úterý 17. prosince 2019

Pintířová Angelika, Kutil Tomáš, Paulas Jan: Padá mi to z nebe

Tak jestli mi něco v letošním čase adventním zvedlo náladu a přineslo radost, byl to knižní rozhovor pánů Tomáše Kutila a Jana Paulase se sestrou boromejkou Angelikou Pintířovou. Knížku jsem si vybrala spíše náhodou a nakonec se nestačila divit. 


Možná sestru Angeliku znáte - v Českém rozhlase pravidelně moderuje nedělní pořad z cyklu Jak to vidí, kam si zve zajímavé hosty ze všech oborů. V rozhlase se objevuje i na druhé straně mikrofonu - v  Blízkých setkáních, jako Host Lucie Výborné či v dalších pořadech. Sestra Angelika se také někdy mihne i dalšími médii, objevila se třeba Na plovárně, v Uchem jehly, byl o ní natočen jeden díl z cyklu GEN, sledovat ji můžete na Facebooku. Já sama jsem, přiznávám, o sestře Angelice věděla jen z doslechu, možná jsem ji zaznamenala v knize Aleny Ježkové Tichá srdce, ale to bylo vše... 

Angelika Pintířová je řeholnice, boromejka, členka Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského. K víře byla vychována, o svém dětství, které prožila na přelomu šedesátých a sedmdesátých let na venkově v milující rodině,  poutavě vypráví. K řeholnímu životu se dostala velmi záhy, vlastně ještě na základní škole,  někdy ve 13 letech se rozhodla, že se přidá ke společenství boromejek a zasvětí život Kristu. Musela se kvůli tomu přestěhovat do Prahy, kde navenek žila jako studentka na privátě a ve skutečnosti byla součástí tajného kláštera. Stát se "jeptiškou", tj. složit věčné sliby a vstoupit do řádu nebylo v době normalizace možné. Ta část knihy, která vypráví o peripetiích řeholního života v době socialismu a totality, je vůbec zajímavá, občas skoro dobrodružná. Bavilo mě ale i líčení doby kolem listopadu 1989 a doby pozdější, o restitucích, o snaze boromejek začít znovu oficiálně pečovat o nemocné, chudé a lidi na okraji společnosti, o provozování nemocnice, o výchově dorostu. Sestra Angelika vystudovala pedagogiku ošetřovatelství, v devadesátých letech si pak přibrala ještě pražskou divadelní fakultu. Působila jako představená v domě sv. Notburby a v domě sv. Kříže v Praze, kde se věnovala vyloženě organizačním a manažerským činnostem souvisejícím s rekonstrukcí objektů. Od roku 2009 působí ve Středisku výchovné péče na Pelhřimovsku, kde pracuje s problémovými chlapci, krom toho ale učí i dramatickou výchovu na jedné vyšší odborné škole. V roce 2011 patřila ke skupině sester boromejek, která se do posledních dnů starala o bývalého prezidenta Václava Havla. 

Sestra Angelika o svém životě a o výzvách, které ji "padají z nebe" hovoří velmi otevřeně, velmi zajímavě přibližuje čtenářům život v kongregaci, hovoří  ale také o svých koníčcích i o tom, co z ní navenek dělá jakousi "Sestru v akci" -  používá mobilní telefon, má vlastní facebookovou stránku, jezdí na koloběžce, s klukama z pasťáku hraje fotbal, netají se přátelstvím se sportovci či láskou k hokeji. Přesto ale zůstává skromná, pracovitá, tolerantní, nepotřebuje se prezentovat za každou cenu. Sympatický je její vztah k Bohu, nesnaží se čtenáře přesvědčovat, ale jde příkladem, ukazuje správnou cestu svým jednáním. Zaujalo mě, jak pečuje o své duševní zdraví, jakou má v sobě sílu, energii, touhu zkoušet a poznávat nové a nepoznané, jak se dokáže dívat na věci i na sebe samu s nadhledem a humorem. 

Knížka se velmi dobře čte a dokáže přiblížit dnešní církev i lidem, kteří o ní díky vystupování některých jejích představitelů v konkrétních kauzách (aféry kolem popírání sexuálního zneužívání, hysterie kolem Istambulské úmluvy, postoje k uprchlíkům) nemají valného mínění. Myslím, že ženy, jako je sestra Angelika, které ukazují církev jako pomáhající společenství, jsou pro tuto organizaci (a nejen pro ni) nadějí do budoucna. Mělo by o nich být víc slyšet, dokáží totiž hovořit velmi konkrétně a věcně, bez frází a patosu, který je tak blízký jejich mužským kolegům. 


Jestli si chcete během letošních vánoc zlepšit náladu, tak si přejte, aby Vám tahle optimistická knížka padla z nebe pod stromeček. Velké díky nakladatelství Portál za recenzní výtisk. 


Hodnocení: 100%


Angelika Pintířová: Padá mi to z nebe 

  • Autoři: Kutil, Tomáš a Paulas, Jan
  • Nakladatel: Portál
  • EAN: 9788026212775
  • ISBN: 978-80-262-1277-5
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 223 stran, česky
  • Rozměry: 14,5 × 20,5 cm
  • Rok vydání: 2017 (1. vydání)

Žádné komentáře:

Okomentovat