charakteristice: ten, co je hasič, ten, co prodává pojištění, ten, co je doktor přes ženské orgány, ten, který je z nás nejmladší, ten, co se chystá do důchodu, ten, co mu umřela žena, ten, co je slepý, ten, co byl mistr republiky ve stolním tenise. Chodí do sauny a vedou tam řeči. O autech, o ženských, o sexu, o jídle, o ničem a o všem. Tady je jediné místo, kde se cítí opravdu jistě a svobodně (a la Zde nakupuji, zde jsem člověkem).



Musím říct, že jsem se při čtení dost bavila. Je to minimalistické, má to rytmus, dobrý je nápad s těmi charakteristikami místo jmen, není to asi úplně originální (viz Bukowski, Hrabal), ale rozhodně působivé. Jen jsem si při čtení říkala, že je to knížka, která bude asi dobrá na poslech. Už úryvky v autorském přednesu autora mě v poslouchané podobě bavily mnohem víc, než pak při vlastním čtení. A co teprve profesionální audiokniha v podání Petra Čtvrtníčka? Asi budu muset pořídit:-) Jediná výtka - krátké...



  


Hodnocení: 95%

Jaroslav Rudiš: Český ráj 
  • Nakladatel: Labyrint
  • EAN: 9788087260913
  • ISBN: 978-80-87260-91-3
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 184 stran, česky
  • Rozměry: 12,5 × 19,5 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat