neděle 24. března 2019

Ivona Březinová: www.bez-bot.cz

Mám ve zvyku zastavovat se při návštěvě naší knihovny u police s knižními novinkami. Projedu vystavené knihy, abych zjistila, jestli se mezi nimi neskrývá nějaká z novinek, o kterých jsem  slyšela a které jsem si poznamenala jako případný tip ke čtení. Zašla jsem tam i minule, a při rychlém skenování hřbetů knih jsem se zasekla u knihy s názvem www.bez-bot.cz. Že by bosonohá komunita zvládla vyplodit už i knihu? Mrknu na autorku a v hlavě mi blikne: Ivona Březinová, to je přece ta skvělá ženská, která píše knížky pro děti, které se nějak liší. Jen za poslední rok mi prošly rukama dvě: Ňouma z áčka a skvělá knížka o autismu Řvi potichu, brácho. Listuju knihou a rychle mi dochází, že tohle nebude kniha o barefoot botách, ale o něčem mnohem zajímavějším: příběh kluka, který se po těžkém úrazu dostává zpátky do reality. 


Ben je patnáctiletý kluk, velký sportovec, lyžař, běžec, cyklista, horolezec...  Při jednom velmi rychlém a neopatrném sjezdu se srazí se sypačem a dopadne to tak nešťastně, že mu lékaři musí amputovat obě nohy. Benovi se zhroutí jeho svět, přestává komunikovat, jíst, všechno je mu jedno, nechce žít. Rodiče jsou zdrcení, spolužáci nevědí, jak se s úrazem kamaráda vyrovnat. Postupně se ale situace začíná trochu zlepšovat, Ben zjistí, že na rozdíl od paraplegika Emila, se kterým sdílí pokoj, a který je po autonehodě ochrnutý, on sám nemá narušenou míchu a je tu možnost, že se naučí chodit na protézách, umělých nohou, a někdy, třeba v budoucnu, by mohl získat i bionické nohy... Benovi začíná náročná cesta plná cvičení, rehabilitace, ergoterapie, kdy je potřeba naučit se všechno znovu. Postavit se na nových protézách, chodit o berlích, dělat první kroky, sedat si, postupně se přidat schody a další úkoly. Do toho se musí i učit do školy, protože přijímačky na gympl jsou za dveřmi. Ben má kolem sebe skvělý tým zdravotnických profesionálů, kamarádů z lyžařského oddílu, spolužáků, rodiny i nových přátel z rehabilitačního ústavu, ti všichni jej podporují a fandí mu. Postupně se mu také odhaluje důvod, proč tenkrát na svahu udělal tu blbost a jel tak rychle...




Www.bez-bot.cz je knížka pro děti, resp. pro teenagery. Vznikla ve spolupráci a za podpory Nadačního fondu Emil, který  pomáhá handicapovaným dětem a mladým lidem sportovat. Ivona Březinová svou knihu, která má pomoci dětem překonat těžkou životní situaci, konzultovala s celou řadou odborníků z nejrůznějších oborů - s ortopedy, protetiky, ergoterapeuty. Opět se ji podařilo napsat velmi uvěřitelný a dojemný příběh o tom, že i těžké životní překážky je možné zvládnout. Knížka se velmi dobře čte, je psaná pohledem patnáctiletého kluka, tomu odpovídá i jazyk: je tu hodně vtípků, černého humoru, vztahů s kamarády i první lásky. Do knihy se ale s chutí začte i dospělý. 


Nedávno jsem četla nějaký článek, že se začínají prodávat hračky s postižením - že děti, které jsou na vozíku, chybí jim nějaká končetina, nebo mají nějaký smyslový handikep, jsou nadšené z hraček, které vypadají jako ony. Zdravým dětem pak mohou podobné hračky zprostředkovat svět jejich kamarádů, svět, který je jim neznámý. S knihou Ivony Březinové je to stejně - i ona může pomoci nejen dětem, které se v nezáviděníhodné situaci ocitly, ale i jejich rodičům, kamarádům, spolužákům či učitelům. Knížka je napsaná velmi optimisticky a dodává energii těm, kteří, ji potřebují. Hledáte-li knihu na podobné téma - www.bez-bot.cz mohu vřele doporučit. 




Hodnocení: 100%

Ivona Březinová: www.bez-bot.cz
  • Nakladatel: Cattacan
  • EAN: 9788090378285
  • ISBN: 978-80-903782-8-5
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 144 stran, česky
  • Rozměry: 13 × 20 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)



Žádné komentáře:

Okomentovat