pátek 1. července 2016

Henning Mankell: Pyramida

První případy komisaře Wallandera

Máte rádi případy komisaře Kurta Wallandera, které vyprávějí nejen o vyšetřování trestných činů, ale i o proměnách Švédska v průběhu času? Pak si nenechte ujít Pyramidu, kde Mankell na několika kratších případech ukazuje, jak to všechno začalo…


Pyramidu vydal Henning Mankell v roce 1999 a jak sám v předmluvě knihy předznamenává, napsal ji na přání svých čtenářů, kteří toužili vědět, jak se celá série o komisaři Wallanderovi zrodila. A tak Mankell  prohrabal zásuvky, prošel si staré zápisky na disketách (sic!) a vyhrabal povídky, které do té doby vyšly v časopisech. Výsledkem je kniha s pěti kratšími příběhy.

První příběh vrací čtenáře na konec šedesátých let, kdy je Wallanderovi něco málo přes dvacet. Touží po kariéře detektiva, ale zatím je jen pochůzkářem v Malmö, který musí se sebezapřením rozhánět mládež, protestující proti válce ve Vietnamu. V kariérním postupu mu pomůže náhoda – soused v domě spáchá za podivných okolností sebevraždu. Kurt se pustí do vlastního pátrání a i když se při tom sám dostane do nebezpečí, případ objasní. Získá nejen vysněné místo na kriminálce, ale i srdce své lásky Mony. Ještě v Malmö, na Štědrý večer roku 1975, se odehraje i druhý krátký příběh. Zbylé tři případy pak čtenáře zavedou do osmdesátých let, do Ystadu, malého města, kam se Wallander s manželkou Monou a dcerou Lindou rozhodli přestěhovat. V Ystadu na komisaře a šéfa kriminálního oddělení čeká neobvyklá smrt turisty v taxíku, zavražděný fotograf a také velmi zajímavý případ, ve kterém se sejde havarované malé letadlo, které nikomu nechybí a dvě zavražděné staré panny, majitelky galanterie. Kromě vyšetřování sledujeme i nadále Wallanderův osobní život, komplikovaný vztah s otcem či postupný rozpad jeho manželství. Pyramida končí tam, kde první díl celé série začal – na počátku knihy Vrazi bez tváře.

Ač nemám povídky moc v oblibě a vlastně se jim úspěšně vyhýbám, v případě Pyramidy jsem udělala výjimku, které vůbec nelituji. Naopak. Musím konstatovat, že Henning Mankell dokáže rozehrát dobrý příběh i na menší ploše a ani tato úspornost nic neubírá na čtivosti a zajímavosti knihy. Vybrané kriminální případy jsou jako vždy zajímavé a Wallander je hrdina, kterému prostě musíte fandit (zvlášť, když se znáte tak dlouho).


Většina příběhů se odehrává ještě před nástupem technologické revoluce, připravte se na pevné linky a vyvolávání klasických fotografií prostřednictvím vývojky a ustalovače – příjemné retro. Pyramida navíc není čistá kriminálka, i tady se objevují motivy a sociální aspekty, které prolínají celou sérií – přistěhovalectví, drogy, organizovaný zločin, ohrožení důvěry v justici, nedostatečná podpora policie. Vlastně by mě zajímalo, jaké bylo Švédsko předtím, než začal Henning Mankell popisovat jeho proměnu. Opravdu to bývala tak idylická země? Anebo je to jen typické generační vzpomínání na staré dobré časy, kdy jsme byli mladí? Kniha každopádně uspokojuje čtenářovu zvědavost a dává odpovědi na to, jak to vlastně bylo s Wallanderovým osobním životem či s jeho zraněními, na které čas od času v dalších knihách přijde řeč. Pro milovníky série nezbytný dílek celé skládanky.



Hodnocení: 90 %


Henning Mankell: Pyramida

  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-7491-521-5, EAN: 9788074915215
  • Překlad: Švolbová, Hana
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 424 stran, 13,5 × 20,5 cm, česky
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)


1 komentář: