středa 23. prosince 2020

Petr Vondřich: Lieberec



Proč Lieberec? Protože liebe je německy láska. Protože až do roku 1945 mluvilo v Liberci 80 procent jeho obyvatel německy a na unikátním charakteru města je to dodnes znát. Protože Liebiegové, kteří Liberec pozvedli k výšinám se stejným odhodláním a vizí jako třeba Baťa Zlín. Protože sem po válce přišla spousta talentovaných mladých lidí v čele s autorem Ještědu Karlem Hubáčkem a až díky nim se z Reichenbergu stal skutečně Liberec. Protože Liberec je láska na celý život. Proto Lieberec.



Konečně, chce se mi napsat. Konečně dal někdo dohromady průvodce toho nejlepšího, co lze aktuálně v tomhle našem stotisícovém městě poznat. Žádný Ještěd, botanická, zoologická a Babylon, místo toho zajímavá architektura, galerie, kavárny, restaurace. Možnosti výletů, včetně stylového ubytování, místa s atmosférou, inspirativní lidé. Znáte Kafe Kytka, Sweet City, stánek na Maliníku, designové pokoje v hotelu Imperiál, Labák nebo Mikynu? Prohlédli jste si někdy zblízka zastávku od Davida Černého, první krematorium v Rakousku - Uhersku, navštívili zrekonstruovaný (no, vlastně znovu postavený) rodný dům konstruktéra automobilů Ferdinanda Porscheho?  A co ta nová "japonská" školka na Nové Rudě od architekla Stolína, už jste o ni slyšeli? To vše a mnohem více nabízí tenhle autorský výběr Petra Vondřicha, autora blogu jizerské *ticho a stejnojmenného podcastu. 



To vše navíc najdete v graficky velmi přívětivé podobě (autorem grafické úpravy je Jiří Toman ze studia Sudetype), takže je možné knihou obdarovávat návštěvy. Knížka se jim vejde do batohu či kabelky, když se rozhodnou u nás strávit víkend, další možná naláká k tomu, aby nás navštívili. Návštěvníci také v průvodci najdou třeba tipy, co si z našeho kraje odvézt pěkného domů. Musím říct, že bych si vybrala. Dřevěné hračky od pol-eno, skleněné hříčky z Lasvitu, frýdlantské pivo, knihu Receptů Němců z Jizerských hor, cukrovinky LIPO a PEZ, ochranovskou hvězdu, šťávu od Kitla, výběrové kafe Nodrbeans, kávovou limonádu z Jedno Kafe nebo designové mýdlo of LLEV? Je to jen na Vás. 



Knížku si ale užijí i obyvatelé Liberce. Ač jsou jim třeba některá místa známá, určitě neznají všechna. Hlavně je ale moc fajn číst knihu o tom, jak je město, ve kterém žijete, krásné. Anebo že si to aspoň myslí někdo jiný. V běžném každodenním ruchu totiž není moc prostor si to uvědomovat. Teď to ale budu mít na paměti, a to nejen proto, že jsem v knize i já - pod přebalem knihy  se totiž v podobě teček skrývá všech 104 445 obyvatel Liberce! 

Jediné, co mě trochu mrzí, je to, že v aktuální situaci si Lieberec můžeme užívat jen doma pod stromečkem. Většina podniků, o kterých se v knize píše, je zavřená a některé z nich možná už ani neotevřou... Těším se ale, že až to všechno jednou pomine, vyrazím znovu-objevovat tohle město s knihou v ruce i já. 

Hodnocení: 100%







Petr Vondřich: Lieberec 
  • ISBN 978-80-270-7601-7
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 124 stran, česky
  • Rozměry: 160 x 210 mm
  • Rok vydání: 2020 (1. vydání)


Žádné komentáře:

Okomentovat