sobota 21. října 2023

Angela Marsonsová: Spletité lži

Dvakrát ročně si dopřávám čtenářský rituál: vezmu si večer knihu a bez přerušení ji na jeden zátah pozdě v noci dočtu. Tuhle radost mi dopřávají detektivky od Angely Marsons s inspektorkou Kim Stoneovou. Jsou to tutovky - vím, že mě budou bavit a že jejich rozsah (obvykle kolem 330 - 350 stran) je "tak akorát".  Pevně doufám, že Angela Marsons nehodlá se sérii skončit, protože to by mě tedy připravilo o čtenářský požitek.


Poslední knihou ze série, která česky nedávno vyšla a kterou jsem dočetla včera v noci, jsou Spletité lži, 14. případ Kim Stoneové (15., pokud počítáme prequel První krev). V okolí Birminghamu se najde několik brutálně zavražděných lidí - za vymyšlení způsobu jejich usmrcení by se nemuseli stydět ani Joe Nesbo nebo Lars Kepler. V zásadě byli tito lidé umučeni středověkými metodami... Ač to zprvu vypadá, že zavražděné nic nespojuje, dobře šlapající policejní tým záhy přijde na to, že vyšetřování bude asi ještě komplikovanější než jindy. Oběti nemají minulost, přišli o ni poté, co byli zařazeni do speciálního programu na ochranu svědků. Jedná se o velmi přísně střežený projekt, zdá se, že ani první pravidlo vyšetřování - vražda má vždycky přednost - nemusí být vždycky respektováno.

Souběžně s vyšetřování vražd se táhne druhá linka příběhu, kterou tentokrát obstarává reportérka lokálních novin Tracy Frostová. Výjimečně se neplete Kim pod nohy, ale rozhodne se v sérii článků zviditelnit jeden případ domácího násilí, který sice skončil smrtí oběti, ale nevypadá to, že by spěl k potrestání pachatele. Tracy její aktivity přivádějí do nebezpečné situace, paradoxně ji to ale částečně sbližuje s Kim Stone.

  


Spletité lži považuji za jednu z nejlepších knih série.  Bavilo mě ústřední téma: představte si, že jedním rozhodnutím  přijdete o celý svůj dosavadní život. Ztratíte svou rodinu, už nikdy nebudete moci kontaktovat své přátele, přijdete o jméno, vzpomínky na dětství, spolužáky ze školy, koníčky. Nebudete si moci založit profil na sociálních sítích, všem novým známým budete muset lhát, nebo přinejmenším zamlčovat svou minulost. Zbyde vám jediný styčný důstojník, který vám sice může občas s něčím pomoci, ale stejně často vás bude kontrolovat, jestli dodržujete podmínky programu, s nikým se moc nekamarádíte, jste dostatečně obezřetní a opatrní. Tohle je život v programu na ochranu svědků, který s vámi nuceně sdílejí i vaše děti nebo životní partneři...

Kniha měla každopádně jako obvykle spád, sarkastické dialogy se odehrávaly hlavně mezi Kim a novinářkou Tracy, jejíž pobočná linie navíc přinesla nečekané rozuzlení. Náhled do osobních životů kriminalistů nám zprostředkovala nedávno provdaná Stacey a její možný kariérní posun. Mám ke knize vlastně jedinou výhradu - motivace sériového vraha, resp. výběr obětí, mi přišel trochu překombinovaný, ale dalo se to přežít. Tak snad v nakladatelství Kalibr usilovně pracují na vydání dalších dílů - v angličtině v létě vyšla kniha č. 18! 



Angela Marsonsová je britská spisovatelka, která se prosadila až ve svých 46 letech, kdy se jí po letech odmítání konečně podařilo "udat" v digitálním nakladatelství Bookouture své knihy s inspektorkou Kim Stoneovou v hlavní roli. Zaznamenaly obrovský úspěch, v angličtině se těchto knih prodalo již 5 milionů kusů, přeloženy byly do 28 jazyků.  Angela Marsonsová má v plánu vydat celkem 28 dílů, aktuálně se může radovat z dalšího průlomu - BBC v říjnu zakoupila práva a ze série vznikne televizní seriál.

Hodnocení: 100 %

Angela Marsonsová: Spletité lži
  • Nakladatel: Kalibr
  • Edice: Edice světový bestseller
  • EAN: 9788024290744
  • ISBN: 978-80-242-9074-4
  • Doporučená prodejní cena: 459 Kč
  • Originál: Twisted Lies
  • Překlad: Kunová, Jana
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 344 stran, česky
  • Rozměry: 15 × 23,5 cm
  • Rok vydání: 2023 (1. vydání)




Žádné komentáře:

Okomentovat