sobota 23. března 2019

Zuzana Součková: Když se dáma rozběhne...

... ani v padesáti není pozdě


Před několika týdny jsem poslouchala rozhlasový podcast s paní Zuzanou Součkovou, dámou, která začala běhat, když jí bylo jen kousek pod padesát. U běhání vydržela, nedělá to ale kvůli rekordům či medailím, ale proto, že jí to baví. Jak říká jedna moje kamarádka: "To jsou ty endiarony" "Cože? "Jo, vlastně endorfiny!". Díky běhu to autorce doma líp klape, zlepšila se její kondička, našla si nové přátele, postupně se jí povedlo uběhnout několik půlmaratonů a maratonů.... Vyprávění bylo velmi pozitivní, a protože během hovoru byla řeč i o tom, že Zuzana Součková své zážitky sepsala do několika knih, hned jsem si jednu z nich zarezervovala v knihovně. Knížky o běhání totiž jinak píšou téměř výlučně muži a mě zajímalo, jaký je pohled ženský. 


"Když se dáma rozběhne ... ani v padesáti není pozdě" je kniha krátkých fejetonů o běhání. O motivaci, těžkostech i přednostech běhání, prostě o tom, jak si užít sport i v pozdějším věku, a to  i přesto, že se dotyčná celý život domnívala, že ke sportování nemá vlohy. Čtenář nemůže čekat žádné návody na trénink či soupis časů na maraton, spíš "ženské" postřehy - jak při běhání dobře vypadat, jak vytvořit dobrý tým s manželem a jak mít ze závodů pěkné fotky pro vnoučata. Chvílemi je to docela vtipné. Knížku doplňují recepty na zdravá a pro běžce vhodná jídla a drobné postřehy k výbavě či výstroji. Zuzana Součková začala svou spisovatelskou kariéru jako blogerka, která psala o běhání, právě z blogu pochází většina (možná všechny?) kapitol knihy. Jak překonat lenost? Co mě na běhání štve? Blátothlon. Běžím si pro zdraví nebo snad ne? - to je jen pár názvů na ukázku. 

Věřím tomu, že kniha je velmi motivační zejména pro čtenářky ve věku, který se blíží kategorii veteránů (jsem to už i já??!) a které uvažují o tom, že začnou běhat a změní si tak život. Jako literatura je to ale o dost slabší, nedrží to příliš pohromadě, myšlenky se často opakují, není tu žádný nosný spojující příběh. To, co třeba dobře funguje jako vypointovaný článek na blog, už ve větším celku neobstojí. Podle mě si to zasloužilo víc redaktorské práce. Některé postřehy mohou pobavit, ale celkově je to taková typická kniha do tramvaje, když je třeba zabít čas (přesně takhle v MHD jsem ji během dvou dnů přečetla)  příp. nenáročný kousek na dovolenou. Z ohlasů na netu ale soudím, že své publikum si kniha našla, a to je vzhledem k tématu dobře.

Na druhou stranu - je něco, co jsem si z knihy odnesla? A víte, že ano?

- na každodenně zpocené vlasy je lepší než šampon obyčejná voda a vlasový balzám
- na delší trasy je lepší si oblepit nehty (na nohou) náplastí - nebolí, neslezou
- puchýřům a opruzeninám zabrání vazelína
- na delší čekání na startu se hodí staré oblečení navíc, které se poté zahodí
- běžecký batůžek je lepší než ledvinka, ale zase se zpotíte
- bradavky se neodřou, když se zalepí polštářkovou náplastí
- recept na fazolové brownies a cizrnové koláčky

Tak to nakonec vlastně nebylo zase tak marné čtení!:-) 
(Blog Zuzany Součkové najdete tady resp. tady)



Hodnocení: 55%


Zuzana Součková: Když se dáma rozběhne...

  • Nakladatel: IFP Publishing
  • EAN: 9788087383322
  • ISBN: 978-80-87383-32-2
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 140 stran, česky
  • Rozměry: 13,7 × 21 cm
  • Rok vydání: 2014 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat