středa 22. května 2019

Hans Rosling: Faktomluva

Deset důvodů, proč se mýlíme v pohledu na svět – a proč jsou věci lepší, než vypadají

Mám ráda knížky z nakladatelství  Jan Melvil Publishing.  Vycházejí u nich světové novinky, v kvalitních překladech a skoro vždy jsou to knížky, které mě zaujmou, překvapí, obohatí. Prostě "waw efekt". A přesně do téhle kategorie patří kniha švédského lékaře, vědce a statistika Hanse Roslinga Faktomluva, aneb Deset důvodů, proč se mýlíme v pohledu na svět – a proč jsou věci lepší, než vypadají.



Faktomluva přináší pohled na dnešní svět podložený fakty. Uvede na správnou míru tvrzení, o kterých si většina z nás myslí, že v nich má jasno. Schválně, máte představu o tom, jestli se extrémní chudoba ve světě zvětšuje nebo zmenšuje? Jak jsme na tom celosvětově s očkováním dětí? O kolik let měně chodí do školy holky oproti klukům? Je svět stále násilnější a agresivnější? Jaká je průměrná délka života? Zvyšuje se počet obětí přírodních katastrof? Jak jsou na tom panda, tygr a nosorožec - vymírají, nebo jejich počet roste? Kolik procent lidí na světě má přístup k elektrické energii? Možná budete realitou překvapeni, stejně jako já. Příjemně překvapeni. Klíčová věta knihy: "To, že něco není ještě dobré, automaticky neznamená, že se to nezlepšuje". Vše je potvrzené čísly, statistikami, důvěryhodnými zdroji (OSN, Mezinárodní měnový fond, respektované mezinárodní organizace), odkazy. Hans Rosling se totiž ve své nadaci Gapminder, kterou založil se svým synem Olem a jeho ženou Annou, zabývá tím, jak dostupná fakta a čísla srozumitelně a názorně prezentovat a uvádět do souvislostí. Kniha Faktomluva, které Rosling věnoval poslední rok svého života (zemřel v roce 2017), je tak shrnutím jeho životního úsilí v této oblasti. 

Obsahem knihy ale není jen vyvracení nepravdivých tvrzení a popularizace informací o stavu světa, její ambice jsou mnohem vyšší: autor chce své čtenáře naučit orientovat se ve světě a kriticky myslet.  Odhaluje proto v knize deset instinktů, které ovlivňují náš pohled na svět:
  • Instinkt propasti - rozdělujeme svět na dva zásadně odlišné tábory (chudí a bohatí), příjmové kategorie je ale nutné konstruovat jinak. 
  • Instinkt negativity - očekáváme vždy špatné zprávy.
  • Instinkt lineárnosti -  křivky/grafy mohou mít různé tvary, lineární růst nemusí být reálný.
  • Instinkt strachu -  nadhodnocujeme to, čeho se bojíme (žraloci a uprchlíci), v panice nemyslíme.
  • Instinkt zkreslení velikosti - nedáváme věci do správných proporcí, neporovnáváme. 
  • Instinkt zobecnění - generalizujeme podle svých zkušeností, které ale mohou být zkreslené.
  • Instinkt osudovosti - myslíme si, že věci jsou neměnné, ale i malá změna může mít po čase velké dopady. 
  • Instinkt jedné perspektivy -  máme rádi jednoduchá řešení, nepoužíváme více myšlenkových nástrojů.
  • Instinkt obviňování - je těžké odolat pokušení ukázat na někoho prstem.
  • Instinkt urgentnosti - unáhlená rozhodnutí nejsou ta nejlepší.
Jednotlivé kapitoly jsou plné vtipných příkladů, autor neváhá používat historky z vlastního života, včetně těch, kdy ani on nezvládl situaci a podlehl stereotypu či emoci - prostě se to skvěle čte. Kniha je velmi srozumitelná, vtipná, oči otvírající a obzory rozšiřující. Úplně mě odbouralo, jak moc se naše názory opírají o školní znalosti, které jsou ale několik desítek let staré. Jak je možné, že nám to vůbec nedochází? Proč některé informace dramatizujeme a zveličujeme a proč jiné, neodpovídající našemu světonázoru, upozaďujeme? Proč své znalosti neaktualizujeme? Jak to, že je možné psát o statistice takhle zajímavě? (Statistika nuda je, má však cenné údaje...). 

Výborně jsem se bavila a nemohla se od knížky odtrhnout, ostatně zvládla jsem ji zvládla za jediný den (ale hodlám se k ní vracet). Už chápu, proč ji doporučuje Barack Obama a proč ji Bill Gates daroval všem vysokoškolským absolventům roku 2018. Možná, že by tohle mohlo udělat i MŠMT.... Tuhle knihu by si totiž měl přečíst každý...


 Pár bonusů:

Chcete-li si o Hansi Roslingovi a jeho práci udělat obrázek dříve, než investujete do knihy, pusťte si některá z jeho TED vystoupení (jsou i s českými titulky), nebo jeho film Don´t panic (viz níže - v angličtině) -  určitě vás navnadí tím správným směrem. 



Pokud Vás videa zaujala, pak se nezapomeňte podívat také na stránky již zmiňované nadace Gapminder - kromě opravdu zajímavých a názorných animovaných grafů, map, videí a nástrojů pro prezentaci, se kterými si můžete vyhrát, tu najdete i moc pěkný projekt Dollar street, který je v knize také podrobně popsán. Více než 30 tisíc fotografií reprezentuje skoro 300 rodin z 50 zemí světa. Rodiny jsou srovnané podle příjmů, z fotografií zjistit, jak vypadá jejich kuchyně, toaleta, kartáček na zuby, čím se dopravují, jak se stravují. Rozdíly  jsou velké a často v rámci jedné země.  Užitečné hlavně pro ty z nás, kteří se domnívají, že Česko je chudá země. 



Chcete-li si trochu spravit náladu, pak je Faktomluva tou správnou volbou. 
Hodnocení: 100%



Rönnlundová, Roslingová Anna, Rosling, Hans a Rosling, Ola: Faktomluva

  • Nakladatel: Jan Melvil Publishing
  • EAN: 9788075550569
  • ISBN: 978-80-7555-056-9
  • Originál: Factfulness
  • Překlad: Nevrlá, Eva
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 352 stran, česky
  • Rozměry: 15 × 22 cm
  • Rok vydání: 2018 (1. vydání)

1 komentář:

  1. Tak dlouho knize vzdoruju, a pak si přijdeš Ty a napíšeš takovou recenzi...
    Takže už jsem si ji koupil, no :).

    OdpovědětVymazat