neděle 8. prosince 2019

Antonína Kršková: Hopsagónyje. Pohádky 14 království

Ač čtu literaturu převážně "dospěláckou", čas od času se ke mně dostane i tip na zajímavou dětskou knížku. Tak tomu bylo i tentokrát, na Facebooku Tomáš Kaplan Fojtík moc chválil pohádkovou Hopsagónyji. Paní Antonína Kršková měla celý svůj život  tajný sen, a sice ten, že jednou její příběhy pro vlastní děti a vnoučata vyjdou v knižní podobě. Bohužel nakladatelství knihu odmítala a autorka se tak vydání nedožila. Babiččinu touhu ale dotáhla do finiše její vnučka Lenka Kardová, díky které knížka právě vychází v nakladatelství Bambook. Kniha je na kničním trhu propagována jako pohádky jedné neobyčejné babičky:-) 


Knihu tvoří čtrnáct pohádek, které nejsou tak úplně klasické, byť se tak na první pohled tváří. I když tu je zpravidla království, princezna, sem tam nějaký ten drak, celý příběh je zpravidla komplikovanější a má více vrstev.  Jedna princezna je protivná, jiná šprtá latinu, drak si nejradši pochutnává na uzených mastných výrobcích, princ je lenoch a  ryba nezavře zobák (teda spíš asi tlamu). Najdete tu chytré trpaslíky, zakleté myši, polepšené loupežníky, království slaná, ptačí i vodní. Peripetie jsou docela vtipné, autorka používá fantazii i bohatou slovní zásobu (až se bojím, jestli se děti budou při samostatném čtení vždycky chytat) a nakonec to dobře dopadne - zlo je potrestáno, dobro náležitě oceněno, svatba se koná a jestli nezemřeli, žijí dodnes. 


Myslím, že jednotlivé příběhy by v klidu obstály jako filmové scénáře. Vždycky na Štědrý den se děsím toho, jak moc špatná bude tentokrát vánoční pohádka. Skoro každý rok se mé obavy naplní. Pokud by se někdo rozhodl natočit vánoční příběh (vážný, ale klidně i parodický) podle některých ze čtrnácti příběhů z knihy, určitě by to dopadlo lépe, než se v posledních letech na obrazovce děje... Tyhle pohádky mají šmrnc a jsou jiné, než čekáme.  

Příjemným doprovodem knihy jsou ilustrace. V doslovu vzpomíná autorčin syn na to, jak si jeho maminka knížky bohatě ilustrovala přírodninami, textiliemi a vlastními kresbami, tahle výzdoba se ale nedochovala.  Role ilustrátorky se tedy ujala paní Alexandra Švolíková, která, alespoň podle mě, odvedla dobrou práci.  Obrázky jsou milé a půvabné, vždy se střídají malé černobílé kresby na začátku každé kapitoly s velkými celostránkovými ilustracemi. 

  

Hopsagónyje je knížka, která si zaslouží hlasité předčítání (a následné rozebrání). Pokud máte doma dítko, které ocení čtení pohádek před spaním,  můžu knížku v klidu doporučit. Myslím, že tu společnou chvilku před spaním si užijete oba. 


   

Hodnocení: 85%



Antonína Kršková: Hopsagónyje: Pohádky 14 království
  • Nakladatel: Bambook
  • EAN: 9788027124336
  • ISBN: 978-80-271-2433-6
  • Ilustrace: Švolíková, Alexandra
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 144 stran, česky
  • Rozměry: 17 × 24,2 cm
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat