pátek 4. prosince 2015

Dominik Dán: Popel všechny zarovná

Dominik Dán je slovenská hvězda detektivního žánru. Občanským povoláním kriminalista (Dán je pseudonym), jeho romány se vyznačují nevídanou autenticitou, znalostí reálií a postupů a také specifickým druhem humoru. Slovenští čtenáři ho milují, náklady jeho knih jdou do celkem do statisíců, a i v Česku se mu na knižním trhu velmi daří. Jeho knihy vydává již několik let ve speciální vizuálně sjednocené edici Slovart. I já patřím mezi Dánovy nadšené čtenáře, s výjimkou Rudého kapitána, na kterého se chystám, jsem přečetla vše, co Slovart v češtině vydal. 

 


Jako recenzní výtisk se ke mně tentokrát dostala kniha Popel všechny zarovná. Děj se odehrává v roce 1996, v době, kdy mladá Slovenská republika slaví teprve tříleté výročí své samostatné existence. Demokracie je křehká, moc ve státě třímá jedno politické Hnutí, velmi zdatně si počínají zločinecké gangy i tajná služba, do které se infiltrovali příslušníci bývalé státní bezpečnosti. Divoká privatizace přerozdělila finanční prostředky, opět je tu skupina mocných, kteří mohou všechno.  A právě v téhle době jsou Richardu Krauzovi, vyšetřovateli, který je hlavní postavou všech Dánových knih (Dánovo alter ego?), přiděleny dva případy. Jeden je brutální, ale tradiční. Vražda staré paní, kterou někdo ve vlastním bytě rozsekal mačetou. Krauz s parťákem Fischerem spustí standardní vyšetřování, mravenčí práci spočívající ve výslechu svědků, pečlivé obhlídce místa činu, podrobné pitvě i vytvoření profilu pachatele. Druhý případ je ale jiný. Jeden z bratislavských mafiánů a šéfu podsvětí je nalezen mrtev ve svém autě, rozstříleny několika dávkami ze samopalu. Shodou okolností  byl Malý Pavouk také Krauzovým spolužákem a kamarádem z dětství. I díky tomu se Krauz dostane ke  zvláštnímu důkaznímu materiál, který si Pavouk schoval u matky: kromě zbrojního arzenálu je tu magnetofonová kazeta, která dokládá účast na únosu jedné známé osobnosti. Ano, stopy vedou k únosu prezidentova syna do zahraničí (skutečná kauza, která se na Slovensku stala v roce 1995). Je to vysoká hra, kterou nehraje jen mafie, ale i mnohem překvapivější aktéři,  indicie ukazují   k politickým špičkám. Nikomu není radno věřit a našemu Krauzovi bude ještě hodně horko.....

Popel vše zarovná není klasická detektivka, spíš politický thriller. A to je pro mne, jako čtenáře předchozích knih tohoto autora, trošku kámen úrazu. Nějak mi stačí to, co vidím ve zprávách, vůbec nepochybuji, že realita je stejná, ba ještě mnohem horší, než Dominik Dán popisuje, ale číst to ještě ve volném čase pro zábavu? Tenhle žánr mi na nočním stolku opravdu neleží… Pravda je, že i v dalších Dánových knihách se politika vyskytuje (v Uzlu, například), nikdy to není ale tak vyhraněné, jako v této knize. Navíc mi oproti dalším knihám připadal tenhle příběh nějak zamotanější a zdlouhavější – nakonec jsem ale pochopila proč. Popel všechny zarovná je Dánova prvotina, která startuje jeho pozdější úspěšnou sérii s vyšetřovatelem Krauzem, kniha, kde si své spisovatelské řemeslo teprve zkoušel a budoval.  Vyšla v roce 2005, autor ji psal několik let a pak se ji opakovaně snažil „udat“ v nakladatelstvích. Chytil se až u Slovartu, a tak se začala jeho úspěšná literární kariéra. Na Slovensku je z pochopitelných důvodů kniha velmi oblíbená,  dočkala se už pátého vydání, teď se ukáže, jak kdysi horká politická kauza z dob vlády Vladimíra Mečiara zaboduje u nás.


(Já si tedy ve spojení s Mečiarem vždycky vzpomenu na to jeho: „S pánom Bohom, idem od vás, neublížil som, neublížil som, žiadnemu z vás“ a  úplně se orosím…)


I přes výše uvedené výtky v Popelu najdete vše, na co jste u Dominika Dána zvyklí. Drsný chlapácký humor z policejní služebny, staří známí z vyšetřovatelské party, výborné dialogy, napětí i spád, zajímavý případ (vlastně dva - za sebe hlasuju hlavně za část týkající se vyšetřování vraždy staré dámy).  Jsem celkem ráda, že se tenhle díl ke mně dostal až teď, jako první knihu od Dominika Dána bych Popel asi nedoporučovala, stálým čtenářům by ale kniha ujít neměla.

Díky Slovartu za recenzní kopii.

Hodnocení: 75%

Dominik Dán: Popel všechny zarovná
  • Nakladatel: Slovart
  • ISBN: 978-80-7529-042-7, EAN: 9788075290427
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 400 stran, 13 × 21 cm, česky
  • Rok vydání: 2015 (1. vydání)


   

2 komentáře:

  1. Knížku zrovna čtu a mám podobný názor.
    Jen upozorním na chybu, nemělo tam být 1996 místo 2006? :) (2. řádek 2. odstavce)

    OdpovědětVymazat