úterý 9. června 2015

Arnošt Goldflam: Pohádky. O nepotřebných věcech a lidech

Arnošt Goldflam, to je herec, režisér, dramatik a v neposlední řadě i autor dětských knih. Jeho Tatínka, který není k zahození, v audioverzi v autorově specifickém podání, mám moc ráda. I Tatínek 007 pobavil a potěšil. Obojí jsem měla dlouho v telefonu a opakovaně poslouchala.


Dnes mi při návštěvě knihovny padla do oka kniha, kterou jsem neznala.  Pohádky o nepotřebných věcech a lidech, která vyšla na jaře loňského roku. Inspirací k napsání měl být autorovi jeho tatínek, resp. náhodný nález krabice s nápisem „Staré nepotřebné hadry“ z jeho pozůstalosti.  Zajásala jsem a těšila se na příjemný večer s pohádkami.

  

Leč tentokrát se žádný velký čtenářský zážitek nekonal. Ano, jsou tu pěkné obrázky z dílny autorovy manželky Petry a i dialogy jsou celkem vtipné (úplně je slyším v autorově interpetaci).

"Milé děti, víte, co se stalo?"
"Nevíme", odpověděly zmateně děti.
"Tak já vám to řeknu", řekl policista,"sotva vaši nešťastní rodiče vyšli z domu, řítilo se právě kolem velkou rychlostí nákladní auto, které dostalo smyk, vjelo na chodník a přejelo je, takže byli na místě mrtvi. To je všecko. My jsme hned zahájili pátrání, jestli by si Vás někdo nevzal k sobě, když jste ještě malé, vždyť jste děti, že..., ale nikdo se nenašel. Nikdo vás nechce ani nepotřebuje. Tak je to." ...
Policisté se rozpačitě rozhlíželi, přešlapovali z nohy na nohu a pak ten jeden řekl: "No, co jsme Vám měli říct, to jsme vám řekli. Radši bychom vám přinesli nějakou lepší zprávu, milé děti. Ale žádná taková není. Co už naděláte... tak nashle!"

Některé povídky jsou docela dobré, k těm vydařenějším patří třeba Vyhozená knížka, kdy se chlapeček dostane do děje knížky, kterou našel odhozenou v popelnici a zažije dobrodružství. Knížku pak znovu odkládá do kontejneru, aby pomohla i někomu dalšímu. Nebo pohádka Nepotřebné staré hadry, kdy se duch mrtvého tatínka schová do staré zbytečné krabice s hadříky a pomůže dětem vyrovnat se se smrtí. I motiv vánočního zázraku v pohádce Starý vánoční stromek, kde je dětská fantazie náležitě odměněna, je poměrně příjemné čtení.

Jenže těchto povídek je menšina, té větší části chybí nějaká pointa, něco, nad čím by se člověk zasmál, nebo poučil. Hlavně pohádky o zbytečných lidech mi přišly docela křečovité a originální za každou cenu. Pohádka o lenochovi, který se po smrti svých rodičů dostal do pekla a byl tam moc spokojený? Pohádka o hovínku, které nechce nikdo uklidit a tak se z něj nakonec stane myší princezna? Vysloužilý voják, který najde jeskyni s kostrami dávných lidí a zvířat a svou existenci založí na tom, že dá k jeskyni mříž a vybírá tu vstupné? Asi by stálo za to věnovat jednotlivým pohádkám víc pozornosti, pokusit se je vypointovat, tak jak to ostatně autor ukázal v předchozích knížkách pro děti.


Jsem docela ráda, že jsem si knížku jen půjčila v knihovně a nekoupila ji pro některé z dětí v okolí. Velké očekávání se tentokrát nevyplnilo...

Hodnocení: 50%


Arnošt Goldflam: Pohádky. O nepotřebných věcech a lidech 
  • Nakladatel: Nakladatelství Andrej Šťastný
  • ISBN: 978-80-86739-60-1, EAN: 9788086739601
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 96 stran, 17,5 × 24,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2014 (1. vydání)
  •  

Žádné komentáře:

Okomentovat