pátek 1. dubna 2022

Caroline Williamsová: Pohyb!

Hýbejme se a bude nám to pálit!

New Scientist je mezinárodní vědecký časopis zaměřený na nejnovější pokroky ve vědě a technologiích. V jeho vánočním výběru nejlepších knižních počinů za rok 2021 se objevila i kniha Pohyb! (Jak tělo umí změnit mysl) od Caroline Williamsové, kterou právě teď vydává nakladatelství Jota.



Nic, co bychom dávno nevěděli: pokud chceme být zdraví, musíme kvalitně jíst, dobře spát a hlavě: hýbat se. Jenže my lidé jsme se jako druh zastavili. Tušili jste, že současné době trávíme v průměru 70 % času sezením nebo ležením (a u starých lidí je to až 80 % času)? Je to totiž pohodlné a naše současné technologie nám to umožňují. Důsledek vidíme kolem sebe – choroby, obezita, špatná imunita i kondice našich dětí. Pohyb má také přímý dopad na naše myšlení - sedavý způsob života bývá mimo jiné spojován se snižováním IQ, růstem asociálního chování a epidemií duševních onemocnění.

Britská novinářka Caroline Williamsová, která se zaměřuje na neurovědu, zdraví a přírodu, se rozhodla zjistit, co o spojení myšlení a pohybu ví současná věda. Ukázalo se, že se tímto problémem zabývá velké množství vědců mnoha oborů – od neurovědců, přes buněčné biology a fyziology, až po evoluční biology. Ti všichni zkoumají fyziologické mechanismy, které vysvětlují, jak pohyb našeho těla ovlivňuje naši mysl, a tím i naše celkové zdraví a duševní pohodu. Řadu z nich (včetně několika nositelů Nobelovy ceny) autorka vyzpovídala, nejnovější vědecké poznatky pak převedla do srozumitelné řeči, doplnila příklady a vtipnými analogiemi a nezapomněla ani na obsáhlý poznámkový aparát. Aplikaci poznatků pak ověřila v praxi – u cvičitelů jógy, ultramaratonců nebo třeba tanečníků, kaskadérů a hudebníků.




Je z toho skvělé čtení, které vás ohromí. Dozvíte se například o důležitosti chůze a vlivu gravitace na tvorbu osteokalcinu (hormonu, který přenáší informace a posiluje paměť), nebo o tom, jak nám posilování pomůže s úzkostí. Zjistíte, proč je dobré mít zdravou pojivovou tkáň nebo proč nám dělá dobře tanec (a rytmus a frekvence 2 Hz). Konečně také pochopíte, proč spousta sportů klade důraz na pevný střed těla, jak může cvičení a jóga smíchu pomoci se stresem, nebo jak tělu pomáhá protahování (a proč možná funguje akupunktura). Jedna celá kapitola je věnována dýchání (hlavně nosem!) a s ním souvisejícím účinkům na naše myšlení (napři. stimulace bloudivého nervu, nebo ovlivňovaní vlnových frekvencí mozku).

V každé kapitole se dozvíte, jaká můžete zlepšit prostřednictvím pohybu své myšlení, vylepšit si paměť i duševní zdraví. Pár hodin týdně v posilovně vás nespasí, v knize ale získáte rozumné rady, jak pohyb smysluplně zařadit do každodenního života – pravidelný pohyb v průběhu celého dne je totiž to, co vás udrží v nejlepší psychické i fyzické kondici. Nejnovější vědecké poznatky v širších souvislostech, to funguje i na mě – od zítřka se začínám mnohem víc hýbat! A pokud si Pohyb! pořídíte také, věřím, že se ke mně po přečtení připojíte:-)



Hodnocení: 100%


Caroline Williamsová: Pohyb!
  • Nakladatel: Jota
  • EAN: 9788075659507
  • ISBN: 978-80-7565-950-7 
  • Originál: MOVE! 
  • Překlad: Žemlík, Boleslav
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 224 stran, česky
  • Rozměry: 14,5 × 21 cm

Žádné komentáře:

Okomentovat