sobota 28. prosince 2019

Milada Rezková: To je metro, čéče!

Jedu v dětské knize:-) Tuhle knížku přinesl Ježíšek Bártovi, tak jsem se do ní hned pustila.

Hlavní hrdina Karel Kroupa nejmladší je desetiletý kluk, kterého strašně nebaví chodit do družiny. A tak napíše dopis Ježíškovi, jestli by s tím nešlo něco udělat. Šlo - každou středu začne Karla hlídat jeho dědeček, Karel Kroupa nejstarší, zvaný Krtek. Dědeček je trochu svéráz, hlavně ale dlouholetý zaměstnanec a fanda pražského metra, který se rozhodne, že svou vášeň předá i vnukovi. Těšte se tedy na pravidelná středeční dobrodružství, při kterých tato nesourodá dvojice prozkoumá všechny linky a stanice, navštíví depa, tunely i stanoviště dozorčích, potká se s řidiči, uklizečkami i s tajemnými specialisty, kteří metro hlídají a připravují na případné mimořádné události. 

Malý Karel se toho dozví hodně o historii, o vozovém parku, o výstavbě i o tom, co se stalo o povodních v roce 2002.  Dojde i na různé zajímavosti: věděli jste třeba, že vozy M1 jezdí nejen v Praze, ale i v Maracaibu ve Venezuele? Nebo že jediné dva prototypy původního typu vlaku pro metro R1 byly zničeny při podivné havárii? Tušili jste, že u sousedů v Budapešti spustili do provozu první linku metra už v roce 1896?



To je metro, čéče, je kniha obrázková, ilustrace v ní ale neslouží jen jako obrazový doprovod, ale velmi často přebírají vyprávění děje. Formou komiksu z nich poznáváme výzdobu jednotlivých linek a stanic, typy vagónů metra, najdeme tu i plánky a obrázky představující původní orientační systém a jednotný vizuální styl metra. Za velmi vydařenou grafickou podobou stojí Veronika Vlková a dále pak  Jan Šrámek, člen grafického studia Anymade a spoluautor oceňované monografie o historii československé vizuální kultury Pionýři a roboti.

Autorkou textu je pak Milada Rezková, redaktorka časopisu Raketa a autorka dětských knih o doktoru Rackovi. Knížka se skvěle čte, Karel s dědou vedou docela vtipné rozhovory, myšlenkové pochody mladíka jsou taky docela zábavné. 

Ukázka ilustrací:









To je metro, čéče, je báječně vypravená knížka nejen pro zvídavé kluky a holky, ale i pro dospělé, které zajímají dopravní prostředky nebo historie a současnost hromadné dopravy v Praze. A vlastně si touhle knížkou rád zalistuje asi každý, kdo se někdy pražským metrem svezl:-)

Hodnocení: 100%



Milada Rezková: To je metro, čéče!
  • Nakladatel: Paseka
  • EAN: 9788074329449
  • ISBN: 978-80-7432-944-9
  • Ilustrace: Šrámek, Jan a Vlková, Veronika
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 168 stran, česky
  • Rozměry: 22,5 × 22,5 cm
  • Rok vydání: 2019 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat