pondělí 15. června 2015

Michaela Klevisová: Ostrov šedých mnichů

V pohyblivých píscích ostrova šedých mnichů


Michaela Klevisová je úspěšná česká autorka detektivek, která děj svého nového románu umístila velmi netradičně na odlehlý západofríský ostrov Schiermonnikoog na severu Holandska. Český kriminalista Bergman tu pomáhá své dávné kamarádce Ingrid setřást podezření z vraždy manžela, bývalého novináře, který chtěl po letech otevřít jeden starý a nevyřešený případ.

Na pláži ostrova zemřela tenkrát za podivných okolností a před zraky své čtyřleté dcery mladá žena jménem Gwen. Objasnit vraždu se nikdy nepodařilo, podezřelých bylo více, patřil k nim i manžel oběti Lars, který inkasoval životní pojistku. Právě ten se ale se ztrátou ženy nikdy nesmířil, vítá tedy návrh bývalého novináře Johana, který chce případ znovu otevřít a natočit o něm reportáž. Zároveň doufá, že mu to vynese i nějaké peníze, kvůli životu nad poměry, který dopřává své jediné dceři a nové přítelkyni, mu hrozí bankrot. Jenže reportér Johan je záhy po příjezdu zavražděn. Policie nemá žádný důvod oba případy spojovat, a tak se zaměřuje na jasný motiv: peníze. V hledáčku policie se tak objevuje novinářova přítelkyně, cizinka z východu a univerzální dědička, tím pádem jasná podezřelá Češka Ingrid. Ingrid žádá o pomoc kamaráda z mládí, šéfa pražské kriminálky Josefa Bergmana. Bergman se sice nemůže holandské policii plést do práce, přesto ale nabídku na netradiční dovolenou přijímá. Doufá, že mu nové prostředí a pár dní volna pomůže udělat si jasno ve vlastních vztazích. Navíc je na ostrově spousta lidí, kteří určitě něco vědí, s těmi všemi si musí promluvit. Co třeba podivín Sjoerd, který sbírá na pláži naplaveniny z moře a před lidmi dává přednost zvířatům? Nemohl najít něco, co by k objasnění případu přispělo? A co bývalá Johanova přítelkyně Madelie, která se s rozchodem nikdy nevyrovnala? Mimo podezření není ani malíř Theo, který každý večer maluje západy slunce na pláži a pod matrací skrývá nůž… Navíc také vyjde najevo, že Johana někdo mnoho let vydíral, stálo ho to několik desítek tisíc euro…


Expozice knihy je trochu rozvleklá, zabírá skoro celou první třetinu knihy, kdy se toho zase tak moc neděje.Čtenář se hlavně pokouší zapamatovat si nezvyklá holandská jména lidí z ostrova. Druhá třetina knihy je lepší, konečně se na scéně objevuje sjednocující postava kriminalisty Bergmana, který si všímá a klade správné otázky. Vycházejí najevo nové souvislosti, kniha dostává spád. Do děje více přispívá i Larsova dcera Eli, trochu rozmazlená puberťačka, která ale ví víc, než tuší. Líbilo se mi střídání vypravěčů, a tím pádem pohledů jednotlivých postav na celé dění. Ani výlety do minulosti prostřednictvím starých deníků a fotografií nebyly samoúčelné. 

Rozuzlení zápletky je nakonec překvapivé a trochu komplikované, byť mě osobně samotný motiv činu úplně nepřesvědčil… Umístění celého příběhu na odlehlý písečný ostrov mě docela zaujalo, trochu mi to připomínalo mého oblíbeného Johana Theorina a jeho Öland. Autorka výběr pro našince exotického prostředí v doslovu vysvětluje tím, že si tento severní ostrov oblíbila a často tu pobývá. Těžko říct, zda má s touto knihou nějaké vyšší ambice (např. plánované překlady do dalších jazyků) a zda tomu může prostředí, do kterého je příběh zasazen, napomoci, je to ale každopádně od české autorky zajímavý pokus.

Suma sumárum – slušná detektivka, která Vás navíc donutí otevřít si atlas, nebo Google maps. Vítejte na Ostrově šedých mnichů.

Hodnocení: 75 %


Michaela Klevisová: Ostrov šedých mnichů
  • ·         Nakladatel: Motto
  • ·         ISBN: 978-80-267-0396-9, EAN: 9788026703969
  • ·         Popis: 1× kniha, vázaná, 376 stran, 13 × 21 cm, česky
  • ·         Rok vydání: 2015 (1. vydání)




Žádné komentáře:

Okomentovat