neděle 14. července 2019

Lucie Konečná: Vířivka

Jedu na letní vlně českých spisovatelů/spisovatelek. Jednohubka od scénáristky Lucie Konečné (možná znáte její blog https://zasetalucie.blogspot.com/), které nakladatelství Motto letos vydalo novelu Vířivka (vzhledem k rozsahu 136 stran se mi tomu opravdu nechce říkat román). 



Hlavní postavou je Helena, která se po 12 letech vrací z kriminálu, kde seděla za pokus o vraždu. S pomocí kurátorky Soni se dostává zpátky do života - pronajímá si malinkatý byt s vířivkou a najde si i práci, byť je to třídění balíků na poště. Daří se jí, Helena totiž není typický klient postpenitenciární péče, je to inteligentní žena, která se i přes nepřízeň osudu o sebe dokáže postarat, najít si přítele, radovat se z maličkostí. Jenže i když se snaží, její minulost je jí v patách... 

Zajímavý námět a přitažlivé zpracování. Domácí násilí se sice už v literatuře občas objevuje, ale téma návratu z vězení a snaha o začlenění zpět do života, na to jsem v české literatuře narazila asi poprvé.  Velmi dobře se to čte, je vidět, že autorka má díky své scénáristické praxi (např. Ordinace v růžové zahradě, Svatby v Benátkách, Přístav) určité postupy v malíčku, takže ji nedělá problém udržet dějový spád či napsat svižné dialogy. Čtenář (no, asi spíše čtenářka) postupně odhaluje pozadí celého příběhu, vžívá se do postavy, chápe její motivaci i jednání.  Připomínky mám trochu k závěru, nepřišlo mi to úplně uvěřitelné a celé je to poněkud ukvapené... Ale jako letní čtení na jeden večer to funguje docela dobře. 




Hodnocení: 80%



Lucie Konečná: Vířivka
  • Nakladatel: Motto
  • EAN: 9788026714583
  • ISBN: 978-8-867-1458-3
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 136 stran, česky
  • Rozměry: 12,5 × 19 cm
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat