úterý 24. ledna 2023

Dorit Rabinjanová: Všechny řeky

Z nakladatelství Rosier mi nabídli k recenzi knihu současné izraelské autorky Dorit Rabinjanové: Všechny řeky. Narazila jsem na první ohlas a měla jasno: tohle si potřebuju přečíst! "Izraelské ministerstvo školství odmítlo knihu zařadit do povinné četby pro středoškoláky. Rozhodnutí vyvolalo vlnu protestů a mělo přesně opačný efekt. Kontroverzní román od jedné z nejzajímavějších izraelských autorek se po svém vydání stal v Izraeli bestsellerem, symbolem ohrožení svobody slova".



Všechny řeky jsou milostným románem, novodobým shakespearovským příběhem, kde ale tentokrát nefigurují Montekové a Kapuleti, ale Izraelci a Palestinci. Izraelská studentka angličtiny Liat  a palestinský malíř Hilmí, to jsou hlavní aktéři této milostné tragédie... 

Liat je v New Yorku na Fulbrightově stipendiu, za půl roku se vrací domů. V jeden vypjatý den ale potká Hilmího, malíře, který tu žije již několik let. Je z toho láska na první pohled, komplikovaná ale tím, že Hilmí je Palestinec. V Izraeli by se ti dva nikdy nepotkali, byť bydleli pár desítek kilometrů od sebe - ona v Tel Avivu, on na palestinských územích na západním břehu Jordánu v Rámaláhu. Oba mají za sebou podobné životy - rozsáhlou rodinu, vzdělané přátele, oblibu teplého počasí, skoro stejnou kuchyni - nicméně oba jsou od malička vychovávaní k obavám z "těch druhých, z těch na druhé straně hranice". Už jejich dětské vzpomínky jsou plné nenávisti, strachu a násilí. A tihle mladí lidé teď spolu prožívají vášnivou lásku, kdy se poznávají navzájem, objevují společně New York, sdílejí své sny. Zároveň to tam ale pořád je - obavy, bezmoc, nulová budoucnost... Společný život v Izraeli by znamenal konec: rodinnou a společenskou exkomunikaci a každodenní strach o život - o tom není možné ani přemýšlet... Liat před svou rodinou existenci Hilmího tají, stejně tak jako před židovskými přáteli z města. Hilmí je ke své rodině otevřenější, ale i tak oba vědí, že jejich vztah odjezdem Liat do Izraele skončí. A tak si jej užívají naplno, protože co je na světě víc, než LÁSKA?

  

Kniha se odehrává na začátku tisíciletí, v roce 2002, vlastně chvíli po jedenáctém září, v době druhé intifády. V televizi se řeší palestinské sebevražedné bombové atentáty, začíná se diskutovat o stavbě zdi mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu, Liat s Hilmímu o tom vedou dlouhé diskuse z pozic svých vlastních komunit. Vedou spory o možnostech vzniku samostatné Palestiny, nebo o mírovém soužití v rámci jednoho státu, hádají se o svých pravdách, historických i osobních zkušenostech. Zároveň ale bez sebe nemohou být, ve všem si rozumnějí, sdílejí společné zážitky i vzpomínky z dětství, Hilmího malířské úspěchy. Vše to ale spěje k předem stanovenému konci... Anebo ne? (Konec mě každopádně dostal...) 

A jaké jsou další ohlasy na román?  

„Souhlasím s Dorit Rabinjanovou: Jedině láska nás zachrání. Nenávist zaseje další nenávist, ale láska dovede zbořit všechny překážky.“ (Světlana Alexijevičová)

„Úžasné… Ani tragédie (byť nepoměrná) dvou národů nepřehluší tento elegantní a citlivě odvyprávěný milostný příběh.“  (Amos Oz)

„Kniha Rabinjanové je o zakázaném vztahu ve stylu Romea a Julie. Krásný román.“ (The Guardian)

  

  

Kdo je Dorit Rabinjanová?  Je to izraelská spisovatelka a scenáristka (nar. 1972). Narodila se ve Kfar Sabě v íránské židovské rodině. Vydala tři romány, z nichž dva byly hojně překládány. Vydala také sbírku básní a ilustrovanou knihu pro děti. Píše také pro televizi. Všechny řeky jsou asi částečně autobiografické, Dorit byla blízkou přítelkyní palestinského umělce Hasana Houraniho (jeho památce jsou Všechny řeky také věnovány) a po jeho smrti v roce 2003 napsala pro deník The Guardian smuteční řeč. 

Na Goodreads jsem se také dočetla podrobnosti k románu Všechny řeky: Román Gader Haya (v angličtině původně známý jako Borderlife, později vydaný pod názvem All the Rivers) z roku 2014, který vypráví milostný příběh mezi Izraelkou a Palestincem, se stal středem kontroverzí. Román byl dobře přijat a získal Bernsteinovu cenu. V roce 2015 požádala komise učitelů o zařazení románu Borderlife do doporučených osnov pro výuku hebrejské literatury na středních školách. Výbor izraelského ministerstva školství shledal knihu nevhodnou a odmítl ji zařadit, podle týdeníku The Economist s odůvodněním, že kniha propaguje sňatky a asimilaci. Vedoucí členka výboru Dalia Fenigová argumentovala tím, že kniha by v době zvýšeného napětí "mohla způsobit více škody než užitku", i když poznamenala, že kniha nebyla zakázána a může být zařazena příští rok. Rozhodnutí vedlo k protestům učitelů a ředitelů středních škol a opozičního politika Isaaca Herzoga (nynějšího izraelského prezidenta). Prodej knihy se v důsledku toho prudce zvýšil. 

zdroj: instagram spisovatelky

Každopádně dobrá kniha o jednom mimořádném vztahu ve špatné době... Děkuji nakladatelství Rosier a magazínu Knihkupec za možnost si tuhle knihu přečíst.

Hodnocení: 100%

Dorit Rabinjanová: Všechny řeky

  • Nakladatel: Paseka
  • ISBN: 978-80-7637-098-2.
  • EAN: 9788076370982.
  • Originál: Gader chaja
  • Překlad: Bukovská, Lenka.
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 320 stran, 13 × 20 cm, česky.
  • Rok vydání: 2023 (1.vydání) 

Žádné komentáře:

Okomentovat