sobota 19. března 2022

Magdalena Jetelová: Proměny místa a prostoru (výstava)

Magdalena Jetelová pro mě vždycky byla "ta s tou židlí" - kdo si pamatujete povodně v roce 2002, tak jste v obraze. V současné době se v liberecké Oblastní galerie (v "Lázních") koná její velká výstava Proměny místa a prostoru. Největším lákadlem je site specific instalace chvějících se zrcadel vystavená v bývalé bazénové hale. To je opravdu působivé. Pěkné jsou ale i lightboxy s různě vysvícenými fotografiemi z Ohňové země, projekt z osmdesátek týkající se pražského metra i barevné obrazy na ochozu bazénové haly. Překvapilo a zaujalo. 

Více o umělkyni na wikipedii


Oficiální pozvánka na výstavu:

Výstava kreseb, světelných a akustických objektů, architektonických modelů a velkoformátových fotografií představující základní díla, kterými se Magdalena Jetelová jako jedna z významných osobností světové kultury dneška podílí na proměně výtvarného umění epochy sahající od posledních desetiletí 20. století do současnosti. Základem jejího díla je nové vnímání a artikulování vztahů sochařského a architektonického objektu a prostoru. Tyto vztahy Jetelová rozvíjí jako motivy, které aktualizují možnosti zviditelnění abstraktních, geometricko-topologických vlastností prostoročasu. Jde o motivy proměny, vznikání a zanikání tvarů, určování nezbytnosti a zároveň neurčitelnosti hranic místa a prostoru, motivy světelných, zvukových a tvarových vibrací analogických vibracím a přenosům informací v neurologických procesech a funkcích mozku. Jsou to díla inspirativní svým vstupem do prostoročasu aktualizací tvořivých schopností ukrytých v procesech percepce a imaginace, díla inspirativní vyhraněnými a odvážnými konfrontacemi a rezonancemi mezi přírodní skutečností, prostředím technické civilizace a abstrakcí.

Výstava prezentuje kresby, fotografie a modely vztahující se k významným a známým dílům Magdaleny Jetelové, jako například jsou, projekt Jižní město, Island, či Atlantický val, spolu s novým projektem tvarových, vizuálních a akustických vibrací.

Při realizaci výstavy bude využita spolupráce umělkyně s Interdisciplinárním seminářem topologických studií Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci a Matematicko-fyzikální fakulty University Karlovy v Praze spolu s dalšími fakultami Technické univerzity v Liberci.

(zdroj OGL)


























     a pár videí - jedno oficiální ze stránek Magdaleny Jetelové z vernisáže

http://jetelova.de/current.htm

Ostatní videa jsou moje:






Výstava potrvá do 8. 5. 2022, tak ji zkuste stihnout. Ve čtvrtek 24.3.2022 se bude konat komentovaná prohlídka, tu zase zkusím stihnout já...

Žádné komentáře:

Okomentovat