středa 28. listopadu 2018

James Hansen: První člověk: Život Neila Armstronga


Před dvěma lety jsme se dostala na mys Canaveral do Kennedyho vesmírného střediska a byl to úžasný zážitek. Ten pocit, že jste součástí lidstva, které dokázalo něco tak ohromného, jako vzlétnout do vesmíru a stanout na Měsíci. Prohlídka centra Apollo/Saturn V, které je zasvěceno vesmírnému programu Apollo, pak byla jedním z vrcholů návštěvy. Dodnes mám před očima tamní napínavé filmové drama zachycující přistání Neila Armstronga a Buzze Aldrina na Měsíci, kdy přeletěli naplánované místo a docházelo jim palivo. Takže kniha První člověk: Život Neila Armstronga byla jasná volba.
 
 


První člověk je jediná autorizovaná biografie Neila Armstronga, která byla kdy vydána. Autorem knihy je James R. Hansen, profesor historie na Auburnské univerzitě v Alabamě a autor šestidílné série o historii amerického letectví a kosmonautiky The Wind and Beyond. Kniha poprvé vyšla v roce 2005, dočkala se pak několika dalších doplněných vydání, v češtině vychází kniha poprvé právě teď, a to v nakladatelství Kalibr.



Obsah knihy je jasný - jedná se o biografii prvního člověka, který kdy vstoupil na zemský povrch, Neila Armstronga. Sledujeme jeho dětství a školní léta, zájem o letadla, největší pozornost je ale věnována jeho kariéře vojenského pilota a posléze astronauta. Armstrong byl profesionál každým coulem, velmi klidný, spolehlivý, skromný. Právě proto se stal tím vyvoleným, hrdinou, jehož jméno dodnes zná skoro každý. “Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo”, to byla ta slova, která z jeho úst zazněla po došlápnutí do měsíčního prachu a které v roce 1969 slyšela díky televiznímu přenosu u televizních obrazovek půl miliarda lidí. Není překvapivé, že v souvislosti s touto misí se zvedla obrovská vlna popularity, na níž Neil Armstrong “vezl” prakticky až do konce života, byť jeho cílem nikdy nebylo stát se celebritou. Hansen se podrobně věnuje jeho kariéře po odchodu z NASA, shrnuje Armstrongovo působení v byznyse i třeba v roli člena vyšetřovací komise zkoumající havárii raketoplánu Chalenger. Krom mnoha a mnoha detailů, statistik a čísel (Hansen se sběru dat věnoval řadu let, v knize najdete všechny zdroje, prameny, rozhovory a nechybí ani podrobný rejstřík) ale dojde třeba i na konspirační teorie a fámy, které se v souvislosti s přistáním na Měsíci vyrojily. 


První člověk je bezesporu skvělá kniha pro technické nadšence a vesmírné geeky, já za sebe musím říct, že jsem si neskutečně užila hlavně kapitoly věnované samotnému kosmickému letu a přistání, ty jsou nepřekonatelné. Neil Armstrong byla asi docela zvláštní člověk, i to se Hansenovi podařilo popsat dost názorně. Na druhou stranu jsem jsem už ale četla i lepší autobiografie. O Neilově rodině jsme se až na tragédii s jeho dcerkou moc nedozvěděli (o to víc mě překvapilo, že film První muž, který je aktuálně v kinech a který vznikl podle této knihy, se vztahům v rodině Armstrongových věnuje více než detailně). Vadilo mi, jakým způsobem popisuje James Hansen druhého muže na měsíci Buzze Aldrina, byť sám Armstrong o něm nikdy neřekl křivé slovo (takové to: “ale mohl říct”). První část knihy věnovaná pilotnímu výcviku a vojenské kariéře je na můj vkus až moc přeplněná technickými detaily a zkratkami, překlad také není úplně stoprocentní (knihu překládaly celkem čtyři překladatelky a ne vždy se povedlo sjednotit terminologii či najít přijatelný ekvivalent v češtině). 



Pokud jste v dětství toužili stát se kosmonautem (my starší) nebo astronautem (vy mladší), pak by Vám ale První člověk neměl uniknout.

Děkuji knihkupectví Luxor za poskytnutí recenzního výtisku - na blogu tohoto knihkupectví si můžete přečíst jak tuto recenzi, tak i zakoupit knihu. 

Hodnocení: 70%



James Hansen: První člověk: Život Neila Armstronga

  • Nakladatel: Kalibr
  • EAN: 9788076170414
  • ISBN: 978-80-7617-041-4
  • Originál: First man: The Life of Neil A. Armstrong
  • Překlad: Kleinová, Dagmar, Nejedlá, Marcela, Šverčičová, Lenka a Teodosijevová, Kateřina
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 496 stran, česky
  • Rozměry:15,2 × 23,5 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)

2 komentáře:

  1. Díky za článek :) Byli jsme na filmu, líbil se nám. Ale to je překvapivé, že v knize je málo o rodině, když ve filmu to je naopak. A přála bych si bývala trochu více pozornosti nejen pro Aldrina ale i Collinse.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak příšerný překlad všech jen trochu odborných výrazů a důsledná antikorektura se opravdu nevidí každý den. Navíc "to"po sobě nikdo nečetl,jinak by se nepochybně povšiml souvislostí mezi souvětími či odstavci.

    OdpovědětVymazat