úterý 19. března 2019

Betty MacDonaldová: Morová rána

Kdysi dávno, před několika dekádami, se ke mně dostaly bestsellery té doby, knihy Betty MacDonaldové: Co život dal a vzal a Vejce a já. Bylo mi asi patnáct, celkem se mi to líbilo, ale úplně jsem nechápala, proč všechny ženy ve věku mé matky a starší pějí na tahle dílka takové ódy. Mojí hrdinkou byla posléze spíš Sheila Levinová, která zemřela a žije v New Yorku. Po mnoha a mnoha letech jsem se k Betty MacDonaldové vrátila, a to díky loňské Knižní výzvě, která navrhovala přečíst knihu, která byla poprvé vydaná před rokem 1950. Vzhledem k tomu, že v knihovně mé matky se právě skvělo nové vydání jedné z částí knihy Co život dal a vzal - Morová rána, sáhla jsem nakonec pro tuhle knihu (pro upřesnění - vydána v roce 1948). Jak se mi to po letech líbilo?


Morová rána je kniha autobiografická a humoristická, byť se odehrává v poměrně drsném prostředí plicního sanatoria. Hlavní hrdinkou je sama autorka, která měla tu smůlu, že onemocněla tuberkulózou, a to v době, kdy se na tuto nemoc běžně umíralo a léčebné metody byly mírně řečeno drakonické. Absolutní klid na lůžku (vč. zákazu čtení), pneumotoraxy, dieta, nekompromisní personál. Právě tak to vypadalo v sanatoriu Borovice, kam se Betty dostala, k tomu ovšem připočtěte ještě věčnou zimu (ohřívadlo až od října), předepsanou stravu, tvrdá pravidla a neuvěřitelné spolupacientky. Ač je tu smrt patrná na každém kroku, Betty MacDonaldová se s nepřízní osudu vyrovnává s humorem sobě vlastním. Popisuje každodenní život, osudy jednotlivých pacientek i život rodiny, která se musela na skoro celý rok obejít bez matky. Je ironická, zábavná a zároveň dost laskavá a milá. 


 

Četlo se mi to dobře, bylo to zábavné, přesto ani po těch letech nemám pocit, že bych četla nějakou extra výjimečnou knihu, která ovlivnila několik generací žen (jak se často ze svého okolí dozvídám) a kterou bych měla brát do ruky ve chvílích, kdy je mi ouvej. Možná jsem ji nečetla v tu správnou dobu, tenkrát jsem na ni byla mladá, v současné době zase sahám spíš po knihách jiného žánru.  Když se bavíme o popularitě této knihy, pak je asi potřeba vzít v úvahu, že knížka Co život dal a vzal u nás vyšla na sklonku socialismu, v roce 1987, v době, kdy se k nám mnoho zajímavých knih vůbec nedostalo. Nakladatelství Vyšehrad ji tenkrát navíc vydalo v mega nákladu 60 tisíc výtisků, což její popularitě rozhodně pomohlo.  

Na druhou stranu musím uznat, že Betty MacDonaldová psát uměla a její líčení léčebných metod bylo natolik sugestivní, že jsem si šla obratem googlit, jak se tuberkulóza líčí dnes. Sláva, pokrok v lékařství byl zásadní, kdybych se ke své smůle nějakou nešťastnou náhodou přece jen nakazila, mám jednak dost velkou šanci na uzdravení a jednak mě určitě nechají si číst:-)

Hodnocení: 70%

Betty MacDonaldová: Morová rána
  • EAN: 9788025720301
  • Nakladatel: Levné knihy
  • Počet stránek: 232
  • Rozměry: 20 x 145 x 208
  • Vazba: Brožovaná
  • Rok vydání: 2017

1 komentář:

  1. Pamatuji se, že jsem tyto knihy tenkrát sehnala jen v slovenštině.
    Ale to tehdy nebyl problém, vždyť i třeba na vejšce jsme měli základní učebnici Gažo: Anorganická chémia. Pěkná bichle to byla...

    OdpovědětVymazat