úterý 19. listopadu 2019

Helena Illnerová: Čas pro světlo

Profesorka Helena Illnerová je významná česká fyzioložka a biochemička, bývalá předsedkyně Akademie věd České republiky, České učené společnosti, České komise při UNESCO a dalších organizací. Ve svém profesním životě se zabývala chronobiologií, vědní disciplínou, která zkoumá biologickými rytmy v živých organismech. 



V roce 2014 vedl s Helenou Illnerovou rozhovor její kolega, profesor Pavel Kovář, přední český botanik a bývalý děkan Přírodovědecké fakulty UK, zároveň však také redaktor, publicista a autor biografií známých osobností (Miloše Kopeckého, Oty Pavla, Josefa Váni, Miroslava Plzáka a dalších).  Výsledkem jejich setkání tak byla kniha Čas pro světlo, kterou vydalo nakladatelství Portál. 

Helena Illnerová v této knize shrnuje svůj život - dětství ve smíšené česko-židovské rodině, složitou situaci po válce, problémy s přijetím na vysokou školu, založení rodiny. Velký prostor věnuje své vědecké kariéře, byť tahle část knihy mi jako jediná přišla až moc odborná - jako popularizátorka vědy je Helena Illnerová skvělá, o tom se můžeme přesvědčit ve velké spoustě rozhovorů, tady jsem se ale trochu ztrácela. Shrnutím její práce je to, že se svým týmem jako první na světě zjistila, že tvorba melatoninu, tj. spánkového hormonu, je řízena biologickými hodinami, které je možno ovlivňovat intenzitou světla a že biologické hodiny savců jsou modelovány délkou dne, a tedy roční dobou. Zajímavé byly i další osudy spojené s vědou a působením na veřejnosti - vedení Akademie věd, odmítnutá kandidatura na prezidentku (čehož tedy osobně dost lituji), členství ve Velké porotě pro Descartovu cenu EU za výzkum, neúspěšná kandidatura do Senátu za Stranu zelených. Helena Illnerová byla také od malička skautka, když byla její dcera malá, tak založila a vedla turistický oddíl, ve skautském hnutí se angažuje dodnes, stejně tak jako třeba v tom, že doučuje děti ze sociálně znevýhodněného prostředí v rámci Člověka v tísni. Helena Illnerová také podporuje ženy ve vědě, byť se za své velmi umírněné feministické názory v knize pomalu omlouvá, celý její život je také prodchnut ideály humanity, profesionality a etiky.

Je fajn číst o životě někoho, kdo šel celý život svou vlastní cestou, nikdy nevstoupil do komunistické strany a přesto se dokázal prosadit. A pokud se navíc jedná o moudrou ženu, která dokázala skloubit jak rodinu, tak vlastní vědeckou práci, je to ještě mnohem inspirativnější. Doporučuji.



Děkuji nakladatelství Portál za zajímavou knihu.


Hodnocení: 90%


Helena Illnerová: Čas pro světlo
  • Nakladatel: Portál
  • EAN: 9788026207214
  • ISBN: 978-80-262-0721-4
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 192 stran, česky
  • Rozměry: 14,5 × 20,5 cm
  • Rok vydání: 2014 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat