pátek 15. listopadu 2019

Jan Svěrák: Bohemia

Nová kniha od Svěráka, tentokrát ale od Jana

Režisér Jan Svěrák, syn herce a scénáristy Zdeňka Svěráka, je autorem několika knih pro děti (Kuky se vrací, Tři bratři). Nový román Bohemia má ambice zaujmout dospělé čtenáře.



Jan Svěrák je český režisér a scenárista, držitel Oscara za Kolju (a studentského Oscara za Ropáky). Kromě nich natočil (většinou ve spolupráci se svým otcem) slušnou řádku filmů, které patří k těm nejlepším v české kinematografii posledních třiceti let – Obecnou školu, Jízdu nebo třeba Po strništi bos. Jeho snem bylo režírovat anglicky mluvený film a ač měl po oscarovém Kojlovi několik nabídek točit v Hollywoodu, vždycky z toho nakonec sešlo. Některé scénáře odmítl sám (vč. například posléze úspěšných filmů Pravidla moštárny nebo Čokoláda), jeho vlastní scénáře zase nezaujaly hollywoodské producenty. A tak krom filmu o českých letcích v Anglii Tmavomodrý svět žádný Svěrákův cizojazyčný film nevznikl. Jeden z těch nenatočených scénářů vytáhl Jan Svěrák právě teď ze šuplíku a rozhodl se, že jej převede do knižní podoby. Román Bohemia vydává nakladatelství Ikar.

Hlavním hrdinou knihy, která se odehrává na počátku milénia (v roce 2001), je mladý režisér Ivan. Žije s manželkou Lucií a dvěma dětmi v pražském paneláku, objíždí festivaly se svým posledním filmem a užívá si při tom života. V jedné festivalové porotě potká o něco starší britskou producentku, která by mu mohla pomoci v jeho dávné tužbě: natočit film v zahraničí. Sylvie pozve celou rodinu do Skotska, kde začínají v kulisách typického anglického venkovského sídla vznikat obrysy scénáře. Mladá rodina má trochu problémy s přizpůsobením se zdejším poměrům (hon na tetřívky, drahá auta, lety helikoptérou, problémy s personálem), Lucii se také moc nelíbí manželovo chování, nakonec se ale Ivan se s producentkou Sylvií vydávají na jednání s agenty do USA. Jedenácté září pak donutí nesourodý pár k neplánovanému pobytu, či spíše atraktivní dovolené na jednom z karibských ostrovů. Natočení filmu o starém muži, který se nechá za peníze adoptovat českou rodinou, nakonec nestojí nic v cestě. Dobude nový film svět? Neztratí na oplátku Ivan všechno, co měl a má, včetně sebe samého?

Bohemia se velmi dobře čte. Je vidět, že Svěrák je zkušeným filmovým tvůrcem – umí si vybrat atraktivní prostředí (aristokratické venkovské sídlo jako z anglického románu, katalogový ostrovní ráj), pěkně zvládá dialogy i humor (byť do toho typického svěrákovského mu ještě kousek chybí). Podařilo se mu také příběh zasadit do zajímavé epochy, což ocení zejména ti, kteří si na dobu před a po jedenáctém září 2001 ještě pamatují. 



Pokud Vás tedy zajímá, co by Jan Svěrák natočil, kdyby se po oscarovém úspěchu vydal se svou kariérou směrem na Západ od našich hranic, zkuste román Bohemia.

Děkuji knihkupectví Luxor za recenzní výtisk. 

Hodnocení: 70%

Jan Svěrák: Bohemia
  • Nakladatel: Ikar
  • EAN: 9788024940168
  • SBN: 978-80-249-4016-8
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 216 stran, česky
  • Rozměry: 13 × 20,5 cm
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat