středa 27. dubna 2022

Kateřina Tučková: Bílá Voda

Tak jsem to nakonec nevydržela... Dlouho očekávaná kniha Kateřiny Tučkové s názvem Bílá Voda měla vyjít už minulý čtvrtek (20. 04. 2022), jenže poté, co nakladatelství Host překonalo problémy s nedostatkem papíru se objevila výrobní chyba a již vytištěným knihám začala praskat předsádka... Vydání se opozdilo o týden, takže jsem se nakonec vrhla na elektronickou verzi knihy. Obávám se, že mi čtení oněch 688 stran v mobilu opět o něco zhoršilo můj již tak vetchý zrak,  ale stálo to za to!:-)



Kniha se odehrává v poměrně dlouhém časovém úseku (od padesátých let minulého století až do současnosti) a má několik vypravěčů. Jednou z postav je Lena, která má za sebou těžké alkoholové období  a po nevydařeném pokusu o sebevraždu se ocitá na severu Moravy, v Rychlebských horách, na hranicích s Polskem. Útočiště (a možná i úkryt) nachází ve zdejším klášteře, který spravuje několik zestárlých řádových sester. Právě sem, do Bílé Vody, byly totiž v roce 1950 komunistickou mocí násilně internovány řeholnice různých řádů a kongregací v rámci takzvané Akce Ř. Několik stovek řádových sester tu prožívalo opravdu strastiplné roky, což se Lena dozvídá z pramenů v klášterním archivu, který dostala za úkol uspořádat. Zima, hlad, těžká práce v nelidských podmínkách, přeplněné cely, mladší ženy rozvezené na manuální práci do dalších částí země ve snaze převychovat je a vyhnat z nich náboženské přesvědčení. Cílem celé akce bylo odstranění řeholnic z každodenního života, zabavení jejich majetku a do budoucna i vyřešení otázky existence ženských klášterů jednou provždy -  neumožnit jim přijímat novicky a nechat sestry postupně vymřít. 

Lena si z oficiálních hlášení, korespondence zdejšího faráře s olomouckým biskupem, z deníků jedné ze sester, z vyprávění dalších i z mnoha jiných pramenů postupně skládá celý obraz boje těchto přehlížených žen o život i o svou víru, ať už s komunistickými funkcionáři, tak i s oficiálním katolickým klérem, který šel režimu velmi na ruku. Postupem času se tak pomalu rozplétají osudy jednotlivých žen, příslušnic řádu Panen Anežky České (který si autorka vymyslela, aby žádným způsobem nediskreditovala členky skutečných řádů a kongregací), prožíváme s nimi těžké roky v klášteře, na nucených pracích, v kriminále, v místní psychiatrické léčebě i v podzemní církvi. Krom fiktivních postav se knihou mihnou i reální hrdinové (byť často s pozměněnými jmény) - komunistický ministr Plojhar, kolaborantský biskup Havraj (ve skutečnosti Vrána) - hlava sdružení prorežimních katolických kněží Pacem in terris, biskup tajné církve Daniel Felix (Felix Davídek), ti všichni přispívají k uvěřitelnosti celého příběhu.  

Bílá Voda je ale hlavně románem o ženách, o jejich nerovnoprávném postavení v katolické církvi, o jejich boji za emancipaci, v tomto případě za duchovní svobodu. Kateřině Tučkové tu pomohla středověká legenda o emancipované královské dceři Vilemíně České, inspirovala se ale i Ludmilou Javorovou, která byla v těžkých dobách normalizace vysvěcena na kněze. Tahle linie knihy je obdobně fascinující, jako celá ta historická rovina. Překvapí i objasnění osudů jednotlivých hrdinů, byť tady mi to přišlo trochu jako ve stylu "příliš mnoho náhod".

A pak mě ještě trochu mátly reálie, resp. má vlastní paměť: v Bílé Vodě jsem totiž už kdysi byla, někdy v roce 2004, když jsem strávila týden v nedalekych Priessnitzových lázních v Jeseníku. A navštívila  jsem i  poutní místo Mariahilf, které kniha velmi často zmiňuje. Narozdíl od knihy, která se odehrává v roce 2007, bylo ale v té době již zcela obnoveno a vysvěceno, nacházelo se ale nikoliv u Bílé Vody, nýbrž u nedalekých Zlatých hor. Naštěstí mi pak svou básnickou, resp. prozaickou licenci autorka vysvětlila v doslovu knihy, takže jsem si oddychla, že alespoň v tomhle ohledu mi paměť ještě slouží. 

Bílá Voda je každopádně fascinující kniha, která vám nedá moc příležitostí se od ní odtrhnout. Ač má skoro 700 stran, přečetla jsem ji v poměrně krátké době a opravdu se každý den těšila, jak ji zase otevřu. Prostě velký román.

Myslím, že obec Bílou Vodu stihne letos v létě podobné nadšení, jaké přinesl staré Karwiné román Šikmý kostel.  Až tam v Rychlebských horách budete, nezapomeňte navštívit zdejší Muzeum izolace, internace a integrace, kde se o osudech řeholnic dozvíte víc (jen musím přiznat, že z fotografií  primase českého na tomto místě se mi po dočtení téhle knihy udělalo trochu nevolno...). 






Hodnocení: 100%
Kateřina Tučková: Bílá Voda
  • Nakladatel: Host
  • EAN: 9788027510573
  • ISBN: 978-80-275-1057-3
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 688 stran, česky
  • Rozměry: 13,5 × 20,5 cm

Žádné komentáře:

Okomentovat