středa 22. května 2024

Identita. Útěk z postsovětského prostoru (OGL - Lázně Liberec)

 



Zkusila jsem nechat umělou inteligenci přepsat oficiální anotaci - a ano, je to výrazně srozumitelnější, byť samozřejmě trochu osekané...

Pád železné opony a rozpad Sovětského svazu na konci 20. století přinesly do zemí střední a východní Evropy velké změny. Umělci v tomto regionu museli čelit novým otázkám ohledně své identity a kořenů. Museli se vyrovnat s minulostí a zároveň hledat cestu k budoucnosti. 

Výstava "Identita. Útěk z postsovětského prostoru" se zaměřuje na tento proces hledání identity. Představuje díla deseti litevských umělců, kteří se ve své tvorbě zabývají tématy jako je paměť, historie, kulturní dědictví a osobní svoboda. I když se pobaltské státy staly součástí Evropské unie a NATO, stále se potýkají s odkazem sovětské okupace. Umělci na výstavě zkoumají, jak tato minulost ovlivnila jejich kulturu a identitu. Hledají také odpovědi na otázky, co to znamená být Litevcem v 21. století.

Výstava je důležitým příspěvkem k diskusi o identitě a paměti v postsovětském prostoru. Je to také podnětný a znepokojivý pohled na to, jak umělci čelí výzvám globalizace a hledají své místo ve světě.

Původní text najdete tady.

Vystavující umělci: Žygimantas Augustinas, Algimantas Kensminas, Tauras Kensminas, Denisas Kolomyckis, Žydrūnas Mirinavičius, Rūta Putramentaitė, Eglė Ridikaitė, Indrė Rybakovaitė, Ieva Skauronė, Andrej Vasilenko.

Výstava potrvá do 28. 7. 2024.


















Žádné komentáře:

Okomentovat